Haberler

Piyasaya 5 milyon liralık sahte para süren çeteye bir yıl süren "Benjamin" operasyonu: 96 gözaltı

Güncelleme:

- Piyasaya 5 milyon liralık sahte para süren çeteye bir yıl süren "Benjamin" operasyonu: 96 gözaltı Ankara ve İstanbul Mali Şube ekiplerince 20 ilde, bir yıl süren teknik ve fiziki takip sonucu piyasaya 5 milyon liralık sahte para sürdüğü tespit edilen çeteye eş zamanlı "Benjamin"...

- Piyasaya 5 milyon liralık sahte para süren çeteye bir yıl süren "Benjamin" operasyonu: 96 gözaltı

ANKARA - Ankara ve İstanbul Mali Şube ekiplerince 20 ilde, bir yıl süren teknik ve fiziki takip sonucu piyasaya 5 milyon liralık sahte para sürdüğü tespit edilen çeteye eş zamanlı "Benjamin" operasyonu düzenlendi. Operasyon sonucu 96 kişi gözaltına alındı.

Edinilen bilgilere göre, Ankara Mali Şube ve İstanbul Mali Şube ekiplerince, Ankara ve İstanbul başta olmak üzere 20 farklı ilde Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurma, Yönetme veya Üye Olma ve Parada Sahtecilik suçlarından eş zamanlı olarak 116 şahsa yönelik bir yıl boyunca süren "Benjamin" operasyonu gerçekleştirildi.

Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin bir yıllık süreçte, sosyal medya platformları aracılığıyla piyasaya sahte para süren şahısların olduğu bilgisinin alınması üzerine, ekipler harekete geçti. Ekipler tarafından yapılan sosyal medya araştırmaları ve saha çalışmalarında, şahısların örgütlenerek Türkiye'nin hemen her ilinde ve yurtdışında üyeleri aracılığıyla piyasaya sahte para sürdükleri tespit edildi.

Örgüt üyelerinin, "sahtepara" başlığı gibi kullanıcı isimleri kullanarak sosyal medya platformlarından sayfa açtıkları tespit edildi. Ayrıca sayfalarda fotoğraf ve videolu paylaşımlar yapılarak yüzde 30-40 oranında gerçek para karşılığında piyasaya 50-100 dolar ve Türk lirasının bütün banknotlarının sahtesini sürdükleri tespit edildi.

Türkiye'nin hemen her ilinde bulunan müşterilere, sahte kimlikle ya da ilgisi olmayan üçüncü şahısların bilgileri ile sahte para kargoladıkları, para transferlerini yolcu otobüsleri ile yaptıkları tespit edildi. Bunun yanı sıra yurt dışında bulunan bağlantıları ile Lübnan ve Irak'tan temin ettikleri sahte dolar, Euro ve Kuveyt Dinarını farklı ülkelerden gelen yabancı şahıslara vererek yurtdışında da piyasa sahte para sürdükleri anlaşıldı.

Söz konusu sahte para örgütünün sahte sikke satarak tarihi eser meraklılarını dolandırmaya ve sosyal medya üzerinden kurdukları organizasyon ile kaçak silah satmaya çalıştıkları tespit edildi.

Sahte dolara "Benjamin" diyorlar

Sahte para çetesinin, telefon dinlemesine takılmamak amacıyla Whatsapp, Instagram ve Facebook üzerinden haberleştikleri ve şifreli konuştuklarının belirlenmesinin yanı sıra sahte dolara "Benjamin", Türk lirasına ise alıcının mesleğine göre, halı, kumaş, çanta, akü, valiz ve çorap gibi isimler verdikleri anlaşıldı.

Örgüt, sahte para almak isteyen müşterilere, genellikle halkın yoğun olarak bulunduğu Alışveriş Merkezi, meydanlar veya kafeler gibi alanlarda teslim edildiği belirlendi.

Sahte para çetesinin üyeleri ve müşterilerin, sahte paraları genellikle benzinliklerde, zincir marketlerde veya internet üzerinden elektronik alet alarak piyasa sürdükleri anlaşıldı.

Sahte paraları yüzde 30 gerçek para karşılığında sattı

Ayrıca, müşterilere kendisini para uzmanı olarak tanıtan örgüt lideri Ensari V., eline aldığın paranın sahte olup olmadığını hemen anladığını belirttiği ve sahte paralarının 2019-2020 model para sayma makinelerinden ve eski ATM'lerden geçtiğini söylediği tespit edildi. Bunun yanı sıra Ensari V.'nin sahte parayı kalitesine göre yüzde 10,20 veya 30 komisyon karşılığında sattığı anlaşıldı.

Bir yıl süren "Benjamin" operasyonunda örgüt üyelerinin günlük rutinleri dahi tespit edildi

Bir yıl süren "Benjamin" operasyonunda teknik ve fiziki takipte, şahıslar gittiği her ilde Mali Şube ekiplerince adım adım izlendi. Örgüt üyelerinin görüştükleri şahısların; kaldıkları evler, girip çıktıkları kafeler, iş yerleri gibi alanların yanı sıra en ince ayrıntısına kadar günlük rutinleri bir yıllık süre boyunca tespit edildi.

Operasyon, 120 adrese yönelik 500 polisin katılımı ile gerçekleştirildi

Tüm bu çalışmaların sonucunda, 24 Eylül saat 06.30'da Ankara ve İstanbul merkezleri 20 ilde Mali Şube ekiplerince eş zamanlı operasyon gerçekleştirildi. 120 adrese yönelik 500 polisin katılımı ile gerçekleştirilen operasyonda, ikisi yabancı uyruklu toplam 96 şüpheli gözaltına alındı.

1 milyon liralık sahte para ele geçirildi.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere birçok farklı ilde bir yıldır süren teknik ve fiziki takip sonucunda ve operasyon kapsamında yapılan aramalarda; 130 bin 100 lira, 33 bin 860 dolar, 25 bin 750 Euro, 365 Kuveyt Dinarı ele geçirildi. Ayrıca, sahte para basımında kullanılan, baskı makinesi, kesme makinesi, kimyasal sıvılar, kesime hazır tabaka şeklinde para kağıtları ve çok sayıda hologram şerit ele geçirildi. Bunların yanı sıra bir adet para dedektörü, bir adet sahte para tespit etmeye yarayan mavi ışık cihazı, 13 adet tabanca ve bir adet tüfek ele geçirildi. Mali Şube ekiplerinin ele geçirdiği 1 milyon liranın yanı sıra 5 milyon liralık sahte paranın da aynı örgüt tarafından piyasaya sürüldüğü tahmin ediliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / 3.Sayfa

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Münir Karaloğlu İstanbul Ankara Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title