Haberler

Zordaki Patrona 3 Ay Maaş Desteği

Güncelleme:

Piyasalardaki ani değişiklikler nedeniyle faaliyeti zora giren işverene devlet el uzatacak. Üretimi kısmen duran iş yerlerinde, işçinin 3 aya kadar ücretini devlet karşılayacak

Hükümet, dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle işleri durma noktasına gelen iş yerlerini rahatlatmak için 'Kısa Çalışma Ödeneği' formülünü devreye aldı. Bu konudaki düzenleme dünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, üretimini azaltan ya da geçici olarak durduran firmaların işçi çıkarmaması ve işçilerin çalışmadığı sürelerde ücretlerinin bir bölümünün İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanması sağlanacak.

'ZORLAYICI SEBEP'

Yönetmelikle ilgili bilgi veren Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Mevcut yönetmelik genel ekonomik kriz tanımı nedeniyle işlerlik kazanamıyordu. Yeni yönetmelikte 'zorlayıcı sebep' tanımı yapıldı. Buna göre; işverenin kendisinden kaynaklanmayan, önceden kestirilemeyen ve 'dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlar' yönetmeliğe dahil edildi" diye konuştu.

ERİŞİM KOLAYLAŞTI

Bu düzenlemeyle sıkıntıya düşen firmaların bu imkandan daha rahat faydalanacağını söyleyen Nurettin Özdebir, şöyle konuştu: "Düzenleme işçilerimizi çıkarmadan sıkıntılarımızı aşmak için önemli bir fonksiyon üstlenecek. Zaten işçilerimiz işsiz kalsaydı 10 ay süreyle maaşlarını İşsizlik Fonu'ndan alacaktı. Düzenlemeyle fon da daha az ödeme yapmış olacak."

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ NEDİR?

Kısa çalışma ödeneği, haftalık çalışma sürelerini geçici olarak en az üçte bir oranında (15 saat) azaltan veya faaliyetlerini en az dört hafta durduran iş yerlerinde geçerli olacak. İşlerini azaltan ya da durduran firmaların çalışanlarına 3 ayı aşmamak kaydıyla gelir desteği sağlanacak. İşçinin de ödenekten yararlanabilmesi için işverenin İŞKUR'a başvurması gerekecek. Ödeme İŞKURr aracılığıyla yapılacak. Kısa Çalışma Ödeneği, firmaların istihdamlarını korumalarına imkan verirken, artan talebe de hazırlıklı olmasını sağlıyor.

TAVANI 3021 LİRA

Bu durumdaki işçilere ödenecek ücretler belli bir kurala göre verilecek. İşçi 5 bin lira alıyorsa ödeme aynı oranda olmayacak. Tutar prime esas kazancın (brüt maaş) 12 aylık ortalamasının yüzde 60'ı ile sınırlı. Asgari ücretlide Damga Vergisi hariç ödeme 1208 lira olacak. Tavanı ise asgari ücretin brüt tutarının yüzde 150'si yani 3021 lira kadar olabilecek.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Nurettin Özdebir Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 24 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Şevket Çoruh Arka Sokaklar dizisinden neden ayrıldı? Mesut Komiser Arka Sokaklar'a dönecek mi? AZ ÖNCE DEPREM NEREDE OLDU SON DAKİKA! AFAD Kandilli Rasathanesi son depremler 24 Nisan! Resmi Gazete bugün (24 Nisan) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 24 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? 24 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 24 Nisan dün gece deprem mi oldu? ZTK Ankaragücü- Beşiktaş maçı kaç kaç bitti? Maçı kim kazandı? Rövanş maçı ne zaman oynanacak? Serenay Sarıkaya ve Mert Demir sevgili mi? Açıklama yaptılar mı? Kameralara yakalanan çiftten açıklama geldi mi? DEM Parti kapatılacak mı? Bakan Tunç konu ile ilgili ne söyledi? İsmailağa Cemaati'nin yeni lideri kim oldu? Fikri Doğan kimdir? 24 NİSAN HAVA DURUMU: 24 Nisan'da hava nasıl olacak? Afrika tozları Türkiye'ye mi geliyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title