Haberler

Torba Tasarı" Plan ve Bütçe Komisyonunda

Maliye Bakanı Naci Ağbal, belediye ve il özel idarelerinin taşınmaz satışlarına KDV istisnası getiren düzenlemeyle ilgili, "Bu düzenlemenin askeri alanlar ve TOKİ ile ilgisi yok. Belediyelerin öz gelirlerinin artırılmasını amaçlıyoruz.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, belediye ve il özel idarelerinin taşınmaz satışlarına KDV istisnası getiren düzenlemeyle ilgili, "Bu düzenlemenin askeri alanlar ve TOKİ ile ilgisi yok. Belediyelerin öz gelirlerinin artırılmasını amaçlıyoruz. Hazine'ye tanınan istisnadan belediyeler ve il özel idarelerini de yararlandırmak istiyoruz." dedi.

İşletmelere, yatırımcılara, ihracatçılara vergisel teşvikler getiren, denizcilik sektörünün gelişmesine imkan sağlayan, memurların emekli ikramiyesine yönelik düzenleme yapan tasarının görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda devam ediliyor.

Tasarının maddeleri üzerine görüşmeler sürerken söz alan Ağbal, belediyeler ve il özel idarelerinin taşınmaz satışları, teslimlerinde katma değer vergisi alınmamasını öngördüklerini belirterek, mevcut mevzuata göre, belediyeler ve il özel idarelerinin herhangi bir yolla elde ettikleri taşınmazları 2 yıl elde tuttuktan sonra satabildiklerini ve bu satışlardan katma değer vergisi alındığını anımsattı.

Yeni düzenlemeyle bu taşınmazların 2 yıl elde tutmalarını ortadan kaldırdıklarını ve bu satışları katma değer vergisinden istisna tuttuklarını vurgulayan Ağbal, "Bu düzenlemenin askeri alanlar ve TOKİ ile ilgisi yok. Belediyelerin öz gelirlerinin artırılmasını amaçlıyoruz. Hazine'ye tanınan istisnadan belediyeler ve il özel idarelerini de yararlandırmak istiyoruz." diye konuştu.

Düzenlemeye ilişkin Türkiye Belediyeler Birliğini temsil eden Avukat Ahmet Okay söz aldı. Okay'ın söz konusu düzenlemeye ilişkin verdiği bilginin Ağbal'ın verdiği bilgilerle çeliştiğini iddia eden CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Ağbal'a bakarak başını salladı.

Bunun üzerine Maliye Bakanı Ağbal, "Haddinizi bilin. Sayın Erdoğdu bana kafa sallayarak, cevap veremezsiniz." dedi.

CHP'li Erdoğdu da "Siz bana haddimi bildiremezsiniz" diyerek Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç'ten duruma müdahale etmesini istedi.

Bilgiç de Ağbal'a, "Komisyon üyelerimizin mimikleri sizi rahatsız etmemeli. Siz açıklama yapınız." karşılığını verdi.

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da komisyon çalışmalarında kimseyi suçlamadıklarını, sadece konuyu anlamaya çalıştıklarını ve bunun için sorular sorduklarını belirterek, "Sayın Bakan'ın mimiklerimizden, el hareketlerimizden, sorularımızdan hareketle bizi haşlaması, kızması kabul edilebilir değil. Belediyelere, bize, millete ait olan taşınmazlar üzerinden dünya kadar rant oluşturuluyor, bunlarla ilgili açılmış davalar var, mahkum olanlar var. Burada ne oluyor bunu anlamaya çalışmak bizim görevimizdir. Sayın Bakan'ın komisyondan, milletvekillerinden özür dilemesi gerekir." diye konuştu.

Ağbal da "Hiçbir milletvekiline fırça atmak, haşlamak haddim değil. Herhangi bir şekilde sizden bir şeyi saklamak gibi düşüncem yok. Gayret sarf ediyorum, izah etmek istiyorum. Ben bir şey gizliyormuşum gibi bir mimik olabilir, tepki göstermiş olabilirim. Sizi kırmak, milletvekillerini kırmak gibi bir düşüncem yok." ifadesini kullandı.

Öğrencilere yönelik eğitim ve yurt faaliyeti bulunan vakıflardan Gençlik ve Spor, Maliye ve Milli Eğitim bakanlıklarınca belirlenen şartları sağlayanlar lehine, kuruluş amaçlarına uygun olarak kullanılmak üzere mülkiyeti Hazineye veya kamu kurum ve kuruluşlarına ait taşınmazların 49 yıl süre ile "bedelsiz irtifak hakkı" tesis edilmesine yönelik maddenin görüşülmesi sırasında da Maliye Bakanı Ağbal ile CHP'li Erdoğdu arasında tartışma yaşandı.

Erdoğdu, belirlenecek vakıflara "Rüşvet ve yolsuzluğa bulaşmamış" olması şartı getirilmesini teklif etti.

Ağbal da "Politik perspektifle vakıf meselesini tartışırsanız ben de sizin önünüze başka şeyler koyarım. Maliye Bakanı'nı böyle bir tartışmanın içerisine çekmeyin. Senin yandaşın, benim yandaşım diye bir anlayış olamaz. Hiçbir vakfı 'senin vakfın, benim vakfım' diye etiketlemeyin. Rüşvete, yolsuzluğa, hukuksuzluğa bulaşan kim varsa, vakıf, dernek, kişi ne olursa, hukuk karşısında hesap verecek. Politik ve şovenist söylemle vakıfları, sivil toplumu ayırt edemezsiniz, bölücülük yapamazsınız." diye konuştu.

Bu konuşma üzerine "Bilmediğin kelimeleri kullanıp hakaret ediyorsun." diyen Erdoğdu'ya, Ağbal, "Bilmediğin kelime dediğini şeyi senin anlamaya idrakin yetmez. Bilmiş gibi konuşuyorsun. Yeter, bu kadar da olmaz ki. Burada hukuk üretmeye çalışıyoruz. Bu eleştiriyi yaparken lütfen karşılıklı saygıyla hareket edin." yanıtını verdi.

CHP'li Erdoğdu da "Gördüğüm en çapsız Maliye Bakanı'sın. Bu kadar bakan gördük senin yaptığını yapmadı." dedi.

Ağbal da "Sende kalite yok. Çapsız, terbiyesiz. Bu kadar olmaz. Bu kadar vekil gördüm, senin gibisini görmedim." ifadesini kullandı.

Yaşanan tartışma üzerine Komisyon Başkanı Bilgiç, oturuma ara verdi.

Kaynak: AA / Politika

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Süreyya Sadi Bilgiç Aykut Erdoğdu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title