Haberler

35 Derecede Sarımsak Hasadı

35 derecede sarımsak hasadı Beyaz altın hasadı başladı.

35 derecede sarımsak hasadı

Beyaz altın hasadı başladı... 40 bin dönüm sarımsak 20 bin ton hasat

GAZİANTEP - 40 bin dönüm sarımsak ekili tarım arazisinin bulunan Gaziantep'in Araban ilçesinde çiftçiler, yurt içi ve yurt dışında önemli pazara sahip, bölge halkının "beyaz altın" olarak nitelendirdiği sarımsağı toplamak için gün boyu çalışıyor.

Araban ovasının en değerli ekin ürünü olan sarımsak, bölge halkı için önemli bir gelir kaynağı. Sarımsak hasadının başlamasıyla bölge halkı sarımsak tarlalarında çalışarak evlerine ek gelir sağlıyor. Özellikle kadınların yoğunlukta çalıştığı tarlalarda bu yıl Ramazan ayından dolayı işçi sıkıntısı yaşanıyor. Sabah saat 07: 00'da iş başı yapan işçiler akşam saat 17: 00'a kadar çalışıyor.

Tarlada çalışan işçiler ramazan ayında çalışmanın zorluğunu ifade ederek, bu yıl hasadın mübarek Ramazan ayına denk geldiğini, havanın 35 dereceye kadar çıktığını belirtti. Güneşin altında çalıştıkları için zorluk yaşadıklarının altını çizdi. Sarımsak ekiminin bölgeleri için önemli bir gelir kaynağı olduğunu söyleyen işçiler, burada çalışarak evlerine ek gelir götürdüklerini dile getirdi. Sabah erken saatte tarlaya gelerek işe koyulduklarını vurgulayarak, traktörün söktüğü sarımsakların köklerini makasla ayırıp topladıklarını söylediler.

Türkü söyleyip halay çekiyorlar

Gün içerisinde 8 saat boyunca kavurucu sıcaklığın altında çalışan tarım işçileri moral bulmak için ise zaman zaman türkü söyleyerek, halay çekiyor. Bu şekilde sıkıntılarını ve işin zorluğunu unuttuklarını dile getiren işçiler, yaptıkları işi keyifli hale getirmeye çalıştıklarını söylüyorlar.

40 bin dönüm sarımsak 20 bin ton hasat

Sarımsak üreticisi Mehmet bilekçi 40 bin dönüm sarımsak ekildiğini ve 20 bin ton hasat beklediklerini belirterek, "Arabanda bu sene 40 bin dönüm sarımsak ekildi. Yaklaşık 20 bin ton hasat bekliyoruz. Sarımsağının kilosu 4-5 TL arasında değişiyor. İşçi yevmiyeleri geçen yıl 26 TL iken bu yıl ziraat odası henüz bir fiyat belirlemedi. Ücretlerin bu sene 35 TL olmasını bekliyoruz. İşçiler günlük 8 saat çalışıyor. Sarımsak bu yörenin beyaz altınıdır. Sarımsak almaya gelenler arasında sarımsak yetişen Kastamonu'dan tutunda Mersin ve Rusya'dan gelenler bile var. Araban'da yetiştirdiğimiz sarımsağı Türkiye'nin her tarafına satıyoruz" şeklinde konuştu.

Diğer yandan Cerablus ve El Bab'ın DAEŞ'ten temizlenmesinin ardından 25 bin Suriyelinin ülkelerine geri dönmesiyle birlikte bölgede işçi sıkıntısı yaşanıyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Gaziantep Araban Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title