Haberler

7 Ayda 36 Kilo Verdi

Güncelleme:

Gaziantep'te 46 yaşındaki Elif Akkuş karaciğer hastası 30 yıllık eşi 54 yaşındaki Mahmut Akkuş'a karaciğerini verebilmek için 7 ayda 36 kilo verdi.

(26.9.2012, FOTOĞRAFLI)

//////////////

30 yıllık eşini kurtarabilmek için 7 ayda 36 kilo verdi

GAZİANTEP'te 46 yaşındaki Elif Akkuş karaciğer hastası 30 yıllık eşi 54 yaşındaki Mahmut Akkuş'a karaciğerini verebilmek için 7 ayda 36 kilo vererek, 106 kilodan 70 kiloya düştü.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Organ Nakil Merkezi'nde sorumlu Doç Dr. Sacit Çoban yönetiminde son 1 ay içerisinde 2'si kadavradan 3'ü canlı bağışçılardan olmak üzere 5 organ nakli gerçekleştirildi. Yapılan organ nakillerinde en çok dikkat çeken ise Mahmut-Elif Akkuş çifti oldu. 8 yıl önce rahatsızlanıp doktora giden Mahmut Akkuş, siroz hastası olduğunu öğrendi. Durumu ağırlaşan Mahmut Akkuş'a uygun organ bulunamayınca 30 yıllık eşi Elif Akkuş karaciğerini bağışlamak istedi. Ancak doktorlar, organ uyumu sağlanan Elif Akkuş'a kilolu olması nedeniyle naklin riskli olduğunu söyledi. Bunun üzerine Elif Akkuş, 7 ayda diyetisyen yardımıyla yemeklerine dikkat edip, evlerinin yanındaki parkta spor yaparak, tam 36 kilo verdi.

NAKİL GÜNÜ ORGAN BULUNDU

Ancak naklin yapılacağı gün Mersin'de beyin ölümü gerçekleşen bir kişinin karaciğeri Gaziantep'e getirilerek Mahmut Akkuş'a başarılı bir operasyonla nakledildi. Sağlığına kavuşan Mahmut Akkuş, "Umudum yoktu. Allah yüzüme baktı" derken, eşi Elif Akkuş ise, "Ben eşim için hayatım pahasına karaciğerimi vermeye razıydım. 106 kiloydum, spor ve diyet yapıp 36 kilo verdim. Ameliyata gireceğim gece organ bulundu. Çok mutluyum. Hem de kilolarımdan kurtuldum. Organ naklini gerçekleştiren doktorlarımıza teşekkür ediyorum. Bu duygu tarif edilemez" dedi.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Mehmet Koruk da, operasyon sürecini şöyle anlattı: "Mahmut Akkuş 8 yıldır siroz hastası olarak takip ettiğimiz hastaydı. Başta ilaç tedavisiyle yaşamını sürdürüyordu. Özellikle Son 3-4 yıldır artık karaciğer rezervinin tükenmesiyle karaciğer nakli gerekiyordu. Ailesinde uygun verici önce bulunamamıştı. Uyumlu bir hasta - hekim ilişkisiyle eşi büyük bir fedakarlık gösterdi ve karaciğerini eşine vermek istedi. Ancak obez bir hastaydı. Büyük bir irade gösterip 36 kilo verdi. Artık bağışçı adayıydı. Bu arada şansı yaver gitti ve organ çıktı. Kadavra bir karaciğerden nakil gerçekleşti. Son günlerde böbrek yetmezliği başlayan ve tabiri yerindeyse uzatmaları oynayan Mahmut Akkuş sağlığına kavuştu."

ORGAN KARDEŞLİĞİ

Bu arada Şanlıurfa'lı 4 çocuk annesi 32 yaşındaki Fatma Danacı da kadavradan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu. Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde yaşayan 21 yaşındaki Fatma Yücebudak ise 23 yaşındaki ablası Emine Yücebudak'ın bağışladığı karaciğerle hayata yeniden başladı. Aynı hastanede ayrıca Coşkun Yener'e ablası Hatice Yener, Muhittein Caymaz'a ise ağabeyi Osman Caymaz böbreğini verdi. Organ Nakil Merkezi Sorumlusu Doç Dr. Sacit Çoban, çok sayıda hastanın organ beklediğini belirterek vatandaşları bu konuda daha duyarlı olmaya çağırdı.

Zeki GÜNAY / GAZİANTEP, (DHA)

(26.9.2012)

/////////////

Gönüllü itfaiyeciler aranıyor

OSMANİYE'de halkın itfaiyeciliğe ilgisini artırmak ve bu konuda eğitimli insanların çoğalmasını sağlamak amacıyla İtfaiye Müdürlüğü tarafından "Gönüllü İtfaiyecilik" uygulamasına başlanıyor.

25 Eylül -1 Ekim tarihleri arasında kutlanan İtfaiyeciler Haftası etkinlikleri içerisinde kurulan tanıtım stantlarında vatandaşlara 'gönüllü itfaiyeci' olması çağırısı yapılıyor. Osmaniye Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü bu konuda "Bize Katılın! Siz de Gönüllü İtfaiyeci Olabilirsiniz... Herkesin İçinde Bir Kahraman Vardır" sloganını kullanıyor.

İtfaiye Müdürü Fazlı Şahin, mesleğin kamuoyuna tanıtılması ve benimsetilmesi, yangın ve afetlere müdahale için eğitilmiş gönüllü insanlar oluşturulması amacıyla gönüllü itfaiyeci teşkilatı oluşturulması çalışmaları sürdürdüklerini söyledi. Şahin, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:

"Gönüllü İtfaiyeciler olağanüstü yangın ve afet hallerinde görevli itfaiye personelinin yetersiz kaldığı durumlarda itfaiye teşkilatına destek amacıyla yetiştirilmektedir. Dünyada tüm gelişmiş ülkelerde gönüllü itfaiyeciler profesyonel İtfaiyecilere destek vermektedir. Osmaniye İtfaiyesi bünyesinde oluşturulan Gönüllü İtfaiyeciler Birliği'nin Osmaniye İtfaiyesindeki profesyonel kadrolara lojistik destek sağlaması amaçlanmaktadır."

Müdür Şahir, gönüllü itfaiyecilerin eğitiminin Osmaniye İtfaiye Eğitim Merkezi'nde yapılacağını,

katılmak isteyenlerde 18 yaşını bitirmiş, 45 yaşından gün almamış olma şartının aranacağını belirtti.

Şahin gönüllü itfaiyeci olmak isteyenlerin İtfaiye Müdürlüğü ya da Belediye Halkla İlişkiler Müdürlüğü'ne başvurabileceğini sözlerine ekledi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(26.9.2012 FOTOĞRAFLI)

//////////////

Ekmeklerini 'Acı'dan çıkartıyorlar

GAZİANTEP'in İslahiye ilçesinde kırmızı biber çöpü temizleme sektöründe yaklaşık 4 -5 bin kişi çalışıyor. İslahiye'de yaklaşık 16 bin dönüm alanda üretimi yapılan ve 15 bin ton rekolte edilen kırmızı biber, yöre halkına sağladığı kazanç nedeniyle 'Kırmızı altın' olarak da anılıyor. Acı kırmızı biberin çöpünü temizleme işinde çalışan yaklaşık 5 bin genç kız ve kadın, ev ekonomisine katkıda bulunuyor.

İslahiye Ziraat Odası Başkanı Mehmet Köse, aflatoksinle mücadele kapsamında acı kırmızı biberin çöpünün temizlenmesi ile yeni bir sektör oluştuğunu söyledi. Fabrikaların yanında ilçe merkezinde ve yakın köylerde oluşturulan yaklaşık 120 kırmızı biber çöpü çekme alanında yaklaşık 5 bin ev kadının çalıştığını kaydeden Köse, "Kırmızı biber hasadı sonrasında oluşturulan çöp çekme alanlarına giden biberin temizliğinde çalışanlar kilo başına 180 kuruş alıyor. Usta ayıklayıcılar 4-6 saat çalışarak 30-40 lira kazanabiliyor. Böylelikle ilçe ekonomisine de katkı sağlanıyor" dedi.

Köse, İslahiye'de üretilen kırmızı biberin Türkiye iç piyasanın yanı sıra Avrupa'ya da satıldığını sözlerine ekledi.

Kadir ÇELİK / İSLAHİYE, (GAZİANTEP) (DHA)

(26.9.2012)

//////////////

Kredi kartına 4 taksitle kurban bağışı

MERSİN'in merkez Mezitli İlçe Kaymakamı Kamil Kıcıroğlu, vatandaşların dini vecibelerini daha rahat yapabilmesini sağlamak amacıyla kurban bağışlarının kredi kartına 4 taksitle yapılması uygulaması başlattıklarını söyledi.

Mezitli Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV) Kurban Bayramı dolayısıyla 'Canlı Kurban Bağışı Kampanyası' başlattı. Bu yıl ikincisi yapılacak kampanyayla toplanacak etler ihtiyaç sahiplerine dağıtılacak. Uygulama hakkında bilgi veren Kaymakam Kıcıroğlu, kurbanlık alımı, bakımı, kesimi ve dağıtımı gibi aşamalarda çeşitli zorluklar içinde kalan vatandaşlara yardımcı olmak istediklerini söyledi. Kıcıroğlu, kampanya hakkında şunları söyledi:

"Bağışçılardan kabul edilecek canlı kurban bağışlarının bedeli 700 TL'dir. Canlı kurbanın ağırlığı ortalama 50 kilogram, karkas et ağırlığı ortalama 25 kilogram olacaktır. Canlı kurban bağışı kampanyasında kurban bedelini peşin ödeme yanında bağışçıya, varsa kredi kartlarına 4 eşit taksit ödeme seçeneği sunulacaktır. Kurban etinin depolama, paketleme ve dağıtım işlemleri yüklenici firma tarafından karşılanacaktır. Kurban etleri Mezitli SYDV'nin belirlemiş olduğu kişilere 5 kilogramlık et paketleri halinde ulaştırılacaktır. Her et paketi yanında ayrı paketlerdeki sakatatların dağıtımı da yapılacaktır. Kesilen kurbanların deri ve bağırsakları Türk Hava Kurumu'na bağışlanacaktır."

Gülhan DEMİRCİ / MERSİN,(DHA)

(26.9.2012, FOTOĞRAFLI)

////////////////

Hiç kimsenin öyküsünü anlattılar

ADANA'da yeni kurulan Mat Sanat Kollektifi, ilk oyunu olan 'Hiç Kimsenin Öyküsü'nü sahneledi. Büyük ilgi çeken oyun, seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.

Aynı zamanda Adana Devlet Tiyatrosu oyuncusu olan Mazlum Taşkıran'ın yönettiği ve Halil İbrahim Kurum ile birlikte rol aldığı 2 kişilik ve tek perdelik 'Hiç Kimsenin Öyküsü'nün prömiyeri Çukurova Üniversitesi Afife Jale Sahnesi'nde gerçekleştirildi. Yoğun ilgi gösterilen 'barış' temalı oyunda, 160 kişilik salon dolunca, seyirciler merdiven basamaklarına oturdu. Eri Memikoğlu'nun yazdığı, müziğini Berna Uğurlar, dekorunu Yücel Uğurlar'ın yaptığı oyun, izleyiciler tarafından ayakta alkışlandı.

YENİ BİR SOLUK

Kentte yeni bir sanat ve tiyatro anlayışını yerleştirmek için yola çıktıklarını anlatan oyunun yönetmeni Mazlum Taşkıran, Mat Sanat Kollektifi olarak ilerleyen günlerde müzik alanında da çalışma yapacaklarını duyurdu. Adana'da kalarak tiyatro yapmayı çok önemsediklerini aktaran Mazlum Taşkıran, "Bizler alternatif tiyatro yapmak istiyoruz. Evrensel bir dil olan tiyatroyu, amatör bir ruhla ve profesyonelce yaptık. Yaklaşık 2 aydır üzerinde çalıştığımız ilk oyunumuz büyük ilgi çekti. Her pazartesi Afife Jale Sahnesi'nde seyircilerimizi bekliyoruz" dedi.

Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)

(26.9.2012, FOTOĞRAF)

//////////////

Sertifikalı tasarımcı oldular

MERSİN'de web tasarım kursunu tamamlayan meslek yüksek okulu ve lise öğrencileri törenle sertifika aldı. Mersin Valiliği'nce koordine edilen 'Liseden Üniversiteye Bilinçli Adımlar' adlı prosi kapsamındaki kursu 56 kişi tamamladı.

Kursların verildiği Mersin Teknopark binasında düzenlenen törene Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Yüksel Özdemir, İl Emniyet Müdürü Arif Öksüz, İl Milli Eğtimi Müdürü Hasan Gül, Teknopark Genel Müdürü Özgür Durmaz ile sertifika alacak öğrenciler katıldı

Törende konuşan Teknopark Genel Müdürü Durmaz, istihdam garantisi veren proje sonunda 10 öğrencinin çeşitli firmalarda staja yerleştirildiğini 5 öğrencinin de işe alımda deneme sürecine girdiğini söyledi.

Ardından söz alan Vali Hasan Basri Güzeloğlu, günümüzde bilişim sektörünün önemine dikkat çekerek şunları kaydetti:

"Bilgiye dayalı ve bilginin geliştirdiği yeni sektörler, geçmişte bilinen sektörlerin yerini almakta, bilgi temelli ekonomiler hem işlevsel hem yapısal hem de yaygınlaşma anlamında giderek daha öne çıkmaktadır. Geçmişte kavram olarak tanınmayan, bilgi çağının ve bilgisayar iletişim ortamının ticareti olan e-ticaret; bugün yaygın pazar ilişkisinin karşılıklı ticaret ve üretimin yerini almış, sektör milyar dolarlarla ifade edilen büyüklüklere doğru artış eğilimine konu olmuştur. Dünyanın en zengin ülkeleri teknolojiyi kullanan ülkelerdir."

Vali Güzeloğlu daha sonra sertifikalarını alan öğrencilerle sohbet ederek kendilerini daha da geliştirmelerini istedi.

Mustafa ERCAN / MERSİN, (DHA)

(26.9.2012, FOTOĞRAFLI)

/////////////

Yeni belediye 2013'de

OSMANİYE'nin Kadirli ilçesinde yapımı devam eden Belediye Hizmet binası ve Kültür Merkezi'nin

2013 yılında tamamlanması hedefleniyor. Kadirli Belediye Başkanı Ömer Tarhan, Adana Karayolu kent merkezi girişinde ve Savrun Çayı bitişiğindeki yapılan bina inşaatının hızla devam ettiğini söyledi.

Tarhan "Kadirli Belediyesi olarak birbirinden değerli ve Kadirli'nin ihtiyacı olan projeleri hayata geçirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Projelerimizin en önemlilerinden birisi olan Hizmet Binası ve Kültür Merkezimizin inşaatı hızla yükseliyor. İhale şartnamesine göre inşallah 2013 yılında bu projemizi Kadirli'ye kazandıracağız. 12 dev projemizden biri olan Belediye Hizmet Binası ve Kültür Merkezi Projesi Kadirli'ye hayırlı olsun" dedi.

Efendi ERKAYIRAN/Kadirli/OSMANİYE,(DHA)

(26.9.2012 FOTOĞRAFLI)

/////////////

MYO Müdürü Druel: İstihdam odaklı düşünüyoruz

HATAY Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Reyhanlı Meslek Yüksek Okulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Duruel, istihdam odaklı bir eğitim modeli uyguladıklarını söyledi. Duruel, verdikleri eğitimle dış ticaret, gümrük idareleri, lojistik firmaları ve finans kurumlarına kaliteli eleman yetiştirdiklerini vurguladı.

YILDA 400 ÖĞRENCİ MEZUN

Reyhanlı MYO'da yılda 400 öğrenci mezun ettiklerini anlatan Duruel "Son zamanlarda mali müşavir ve finans kurumlarına da eleman kazandırdık. Okulda verilen teorik eğitimin yanında öğrencilerimiz yaz döneminde ve hatta eğitimden fırsat bulduklarında uygun iş yerlerinde staj yapma imkanı bularak daha aktif hale geliyorlar" dedi.

ÜST VE ORTA DÜZEY YÖNETİCİLİK EĞİTİMİ VERMEYE YETKİLİYİZ

Ferhat DERVİŞOĞLU/REYHANLI(Hatay), (DHA)

(26/9/2012/FOTOĞRAF)

//////////////

Fırıncılara hijyen eğitimi

OSMANİYE'de fırın işletmelerinde üretim ve satış elamanı olarak çalışanlara hijyen eğitimi verildi. Ahmet Şekip Ersoy toplantı salonundaki eğitim semineri, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Esnaf Sanatkarlar Odası Birlik Başkanlığı ve Gıda Maddeleri Odası işbirliği ile düzenlendi. Eğitime ekmek üretimi, dağıtımı ve satış aşamalarında çalışan 113 personel katıldı. Eğitmen olarak ise Korkut Ata Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü'nde görevli Yrd. Doç. Dr. Halef Dizlek, gıda kontrol görevlileri gıda mühendisi Onur Tenekeci ile ziraat mühendisi Mehmet Batkı görev aldı. Katılımcıların sınava tabi tutularak geçerli not alanlara sertifika verileceği açıklandı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam eğitim öncesi yaptığı açıklamada, ekmek üretiminde hijyen konusuna büyük önem verdiklerini belirterek "Günlük ekmek tüketimimiz dikkate alındığında üretimden doğabilecek bir olumsuzluğun geri dönülmez sonuçlara sebep olabileceği aşikardır. Bu nedenle ekmek üretiminde hijyenin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Müdürlüğümüz tarafından yapılan denetimlerde bu hususlar hassasiyetle kontrol edilmektedir" dedi.

İbrahim EMÜL/OSMANİYE, (DHA)

(26.9.2012

////////////////

Diş hekimleri Adana'da toplanacak

ADANA Diş Hekimleri Odası Başkanı Hasan Yaman, Adana'da 5-6-7 Ekim tarihlerinde 'Çukurova Diş Hekimliği Günleri' düzenleyeceklerini açıkladı. Türkiye'nin dört bir yanından yüzlerce diş hekiminin etkinliklere katılacağını duyuran Hasan Yaman, böylesi bir etkinliği Adana'da yapacak olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

Oda yöneticileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Hasan Yaman, 3 gün sürecek 'Çukurova Diş Hekimliği Günleri'nin Adana HiltonSA Oteli'nde yapacaklarını söyledi. Etkinliklere diş hekimlerinin yanı sıra Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı Prof. Dr. Taner Yücel'in de katılacağını aktaran Yaman, "Bu etkinliği Adana'da yapmak istememizin nedeni meslektaşlarımızın başka şehire gitmeden ve masrafa girmeden bilimsel gelişmeleri takip etmesini sağlamaktır" dedi.

ULUSLARARASI KONGRE DE YAPILACAK

Adana'da ilk kez yapılacak olan 'Çukurova Diş Hekimliği Günleri'nin önemini anlatan Hasan Yaman, şunları söyledi:

"Etkinliğimizde çok değerli konuşmacılar, bilgi ve birikimlerini, deneyimlerini meslektaşlarımızla paylaşacaklardır. Ayrıca Türkiye ve uluslararası ölçekli firmalar da etkinliğimize katılacaklar ve mesleğimizde yeni kullanılmaya başlanan son teknolojileri görmemizi sağlayacaklardır. Öte yandan 2014'te de Adana'da Uluslararası Diş Hekimliği Kongresi yapmak istiyoruz. Şimdi yapacak olduğumuz etkinlik, bu uluslararası nitelikteki etkinliğimizin bir provası niteliğinde olacak."

Yusuf BAŞTUĞ / ADANA, (DHA)

(26.9.2012, FOTOĞRAF)

////////////

Sağlık fuarı yarın açılıyor

TUYAP Adana Çukurova Tıp-Sağlık Kurumları ve Turizmi Fuarı 2012 yarın açılıyor. Tüyap Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'ndeki fuarın açılışı saat 11.00'de yapılacak. Tüyap Adana Fuarcılık A.Ş., Tıbbi Malzeme ve Cihaz Üreticileri Birliği (TÜDER), Çukurova Medikalcılar Derneği ve Adana Sağlık Turizmi Derneği'nin işbirliğiyle düzenlenen fuara yaklaşık 500 firma katılıyor. Yurt içinden ve dışından 15 bin ziyaretçi beklenen fuar 30 Eylül'e kadar devam edecek. Tıp dünyasındaki gelişmelerin ve yeni teknolojik ürünlerin tanıtılacağı fuarda çalıştay ve paneller de düzenlenecek.

ADANA,(DHA) - Adana

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Osmaniye Kadirli Akkuş Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title