Haberler

Uzun Aradan Sonra ABD'ye İlk Cumhurbaşkanı Ziyareti

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Resmi Bir Ziyaret İçin Bu Gece Washington'a Gidiyor. Üç Bakanın ve Eşi Hayrünnisa Gül ile ABD'ye Giden Gül, Salı Günü Beyaz Saray'da Başkan Bush ile Çok Önemsenen Bir Görüşme Yapacak. Diyarbakır Saldırısının Ardındaki Görüşmede PKK'ya Karşı İşbirliği de Ele Alınacak ve Bush'un Gül'ün Ortadoğu Sorununa İlişkin Görüşlerini Dinleyecek.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevine resmen başlamasından dört aydan sonra ABD Başkanı George W. Bush'un konuğu olarak resmi bir ziyaret için bu gece Washington'a gidiyor. Böylece, 1996 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in çalışma ziyaretinden bu yana Türkiye'den Washington'a ilk kez cumhurbaşkanı düzeyinde bir ziyaret yapılıyor.

Türkiye'de büyük tepki yaratan Diyarbakır'daki saldırının ardından Beyaz Saray'da gerçekleşecek görüşmede PKK'ya karşı sürdürülen işbirliği önemli bir gündem maddesini oluşturacak. Aynı gün Ortadoğu gezisine çıkacak olan Bush'un Gül'ün soruna ilişkin görüşlerini dinlemek istediği belirtiliyor.

Ağustos sonunda resmen görevine başlayan Cumhurbaşkanı Gül, dört gün sürecek bir ABD gezisine çıkıyor. Başkan Bush'un resmi daveti üzerine düzenlenen ziyaretin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 5 Kasım'da Oval Ofis'te yapılan ve PKK'ya karşı "genişletilmiş istihbarat" işbirliği kararı verilen buluşmadan sadece iki ay sonra gerçekleşecek olması dikkat çekiyor.

Cumhurbaşkanı Gül'e ABD gezisinde eşlik edecek üst düzey heyette eşi Hayrünnisa Gül'ün yanısına Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ve Devlet Bakanı Mehmet Şimşek yer alacak. Heyette, TSK da general düzeyinde temsil edilecek.

ABD ziyaretinin en önemli unsurunu, Salı günü Gül ile Bush arasında Oval Ofis'te yapılacak görüşme oluşturuyor. Görüşmeden sonra Gül ile ortak bir basın toplantısı düzenleyecek olan Bush, Gül'ün onuruna öğle yemeği de verecek.

Gül, Bush ile görüşmeden önce kalacağı otelde kahvaltıda Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile buluşacak. Bunun ardından Seyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile biraraya gelecek olan Gül, Çarşamba günü Washington'daki otelinde Savunma Bakanı Robert Gates'i kabul edecek.

Bu arada, Hayrünnisa Gül için ayrı bir program düzenlendi. Başkan Bush'un eşi Laura Bush, Hayrünnisa Gül için bir çay partisi düzenleyecek.

-STRATEJİK ORTAKLIĞIN GÜÇLENDİRİLMESİ-

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Washington'da Başkan Bush ve yönetimin önde gelen isimleri ile yapacağı görüşmelerde Kuzey Irak'taki PKK varlığına karşı yapılan işbirliği ağırlıklı bir konuyu oluşturacak.

Görüşmelerin TSK'nın ABD'nin sağladığı istihbaratın katkısı ile yürütülen sınır ötesi operasyonlar ve Diyarbakır'daki saldırının ardından gerçekleşecek olmasının, önemini artırdığı ifade ediliyor.

PKK'ya karşı işbirliğinin gözden geçirileceği Washington ziyaretinin, ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve mevcut stratejik ortaklığın güçlendirilmesi açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

İki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin pekiştirilmesi amacıyla Gül, dışişleri bakanı iken Condoleezza Rice ile birlikte 2006 yılında Ortak Stratejik Vizyon Belgesi'ni açıklamıştı. Ankara'daki Türk diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin belgenin uygulamasından "memnun" olduğunu ifade ediyorlar.

-ERMENİ İDDİALARINA KARŞI İŞBİRLİĞİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ-

Türk tarafı, önümüzdeki aylarda yeniden gündeme gelmesi beklenen "Ermeni soykırımı" tasarısının engellenmesini istiyor. Ankara'daki diplomatik kaynaklar "Ermeni tasarısı konusunda yakın bir risk yok ancak risk ortadan kalkmış değil" değerlendirmesini yapıyorlar.

Bu çerçevede, Türk tarafı, Washington'daki temaslarda geçen yıl tasarının Kongre'den geçmesi için kollarını sıvayan Bush yönetiminden benzer bir çabanın da bu yıl tekrarlanmasını, bu konudaki işbirliğinin güçlendirilmesini talep edecek.

-BUSH GÜL'ÜN ORTADOĞU'YA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİ DİNLEYECEK

Bu arada, Başkan Bush ile yapılacak görüşmede Ortadoğu sorununun önemli bir madde oluşturacağı ifade ediliyor. Bunun önemli bir nedeni de Bush'un aynı gün Ortadoğu gezisine çıkacak olması.

Amerikan diplomatik kaynakları, Ortadoğu sorununda yeni bir girişim başlatarak Annapolis'de büyük yankı yaratan bir konferans düzenleyen Bush'un, Cumhurbaşkanı Gül'ün Ortadoğu sorununa ilişkin görüşlerini dinlemek istediğini kaydettiler.

Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığını üstlendikten kısa bir süre sonra İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas'ı Ankara'ya davet ederek tüm dünyanın dikkatini çekmişti.

-DİĞER KONULAR-

Irak, Türkiye'nin Kürt liderlerle ilişkileri ve Kerkük sorununun da ele alınacağı Washington'daki görüşmelerde İran, Pakistan, Afganistan, Suriye ve Lübnan gibi bölgesel konularda görüş alışverişinde bulunulacak.

-WASHİNGTON'DAKİ DİĞER TEMASLAR

Abdullah Gül, Washington'da ABD Merkez Bankası'nda açılan TC Merkez Bankası'nın resim sergisini ziyaret edecek. Woodrow Wilson Merkezi düşünce kuruluşunda bir konuşma yapacak olan Gül, "Amerikalı kanaat önderleri" ile düzenlenecek bir akşam yemeğinde de biraraya gelecek.

Bu çerçevede Gül, ABD'deki başkanlık seçimini kazanacağı düşünülen Demokrat Parti'den tanınmış politikacılarıyla buluşacak. Gül'ün biraraya geleceği demokratlar arasında eski Dışişleri Bakanı Madeleine Albright da bulunuyor.

Washington programı ayrıca Washington Post gazetesi yayın kurulu üyeleri ve Türk toplumu temsilcileriyle toplantıları ve Türk Amerikan Konseyi ile bir yemeği de içeriyor.

-BM GENEL SEKRETERİ İLE KIBRIS'I GÖRÜŞECEK

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Çarşamba günü geçeceği New York'taki en önemli buluşması BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon ile gerçekleşecek. Akşam yemeği formatında yapılacak görüşmenin Kıbrıs ile Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi üyeliği adaylığı olmak üzere, iki önemli gündem maddesi bulunuyor.

Ban Ki-Moon ile yemekte Gül, Genel Sekreterden Rum Kesimi'ndeki cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından Kıbrıs için BM'nin yeni bir girişimde bulunmasını isterken "Türk tarafı, her zaman hazır" mesajını da verecek.

-YAHUDİ KURULUŞLARI DA GÜNDEMDE-

New York'ta ayrıca Dış İlişkiler Konseyi'nde bir konuşma yapacak olan Gül, Ahıska Türkleri heyetini de kabul edecek. Gül'ün New York programında, Yahudi örgüt temsilcileri ile bir buluşmaya yer verildi. Görüşmenin, Ermeni lobisinin girişimlerinin engellenmesi açısından önem taşıdığı ifade ediliyor.

Türk dernekleri temsilcileriyle de biraraya gelecek olan Gül, CNN ve Newsweek mensuplarıyla buluşacak. Gül, Perşembe günü New York'tan ayrılmadan önce bir basın toplantısı da düzenleyecek. (ANKA)

(CN/ORH)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title