Haberler
BBC

Venezuelalı Muhalif Lider Guaidó: Ailem Tehdit Edildi

Venezuela'da kendinisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaidó, ailesinin tehdit edildiğini söyledi.

Venezuela'da kendinisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Juan Guaidó, ailesinin tehdit edildiğini söyledi.

Bir üniversitede konuşma yapan Juan Guaidó, eşini bulmaya çalışan polisin evlerine girdiğini anlattı.

Juan Guaidó'nun geçici liderlik iddiası, ABD ve bazı diğer Latin Amerika ülkeleri tarafından vakit geçirilmeden tanındı.

Rusya, Çin ve Türkiye ise Devlet Başkanı Nicolas Maduro'ya destek veriyor.

Maduro'nun iktidara tuturmasında Ordu'nun desteği hayati önemde. Ancak Juan Guaidó, Maduro'yu devirmeye destek vermeleri için orduyla gizli görüşmeler yaptığını söyledi.

Maduro'nun ikinci görev dönemine başladığı 10 Ocak'tan bu yana ülke genelinde protesto gösterileri düzenleniyor.

Maduro geçen yıl, çok sayıda muhalif adayın yarışmasının engellendiği veya hapse atıldığı tartışmalı bir oylamayla seçildi.

Venezula'daki zorlu ekonomik koşullar yüzünden üç milyon kişi ülkeden kaçtı.

Guaidó ne söyledi?

Muhalif lider Juan Guaidó üniversitedeki konuşmasında "Şu anda, özel timler evde Fabiana'yı soruyor. Diktatörlük bizi korkutacağını ddüşünüyor. Bu bilgiyi, buraya gelmeden önce aldım. Ama konuşmaya bununla başlamadım. Tüm Venezuelalılar için bir planla başladım." dedi.

Doğrudan güvenlik güçlerine seslenen Juan Guaidó, "Sadece 20 aylık olan bebeğime yönelik herhangi bir zarardan sizi sorumlu tutacağım." diye konuştu.

Juan Guaidó "Kamu hizmetlerinin yeniden başlaması", kötüleşen insani krizle başa çıkmak için önlemler ve "ekonominin en zayıf sektörleri" için destek çağrısında bulundu.

Guaidó'nun "Venezuela Planı"nda petrol üretimini artırmaya da odaklanıyor.

Juan Guaidó tüm Venezuelalılara "insani yardım" talep etmek için toplanma çağrısı yaptı ve daha sonra, ailesinin korunmasına yardımcı olması için yabancı diplomatların kendisine eşlik etmesini istedi.

Guaidó daha sonra Reuters Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, ülkede iktidar değişikliğinin, Maduro'ya destek veren Rusya ve Çin için de avantajlı olacağını savundu.

Guaidó "Rusya ve Çin'e en uygun olan ülkenin istikrarı ve iktidarın değişmesi" dedi ve Venezuela'nın borçverenlere ve borç tahvili sahiplerine "sorumlu" bir tavır alacağını vurguladı.

Juan Guaidó daha önce de "silahlı kuvvetler ve güvenlik güçleri üyeleriyle gizli görüşmeler yaptıklarını" söylemişti. Guaidó bu görüşmeleri kimlerle yaptığını açıklamadı.

Venezuela'nın ABD'deki askeri ateşesi Albay Jose Luis Silva taraf değiştirdi, ancak Ordu'daki üst düzey isimler Maduro'ya destek veriyor.

Juan Guaidó, Venezuela Ulusal Meclisi Başkanı olarak, Venezuela Anayasası'nın devlet başkanının gayrımeşru olduğu durumlarda kendisini geçici lider olarak atamasına izin verdiğini söylüyor.

Venezuela Yüksek Mahkemesi, muhalif liderin ülke dışına çıkışını yasakladı ve banka hesaplarını dondurdu. Maduro'nun tutumu ne? Maduro, Rus RIA Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, "Venezuela'nın iyiliği için" muhalefetle görüşmeler yapmaya hazır olduğunu, ancak ultimatomları ya da şantajı kabul etmeyeceğini söyledi.

Maduro, ordunun desteğine sahip olduğunda ısrar ediyor ve taraf değiştirenleri darbe planlamakla suçluyor.

Venezuela'da çok sayıda subay bakanlık yapıyor ya da diğer üst düzey pozisyonlarda yer alıyor. Krizdeki son diplomatik gelişmeler ne? Avrupa Parlamentosu, bağlayıcılığı olmayan bir karar alarak, yeni seçimler yapılana dek Juan Guaidó'nun geçici devlet başkanı olarak tanıdı.

Parlamento'nun birliğin dış politikasında bir etkisi bulunmuyor, ancak kararda AB'ye ve üye ülkelere de aynı adımı atmaları çağrısı yapıldı.

AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, krizi çözmek amacıyla Latin Amerika ülkeleriyle bir temas grubu oluşturma konusunda uzlaştıklarını söyledi, ancak siyasi bir çözüm bulunması için 90 günlük bir süre belirlendi.

Birleşmiş Milletler ülkeye insani yardımı artırmayı istediklerini, ancak Maduro hükümetinin de buna onay vermesi gerektiğini açıkladı.

Amerikan yönetimi Maduro'ya yönelik korkutma faaliyetlerinin sonucu olacağı uyarısında bulundu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton da Twitter mesajında aynı uyarıyı yaptı.

BBC

Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title