Haberler

65 Bin Özürlüye Müjde

TBMM Genel Kurulu'nda Özellikle Doktorların Tepkisini Alan Yabancı Doktor Çalıştırılmasına İlişkin Kanun Tasarılarının Görüşmelerine Ara Verilerek Özürlülere Evde Bakım Hizmeti Verilmesini Öngören Kanun Teklifi Ele Alındı. Kabul Edilen Yeni Düzenlemeye Göre, Özürlülere Evde Bakım Hizmeti Verilecek. Yasadan 65 Bin Özürlünün Faydalanması Bekleniyor.

TBMM Genel Kurulu'nda özellikle doktorların tepkisini alan yabancı doktor çalıştırılmasına ilişkin kanun tasarılarının görüşmelerine ara verilerek özürlülere evde bakım hizmeti verilmesini öngören kanun teklifi ele alındı. Kabul edilen yeni düzenlemeye göre, özürlülere evde bakım hizmeti verilecek. Yasadan 65 bin özürlünün faydalanması bekleniyor.

Meclis Genel Kurulu'nda akşam saatlerinde yabancı doktor çalıştırılmasına ilişkin Temel Sağlık Kanunu ve iki ayrı kanunda düzenleme getiren tasarının görüşmelerine CHP'li milletvekillerinin muhalefet etmesi üzerine sağlanan anlaşmayla ara verildi. Bu kanun yerine üzerinde uzlaşma sağlanan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi ele alındı ve yapılan müzakerelerin ardından kanunlaştırıldı.

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, verdiği kanun teklifinin özürlülere yeni bir imkan daha tanıyacağını belirterek, hükümetleri döneminde 4 senede 80 bin özürlünün işe yerleştirildiğini söyledi. Ayva, "2005 yılına kadar attığım her imza geçersizdi. Özürlülerin imzası kabul edilmiyordu. Kabul edilen kanunla ben de rahat rahat imza atabiliyorum. Bağımsızlığımızı elde etmiş durumdayız" dedi. Hükümetin özürlüler için 1.5 milyar YTL kaynak aktardığını ifade eden Ayva, özürlülerin çoğunun hizmetlerden bilgisi olmadığını, iyi tanıtım yapılması gerektiğini ifade etti.

Yeni düzenleme, sosyal güvencesi olan ancak ailesinde fert başına düşen gelir, asgari ücretin üçte ikisinden az olan özürlülere 'bakım hizmeti' verilmesini amaçlayan yasa teklifi her ne ad altında olursa olsun her türlü gelirleri toplamı esas alınmak suretiyle, kendilerine ait veya bakmakla yükümlü oldukları aile bireyi sayısına düşen ortalama aylık gelir bir aylık net asgari ücretin üçte ikisinden az olan bakıma muhtaç özürlülere, resmi veya özel bakım merkezlerinde ya da ikametgahlarında bakım hizmeti verilmesini öngörüyor. Bakıma muhtaç özürlülere sunulacak bakım hizmetinin karşılığı olarak belirlenecek kişi başına aylık bakım ücreti tutarı, 2 aylık asgari ücretten fazla olamayacak. Bakıma muhtaç özürlülerden, SHÇEK ve diğer resmi kurumlarca bakılanlar dışında kalanların bakım ücreti, bu amaçla kurum bütçesine konulacak ödeneklerden karşılanacak. Bakıma muhtaç özürlülere, ücretleri SHÇEK bütçesinden karşılanmak suretiyle sağlanacak bakım hizmetleri, Kamu İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın temin edilecek.

Yasayla, SHÇEK Kanunu'na, 'yaşlı bakım merkezleri', 7-18 yaş arasında suça yöneldikleri tespit edilen kız ve erkek çocuklara yönelik 'koruma bakım ve rehabilitasyon merkezi' ve duygusal, cinsel ve fiziksel istismara uğramış çocuklara yönelik 'bakım ve sosyal rehabilitasyon merkezi' tanımları da yerleştirilerek, buralarda kalan bakıma muhtaç özürlülere de ücretlerinin kurum bütçesinden karşılanması suretiyle bakım hizmeti verilmesi kararlaştırıldı.

Yasadan sosyal güvencesi olmayan bakıma muhtaç 65 bin özürlüye bakım hizmeti verilmesi sağlanacak. Bu amaçla 2007 yılı bütçesinde de 110 milyon YTL ödenek de konulmuştu.

(AU-RO-RO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title