Haberler

Unakıtan'a Göre Türkiye'nin Gündemi

Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye'nin Birinci Gündem Maddesinin Ekonomi Olduğunu ve Farklı Tartışma Alanları Yaratılmaya Uğraşıldığını Dile Getirdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye'nin birinci gündem maddesinin ekonomi olduğunu ve farklı tartışma alanları yaratılmaya uğraşıldığını dile getirerek, "Bunu üzerine basa basa, altını çize çize söylüyorum. Başka yerlerde başka konularla çok meşgul oluyorsunuz ama Türkiye'nin gündeminin birinci maddesi ekonomidir, aş ve iştir" dedi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Oğuz Satıcı ve beraberindeki heyeti makamında kabul etti. Çıkışta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Unakıtan, bir gazetecinin başörtüsü tartışmalarının kurumları karşı karşıya getirdiği ve birçok kurumu etkilediği yönündeki sorusu üzerine "Ben o konularla hiç ilgilenmem, ben Maliye Bakanıyım. Ama etkilenen falan da yok yani. Onu yazanlar etkileniyor veya etkilendi gibi gösteriyor. Bazıları kendileri söyleyip, kendileri dinliyorlar" diye cevap verdi.

Unakıtan, Türkiye'nin artık eski Türkiye olmadığını, Türkiye'nin ihracatta 100 milyar doları aşarak, daha ileri hedeflere kilitlendiğini söyledi. Unakıtan, "Biz eskiden bunları rüyamızda bile görmezdik. 1977-78'de Türkiye'nin ihracatı 2 milyar dolardı. 2 milyar dolar nerede, 100 milyar dolar nerede. Sayın Başkan bu seneki hedeflerinin 125 milyar dolar olduğunu söylüyor. Bu bakımdan daha alacağımız çok yol, yapacağımız çok iş var" dedi.

Türk insanının refah seviyesini yükseltmek için çok çalışmak mecburiyetinde olduklarını dile getiren Unakıtan, "Rehavete kapılma lüksümüz diye bir şey yoktur. Başka hedeflerler ve başka konularla Türk milletinin meşgul edilmesine gerek yok, bunu da açıkça söylüyorum" diye konuştu.

İhracatçının yanında olduklarını ve destek vermeyi sürdüreceklerini vurgulayan Unakıtan, sözlerini şöyle sürdürdü:

-EKONOMİK HEDEFLERDEN AYRILMAMAMIZ LAZIM-

"Eğer biz üretimimizi artırmazsak, GSMH arttıramazsak diğer ülkelere göre çok gerilerde kalırsak hangi konu ile ilgilenirseniz ilgilenin kıymeti yok ama biz bu insanımızın gelir düzeyini arttıracaksak, GSMH ve üretimimizi arttıracaksak, Avrupa ülkeleri ile boy ölçüşebilir hale geleceksek o zaman gündem ekonomidir, üretimdir, ihracattır, ekonominin büyümesidir. Ekonomi büyüdüğü zaman bundan herkes istifade eder. Ekonomi büyümediği zaman herkes küçülür Türkiye'de ama büyüdüğü zaman yine herkesi etkiler. Bu hedeften ayrılmamamız lazım."

Unakıtan, TİM Başkanı Satıcı'nın ziyareti kapsamında, Türkiye'nin gerçek gündemini, Türkiye'nin ekonomisi, ihracatı, hedefleri, yapılması gerekenleri konuştuklarını söyledi. Bu konuları konuşmaya devam edeceklerini belirten Unakıtan, Hükümet olarak reel sektörün, üreticinin, sanayicinin, esnafın, ihracatçının yanında olduklarını vurguladı.

Unakıtan, bir gazetecinin Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Kararda yapılan değişikliğin döviz girişinin azalacağı yönünde endişeler uyandırdığı yönündeki sorusu üzerine, böyle bir endişe duymadıklarını ve bunların aksini düşündüklerini ifade etti. Satıcı da söz konusu uygulamanın Türkiye'nin önündeki ayıplardan biri olduğunu savunarak, "Serbest piyasa ekonomisi diye konuşup, ekonominin bir tarafını kısta altında tutmak yanlıştı. Geçmişte alınmış birçok yanlış karar bugün düzeltmeye çalışıyoruz, bunu düzeltirken de canımızı yakıyor" dedi.

-YURT DIŞINDA HER ŞEY TOZ DUMAN GİDİYOR-

Unakıtan, küresel ekonomideki dalgalanma ve Türkiye'ye etkilerine karşı sorulan soruya ise, "Yurt dışında her şey toz duman gidiyor. Bakın en gelişmiş ülke olan ABD'ye. Bu Mortgage kredisinden dolayı etkilenmeyen yok. Şimdi Türkiye, küresel ekonomi ile entegrasyonunu arttırdığı için, Türkiye'nin de bu durumlardan etkilenmemesi mümkün değil. Muhakkak etkilenecek ama bunu asgari seviyelere indirmek için Türk ekonomisini daha güçlü hale getirmemiz lazım" diye cevap verdi.

Unakıtan, ekonomiyi iyi hale getirmek için malinin sürdürülmesi, reformların aksatmadan hayata geçirilmesi ve özelleştirmelere devam edilmesi gerektiğini söyledi. Unakıtan, "Biz bunları yaptığımız sürece sıkıntı yaşamayız. Biz söz konusu durumları fırsata dönüştürmeye çalışıyoruz, gerekli tedbirleri alıyoruz ve almaya da devam edeceğiz" dedi.

-'500 MİLYAR DOLARLIK İHRACATA NASIL GİDEBİLİRİZ'İ PLANLIYORUZ-

TİM Başkanı Oğuz Satıcı, bu yıl için koydukları 125 milyar dolarlık ihracat hedefine ne şekilde gideceği yönünde Bakan Unakıtan ile görüştüklerini ve destek istediklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üreticiler, ihracatçılar Türkiye'nin kayıt içinde çalışan en önemli omurgası. Sayın Bakanımızın da önümüzdeki günlerde geliştireceği kayıtdışı ile mücadele konusunda nasıl işbirliği içerisinde olacağımız üzerinde konuştuk. Gündemimiz tamamen ekonomi merkezli olsun çabası içerisindeyiz. 2023 için hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracata bugünden adım adım ne şekilde gideceğimizi planlamaya çalışıyoruz. Yurtdışı çalışmalarımız için de Bakanımızdan yardım istedik."

Türkiye'de herkesin minimum senelik yüzde 7 büyümeye kilitlenmesi gerektiğini kaydeden Satıcı, "Türkiye bir değişim sürecinden geçiyor, göreceksiniz Türkiye ihracatla büyüyecek, zenginleşecek ve bütün bu sıkıntı sorun dediğimiz her şey buharlaşıp gidecek. Türkiye'nin birinci önceliği her zaman ihracat olmalıdır" dedi. (ANKA)

(NUR/YLD/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title