Haberler

AB Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu

Veteriner Hekimler Odası Giresun Başkanı Derviş Kara, Türkiye'nin Tarım ve Hayvancılık Konusunda AB'ye Uyumda Oldukça Yetersiz Kaldığını ve Herhangi Bir İlerleme Sağlayamadığını İleri Sürdü.

Veteriner Hekimler Odası Giresun Başkanı Derviş Kara, Türkiye’nin tarım ve hayvancılık konusunda AB’ye uyumda oldukça yetersiz kaldığını ve herhangi bir ilerleme sağlayamadığını ileri sürdü.

Avrupa Komisyonu'nun aday ülkelerden Türkiye’ye ilişkin açıkladığı son ilerleme raporunda Türk tarım ve hayvancılığıyla ilgili değişen bir durumun bulunmadığını belirten Kara, raporda olumsuzluklar içeren tespitlerin çoğunlukta bulunduğunu kaydetti. Bu durumun Türkiye’nin tarım ve hayvancılık alanında az sayıda olumlu işlere imza attığının bir göstergesi olduğunu savunan Kara, raporda yer alan tespitlerin de son derece yerinde olduğunu ve bunların mutlaka dikkate alınması gerektiğine dikkat çekerek bu tespitleri şu şekilde sıraladı:

“Raporda örneğin Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın yapısının artık bu yükü kaldıramadığı ve yeniden yapılandırılması gerektiği (Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü ve taşra teşkilatının yeniden kurulması,kamuda veteriner hekim kadro açığının doldurulması,yeterli mali ve teknik kaynakların sağlanması vb.), gıda yasasındaki eksiklerinin tamamlanması, gıdanın yanında yem ve bunlara ilişkin kontrol sisteminin güçlendirilmesi gerektiği, başta şap hastalığı olmak üzere hayvan hastalıklarının kontrolünün büyük endişe yaratmaya devam ettiği ve bu nedenle hayvan hastalıklarıyla mücadelede daha çok çaba harcanması gibi konular bizim de yıllardır söylediğimiz, artık sağır sultanın bile duyduğu konulardan. Yine hayvan refahı ve zootekni konularında hiçbir faaliyet gösterilememiştir. Hayvan hakları ve refahı ayrı konular halinde farklı bakanlıklara verildi ve bu konudaki yetki karmaşası sürüyor. Gıda işletmelerinin yeniden yapılandırılmasına yönelik hiçbir ilerleme kaydedilmemiştir. Genetiği değiştirilmiş organizmalara ilişkin yasal düzenleme bulunmamaktadır. Bakanlığın birimleri arasında bile mevcut bir bilgi paylaşımı yoktur. Balıkçılık konusunda ise işler rasgele yürümekte ve buna ilişkin hiçbir hareket görülmemektedir.”

Türkiye en önemli müktesebat konularından olan tarım ve hayvancılık konusunda yetersiz kaldığı ve herhangi bir ilerleme sağlayamadığını vurgulayan Kara, “Bu nedenle rapor daha önceki yıllardan farklı değildir ve bir ilerleyememe raporu özelliğindedir. Hükümete önerimiz, öncelikle Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın iflas etmiş durumdaki mevcut fonksiyonel örgütlenme şekline son vermeli ve sektörel örgütlenmeye gidilmesi sağlanmalıdır. Diğer konular daha sonra çorap söküğü gibi arkadan gelecek ve çözüme kavuşacaktır” diye konuştu.

Kara, raporda olumlu görüşlerin de yer aldığını dile getirerek sığır cinsi hayvanların tanımlanması, kayıt altına alınması ve hareketlerinin izlenmesi gibi konularda ilerleme kaydedildiğini, ayrıca ilk veteriner sınır kontrol noktası ile akredite edilen laboratuarların sayısının da 16’ya çıkarılmasının önemli gelişmeler olduğunu ifade etti.

(AÇ-MU-Y)

11.11.2007 13:11 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title