Haberler

Uluslararası Edirne Tarihi ve Kültürü Sempozyumu Düzenlenecek

Trakya Üniversitesince Uluslararası Edirne Tarihi ve Kültürü Sempozyumu düzenlenecek.

Trakya Üniversitesince Uluslararası Edirne Tarihi ve Kültürü Sempozyumu düzenlenecek.

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, sempozyumda antik dönemden bugüne birçok kavim ve medeniyete ev sahipliği yapan Edirne'nin coğrafi, kültürel öneminin ele alınacağını belirtti.

Trakya Üniversitesiyle, Trakya Üniversiteler Birliğini oluşturan, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Kırklareli Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesinin destek ve katkılarıyla hayata geçirilen bu çalışmanın merkezinde Edirne gibi özel bir şehrin olmasının mutluluk verici olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Tarih boyunca Trak kabilelerinden, Makedonya, Roma ve Bizans'a değin birçok kavim ve medeniyetin hakimiyeti altında giren, Anadolu ile Avrupa arasında oldukça stratejik bir konumda bulunan Edirne, 1361 yılında Osmanlı tarafından fethedilmiştir. Bu olay, Türk ve Avrupa tarihi açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Edirne'nin fethi, Türklerin Anadolu'dan Balkanlar'a doğru ilerleyişinin sembolü olduğu gibi, 1453'te Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethine de kapı aralaması açısından son derece önemlidir.

Yaklaşık yüzyıl boyunca Osmanlı'ya başkentlik yapmış olan Edirne, başkentliğin İstanbul'a geçmesinden sonra da önemini korumuştur. İstanbul'un fethi sonrası Edirne'nin tarihi dokusu ve kimliğini oluşturan, başta II. Bayezid Külliyesi ve Mimar Koca Sinan'ın ustalık eseri Selimiye Cami olmak üzere, birçok eserin inşası, bu tespite delil olarak gösterilebilir. Sultanların Şehri, Şehirlerin Sultanı olarak tanımlanan, tarih kokan, medeniyetin ve çok kültürlülüğün beşiği olan Edirne'de, üç gün boyunca devam edecek Uluslararası Edirne Tarihi ve Kültürü Sempozyumu, Bizans hakimiyetinden günümüze dek uzanan süreçte Edirne'nin, coğrafi, siyasi, askeri, kültürel ve stratejik konumuna dair birçok önemli konu başlığını kapsamaktadır."

Edirne'nin işgal yılları da yaşadığını anımsatan Rektör Tabakoğlu, "Edirne, aynı zamanda tarih boyunca dört farklı işgal görmüş, derin birçok acı yaşamıştır. Yıllar içinde, bir silsile halinde farklı devletlerin işgaline uğrayan Edirne, Kuva-i Milliye ruhunun mimarı Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları sayesinde, cumhuriyet dönemiyle birlikte, üzerindeki ölü toprağını atarak, yeniden ayağa kalkmış ve yaralarını sarmaya başlamıştır." ifadelerini kullandı.

Her dönem önemli konumunu koruyan Edirne'nin uzmanlar tarafından tüm yönlerinin incelenmesinin büyük önem taşıdığının altı çizen Tabakoğlu, şöyle devam etti:

"Her dönemde önemini korumuş bir serhat kenti olan Edirne'nin, konunun uzmanları tarafından tüm yönleriyle incelenmesi büyük bir önem taşımaktadır. Cami, çarşı, imaret, kilise, medrese, köprü ve tarihi evler gibi mimari eserleriyle kültürel mirasın yoğun bir şekilde hissedildiği Edirne, tabiatının güzelliğiyle birçok şair ve edebiyatçıya da ilham kaynağı olmuştur.

Edirne'nin edebi yönüne dair araştırmaların da sempozyumda yer alması, bu bağlamda önemli bir farkındalık yaratacaktır. Trakya Üniversitesi olarak, Trakya Üniversiteler Birliğinin katkılarıyla birbirinden değerli konuk ve uzmanları bir araya getirerek gerçekleştirdiğimiz bu sempozyumla şehrimizin tarihini anlamaya ve aydınlatmaya hizmet etmekten büyük bir mutluluk duyuyoruz."

Öte yandan Trakya Üniversiteler Birliği dönem başkanlığı ev sahipliğinde Balkan Kongre Merkezinde düzenlenen sempozyum cuma günü başlayacak.

Düzenleme kurulunda Prof. Dr. Engin Beksaç, Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan, Prof. Dr. Rıdvan Canım, Dr. öğretim üyesi Ayşe Nur Morkoç ve öğretim görevlisi Hakan Akıncı'nın olduğu sempozyum cumartesi günü sona erecek.

Kaynak: AA / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title