Haberler

Her Yıl 175 Bin Kişi Kansere Yakalanıyor

Güncelleme:

Türkiye'de her yıl 175 bin kişinin kansere yakalandığının tahmin edildiği, 50 yaşın üstündeki kişilerde ise riskin daha yüksek olduğu bildirildi.

Türkiye'de her yıl 175 bin kişinin kansere yakalandığının tahmin edildiği, 50 yaşın üstündeki kişilerde ise kanser görülme riskinin daha yüksek olduğu bildirildi.

1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla yazılı bir açıklama yapan Mersin İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Mustafa Kemal Başaralı, kanserin Türkiye'de nedeni bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Tedavisindeki yüksek maliyet ve insan gücü kaybı ülke ekonomisinde önemli bir yere sahip olan kanserin Türkiye'nin öncelikli sağlık sorunu olduğunun altını çizen Başaralı, kanserin vücudun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz çoğalması ile oluşan 100'den fazla hastalık grubu olduğunu belirtti. Çok çeşitli kanser tipleri olmasına rağmen hepsinin anormal hücrelerin kontrol dışı çoğalması ile başladığına işaret eden Başaralı, kanser tedavi edilmezse ciddi rahatsızlıklara ve ölüme neden olduğunu kaydetti. Türkiye'deki kanser vakalarıyla ilgili bilgiler de veren Başaralı, "Uluslararası Kanser Ajansı (IARC) tarafından yayınlanan Globocan (2012) verilerine göre, Türkiye'de 100 bin erkekte 245,7, 100 bin kadında 157,5 kanser vakası görülmektedir. Ülkemizde her yıl 175 bin kişinin kansere yakalandığı tahmin edilmektedir" dedi.

Açıklanamayan kilo kaybı, ateş, halsizlik, ağrı, memede veya vücutta hissedilen kitleler, cilt değişiklikleri, olağan dışı kanama, dışkılama veya idrar yapma alışkanlığında değişiklik, öksürük ve horlama, ben ve siğillerdeki değişikliklerin kanserin habercileri olduğunu dile getiren Başaralı, risk faktörlerinin bilinmesinin önemine değindi. Akrabalarında kanser öyküsü olan genç insanların daha yüksek riske sahip olduklarını dile getiren Başaralı, "Sigara içmek, dengesiz beslenme, hareketsiz yaşam ve alkol tüketimi risk faktörleridir. Sigarayı bırakarak, düzenli beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak kansere yakalanma riskimizi azaltabiliriz. Yaşadığınız ya da çalıştığınız çevre koşulları kanser gelişimi için risk faktörü olabilir. Yine alınan bazı besinler kanser gelişim riskini artırırken, bazıları da koruyucu olabilmektedir. Pek çok kanser türü yaşlılarda ortaya çıkar. 50 yaşın üstündeki kişilerde kanser görülme riski daha yüksektir" ifadelerini kullandı.

"KORUNMA TEDAVİDEN DAHA ÖNEMLİ"

Kanserin tanı ve tedavisinin farklı uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirdiğini ifade eden Başaralı, kanserde erken tanının çok önemli olduğunu belirterek, Türkiye'de özellikle meme, rahim ağzı ve bağırsak kanserinin erken tanısı konusunda ulusal tarama programları yapıldığını anımsattı. Kanserden korunmanın kanserin tedavisinden daha önemli olduğunu vurgulayan Başaralı, şöyle devam etti:

"Korunmada başta sigara ve alkol olmak üzere kanser yapıcı çevresel etkenlerden uzak durmak önemlidir. Bunun dışında düzenli spor yapmak, aşırı güneş ışığından sakınmak, özellikle meyve ve sebze ağırlıklı uygun bir diyet uygulamak ve doğal gıdalarla beslenmek kanser sıklığını azaltabilir. Tüm vatandaşlarımızı kanser konusunda bilinçli olmaya, özellikle tütün kullanmamaları, dengeli beslenmeleri ve fiziksel aktivite hususlarında duyarlı olmaya davet ediyor, kanser tanısı almış hastalarımıza acil şifalar diliyorum." - MERSİN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yaşam

Türkiye Mersin Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title