Haberler

Türkiye'ye de sıçrayan çip krizi giderek büyüyor! İki otomotiv devi daha üretime ara veriyor

Güncelleme:

Otomotiv sektöründe yaşanan çip krizi giderek büyümeye devam ediyor. Kriz nedeniyle üretime ara veren Ford, Honda, General Motors ve Volkswagen gibi küresel üreticilerin arasına son olarak Fiat ile Peugeot birleşmesinden doğan Stellantis ve elektrikli araba üreticisi Nio da katıldı. Söz konusu kriz Türkiye'ye de sıçramış, Oyak Renault ve Tofaş da üretime ara vermişti.

Stellantis ve Çinli elektrikli araba üreticisi Nio da küresel çip tedarik sıkıntısından dolayı üretimlerini azaltma kararı alan firmaların arasına katıldılar. Fiat ile Peugeot birleşmesinden doğan Stellantis, cuma günü yaptığı açıklamada, ikisi Kanada'da, biri Meksika'da ve ikisi ABD'de olmak üzere toplamda 5 fabrikasında, mikroçip tedarik sıkıntısı nedeniyle üretimi durduracağını belirtti.

STELLANTIS DE KAPANMA 4 HAFTA SÜRECEK

Stellantis, seçili fabrikalardaki üretimin askıya alınmasının ne kadar devam edeceğini belirtmezken, fabrika bölgelerinden birindeki sendika lokali, minivan üretim tesislerindeki kapanmanın dört hafta süreceğini bildirdi.

Tesla'nın Çin'deki rakiplerinden olan elektrikli araba üreticisi Nio da Hefei tesisindeki üretimi beş gün boyunca durduracağını açıkladı ve ilk çeyrekteki araba üretim hedefini 1.000 araç düşürdü.

DEVLER TEK TEK ÜRETİME ARA VERİYOR

Volkswagen da cuma günü yaptığı açıklamada Meksika'daki tesislerinde paskalya döneminde belirli modellerin üretiminin yapılmayacağını açıkladı. Çip krizinden etkilenen otomobil üreticileri arasında Ford, Honda, General Motors ve Volkswagen da bulunurken, Türkiye'deki Oyak Renault ve Tofaş da üretime ara vereceklerini duyurmuşlardı.

ÇİP KRİZİ TÜRKİYE'YE DE SIÇRADI

Oyak Renault Genel Müdürü Dr. Antoine Aoun, bileşen tedarikinde yaşanan küresel krizin Türkiye'ye de yansıdığını belirterek, "Oyak Renault olarak 15-22 Mart 2021 tarihleri arasında üretime kısa bir ara vereceğiz. Tedarik sorununun üretime etkilerini azaltmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Çevik ve esnek üretim kabiliyetimizle, dış kaynaklı krizlerin etkilerini en kısa sürede aşarak üç vardiyada çalışmaya devam edeceğiz." ifadelerini kullanmıştı.

Tofaş Kamuyu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yaptığı açıklamada, üretimin çipte tedarik sorunu nedeniyle 19 Mart-5 Nisan arası duracağını belirtmişti.

Açıklamada, "Söz konusu mikroçiplerin kullanıldığı bazı parçaların yurtdışından tedarik ve teslimat süreçlerindeki aksamalar sebebiyle 19 Mart 2021 akşamı mesai bitiminden 5 Nisan 2021 tarihine kadar iki hafta süreyle fabrikada üretim faaliyetlerine ara verileceği" ifade edilmişti.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Ekonomi Haberler

500

Yorumlar (63)

DENSIZ:

Araba üreticilerine maalesef hic bir kriz yut disinda görülmüyor. Toyota 9, 4 Milyon Volkswagen 8, 5 Milyon Arac satmislar. Diyecegim suki Sorun Corona falan degil. Sorun Devletin Kasasi bosaltildi Para yok ve güven kalmadi kapatiyorlar

24
16
yanıtYanıtla
vatandaş:

devlet mi alıyorda arabaları devletin kasası boş güven vs diye saçmalıyorsun. . . şu yorumunu okuyanda karışık kelimelerinden bişey biliyor sanır seni. . .

yanıt17
yanıt15
Sos:

harbi densizmişsinkömür kafa

yanıt7
yanıt7
Belirsiz:

Sen nerde yasiyosun bilmiyorum ama .Yurtdisinda isler senin düsündügün gibi degil.

yanıt3
yanıt3
Xyz:

Woswagen e git bakalım 3 aydan önce araç teslim edebiliyormu, millet kapısında yatıyor araba diye, cahil cahil yorum yapma, devlet mi satın alıyor o otomobilleri, yada orada çalışanın parasını devletmi ödüyor.

yanıt7
yanıt2
Kurtiz Can:

bina yapmaya devam edelim lütfen

29
8
yanıtYanıtla
Vatan:

Sen Nerde yaşıyorsun çadırda mı

yanıt1
yanıt5
ABC:

Asfalt yapmayı yol yapmayı arap pesinden koşmayı unutma

yanıt8
yanıt16
Hüseyin:

Dünyanın en çok ÖTV si ni uygulayan ülkemizde araba almak benim gibi orta gelirli insanlara zaten imkansız olmuştu son bir yıldır artık hiç alamayız.iyi bir ayakkabı alayım bari tabanvay a devam

28
7
yanıtYanıtla
Erkan sipahier:

Çok iyi olmuş bizde ne kadar zam olsada millet alıyor döviz dışarı gitmeye devam etmekte en azından bir süre mecbur duracak ohbe

yanıt0
yanıt0
Tüm 63 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title