Haberler

Wikileaks'in Son Bombası

Güncelleme:

Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin, ABD'den şok isteği...

Lübnan'ın önde gelen gazetelerinden El Akbar'ın bugün yayımladığı Wikileaks belgeleri, Lübnan Başbakanı Saad Hariri'nin, Suriye'yi yalnız bırakmak ve Esad'ın yerine Müslüman Kardeşleri geçirmek için ABD'den yardım istediğini ortaya koydu.

Wikileaks'in Arap dünyasındaki ortağı El Akbar'ın bu belgeleri yayımlamasından birkaç gün önce Şam hükümeti, Hariri'nin Suudi Arabistan destekli Sünni Gelecek Hareketi'ni Mart ayının ortalarından bu yana devam eden rejim karşıtı protestolara silah ve finans kaynağı sunmakla suçlamıştı.

Lübnan'da bulunan ABD Büyükelçiliği'nden gönderilen belgede Hariri uluslararası kamuoyundan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın yalnız bırakılması için yardım istiyor.

Belgeye göre, Hariri ayrıca ABD'yi, uluslararası kamuoyunun Esad'ı yaptırımlar aracılığıyla yalnız bırakmayı başaramaması durumunda Lübnan'da yaşanacak sorunlarla ilgili olarak da uyarıyor.

Belgenin tarihi de manidar; 24 Ağustos 2006, yani İran ve Suriye'nin desteklediği Hizbullah'ın İsrail'le yaptığı İkinci Lübnan Savaşı'nın bitiminden sadece 10 gün sonra.

BOŞLUĞU KİM DOLDURACAK

AFP'nin El Akbar'da yayımlanan belgelerden aktardığı üzere, Esad rejiminin devrilmesi durumunda boşluğu kimin dolduracağı sorusunu, Hariri "Suriye'deki mezhepler üzerine konuşarak" yanıtlıyor.

Hariri daha sonra şu an Suriye'de yasaklı parti konumunda olan Müslüman Kardeşler'le ve Suriye siyasetinde bir dönem önemli rol oynamış Abdül Halim Haddam ve eski genelkurmay başkanı Hikmet Şehabi gibi isimlerle ortaklık öneriyor.

Suriye'nin eski devlet başkan yardımcısı olan Haddam ise Suriye Lübnan'daki askerlerini çektikten sonra istifa etmiş ardından da Esad'ın Beyrut üzerindeki yönetimi konusunda eleştirel açıklamalarda bulunmuştu.

Şam, 29 yıldan sonra 2005'te Lübnan'dan çekilmek zorunda kalmıştı. Zira Saad Hariri'nin babası Refik'in 14 Şubat 2005'te bir suikasta kurban gitmesi, Suriye üzerinde ağır bir baskı yaratmıştı. Suriye olayla ilgisi olduğunu en başından bu yana reddediyor.

TÜRKİYE'DEKİ ILIMLI İSLAMCILARLA KIYASLADI

El Akbar'ın haberine göre Hariri ayrıca Müslüman Kardeşler'i Türkiye'deki ılımlı İslamcılarla kıyaslayarak, Kardeşler'in Hıristiyanların ve kadınların iktidara gelmesine bir itirazı olmadığını ve İsrail'le barışı destekleyeceğini söyledi.

Suriye'de Mart ayından bu yana düzenlenen bugüne kadar eşi benzeri görülmemiş gösterilerde, protestocular 48 yıllık olağanüstü halin sona erdirilmesini istiyorö

Suriye devlet televizyonun Çarşamba günü yayına çıkan üç kişi, Baas rejimine karşı protesto dalgalarını ateşlemeleri için milletvekili Cemal Cerrah'tan para ve silah aldıklarını "itiraf etti". Cerrah bu iddiaları reddetti.

Hariri, 2009'da iktidara geldikten sonra Esad'la daha yakın ilişkiler kurma çabası içine girmişti.

Kaynak: Dünya

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title