Haberler

Wilson'dan 'Kerkük ve PKK" Konusunda Açıklamalar

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye'nin Kerkük Konusunda Meşru Bir Konumu Olduğunu, Ancak ABD'nin de Dahil Kimsenin Kerkük'e Müdahale Etmemesi Gerektiğini Söyledi.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ankara Büyükelçisi Ross Wilson, Türkiye'nin Kerkük konusunda meşru bir konumu olduğunu, ancak ABD'nin de dahil kimsenin Kerkük'e müdahale etmemesi gerektiğini söyledi.

Süleymaniye'de ABD askerlerinin Türk askerlerinin başına çuval geçirilmesini 'korkunç bir olay' olarak nitelendiren Wilson, Irak'taki Peşmergeler'in Saddam'ın devrilmesinde ABD'ye açık ve önemli destek verdiğini kaydetti ve "Dostumuz Irak'taki Kürtler ile dostumuz Türkiye arasında bir tercih yapmamız gerektiğini düşünmüyorum" dedi.

Wilson, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nde (ASAM) düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, Irak, Kerkük ve K.Irak'ta yaşanan gelişmeleri değerlendirdi, katılımcıların sorularını cevaplandırdı.

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkilerin çok eskilere dayandığını söyleyen Wilson, Süleymaniye'de ABD askerlerinin Türk askerlerinin başına çuval geçirmesinin korkunç bir olay olduğunu vurguladı. Wilson, tarihte Süleymaniye'de yaşanan bu olay gibi Türk-ABD ilişkilerinde zaman zaman gerginliklerin olduğunu, bununda diplomatik gelişmelerde normal karşılandığını bildirdi.

Irak'ta bugün karışıklığın yaşandığı, çatışmaların ve teröristlerin etkisini sürdürdüğünü, güvenliğin tesis edilemediğini kabul eden Wilson, Türkiye'nin İncirlik Havaüssü'nü açarak ABD'ye iyilik veya lütufta bulunmadığını, Türkiye'nin yüksek menfaatleri gereği bunu yaptığını söyledi.

2007 yılında Kerkük'te yapılacak referandumun mezhep çatışmalarını artıracağı yönünde endişelerin bulunduğuna dikkati çeken Wilson, "Türkiye'nin bu konuda söylediklerini dinliyoruz ve katılıyoruz. Kerkük'ün hassas ve kırılgan bir özelliği olduğunu biliyoruz. ABD dahil kimse Kerkük'e müdahale etmemelidir. Herkes Anayasa'ya saygılı olmalıdır. Hiç bir güç Iraklılara ne yapmaları gerektiğini dikta etmemelidir" diye konuştu.

K. Irak'taki PKK varlığına değinen Wilson, bu bölgeden Türkiye'deki sivil vatandaşlara yönelik saldırıların olduğunu, bunun da kötü bir şey olduğunu ifade etti.

Tüm bunların Türkiye ila ABD ittifakı sayesinde çözülebileceğini savunan Wilson, PKK terörizminin mali kaynaklarını keserek, sorunun temelden çözülebileceğini vurguladı.

ABD'nin pek çok konuda Türkiye ile birlikte hareket ettiğini söyleyen Wilson, İran'ın nükleer enerji varlığı ile dünyadaki barışı tehdit ettiğini öne sürdü.

Asala, DHKP-C, El-Kaide ve PKK gibi terör gruplarının Türkiye'ye yönelik saldırılarını kınadıklarını anlatan Wilson, Türkiye'nin uluslararası işbirliğinin ne kadar önemli olduğunu bilen bir ülke olduğunu kaydetti.

"Türkiye ile pek çok konuda ortak menfaatlerimiz var, ilişkilerimizi etkin bir işbirliğinde tutmamız ve ortak menfaatlerimizi korumamız çok önemlidir" diyen Wilson, Türkiye ile Ermenistan arasındaki 'soykırım' tartışmalarının siyasi yaklaşımlarla değerlendirilmemesi gerektiğini altını çizerek, "Biz Türkiye ile Ermenilerin kendi geçmişlerine ilişkin kararlarını uzlaşarak vermesini istiyoruz" şeklinde konuştu.

Türkiye'de yaşayan insanların Hrant Dink'in cinayetine verdiği tepkinin kendisini çok etkilediğini anlatan Wilson, Atatürk'ün 80 yıl önce Türkiye'nin özgürlük ve refaha giden yolunu açtığını savundu.

Wilson, konuşmasının ardından salonda aralarında eski ve yeni diplomat, eski bakan, emekli komutanlarında bulunduğu katılımcıların sorularını cevapladı.

Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli orgeneral Edip Başer, Wilson'un, "Irak halkının verdiği kararlara karışılmamalıdır" sözünü hatırlatarak, Irak hükümetin önemli kararları verebilecek konumda olup olmadığını sordu. Wilson, bu soruya şu cevabı verdi:

"Ben kimsenin Irak halkına, 'Şunu yapmalısınız' dememesi gerektiğini söyledim. Ama Irak'ın komşularının elbette komşusuna akıl verme hakkı vardır. Irak Hükümeti akli selim kararlar verebilir. Çünkü 12 milyon Iraklı halkı 2005 yılında seçimde oy kullandı ve kendi liderlerini seçti. Irak hükümetine Kerkük, PKK ve K.Irak konusunda tavsiyelerde bulunmamız gerekiyor diye düşünüyorum".

Wilson, başka bir soru üzerine, Türkiye'nin Kerkük ile ilgili meşru bir konumu olduğunu belirterek, "Türkiye bu konuda her zaman görüş bildirmiştir ve bildirmeye de devam etmelidir" diye konuştu.

Wilson, ABD'nin Irak'taki Kürtleri mi, yoksa Türkiye'yi mi tercih edeceği yönündeki ilginç sorusuna ise, "Saddam rejimine son verilmesi konusunda Irak'taki Kürtlerden açık ve büyük destek aldık. Dostumuz Kürtler ile dostumuz Türkiye arasında bir tercih yapmamız gerektiğini düşünmüyorum. Irak'taki Kürtlerin Türkiye ile, Türkiye'ni de kuzey dahil Irak'la iyi ilişki kurması gerekiyor" yanıtını verdi.

(YZE-ÖK-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title