Haberler

Tim, Şubat 2008 İhracat Rakamları Toplantısı...(2)

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Türk Milleti, Nasıl Esarete Dayanamadıysa Türk Lojistik Sektörü de Esarete Dayanamaz" Dedi.

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, "Türk milleti, nasıl esarete dayanamadıysa Türk lojistik sektörü de esarete dayanamaz" dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi Şubat ayı ihracat rakamlarının açıklandığı toplantıda konuşan Bakan Tüzmen, Şubat ayı ihracat rakamının büyük başarı olduğunu, fakat Şubat ayında ithalatın da yaklaşık 14 milyar dolar seviyesine yükseldiğini tahmin ettiklerini belirtti. Tüzmen, "Şubat ayında ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 70'lere geldi. 2006'nın Şubat ayında yüzde 61.9 idi. Geçen ay, bu oran ise yüzde 65'ler seviyesindeydi. Bu gelişmeler genel ortalamanın yükseldiğini gösteriyor. İhracatın ithalatı karşılama oranı yükseldikçe, cari açığın kaynağı olan dış ticaret açığının da biraz olsun aşağıya çekildiği anlamına gelir" şeklinde konuştu.

Toplam ithalatın üçte birinin enerjiye harcandığını vurgulayan Bakan Tüzmen, "Petrol fiyatları böyle giderse Türkiye, bu yıl 35-40 milyar dolar enerji ithalatı yapacak. Bu ihracat olmasa Türk ekonomisinin durumunu siz hayal edin. Lojistiğe ağırlık vermeden bu dış ticaret patlamasını gerçekleştiremeyiz" dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği'nin (UND), Türkiye'nin AB ülkelerine yönelik gerçekleştirdiği taşımalarda ortaya çıkan sorunların çözümü için 2008 yılını "Kotasız Avrupa İçin Eylem Yılı" ilan etmesine de değinen Tüzmen, "2002-2008 yılları arasında kotalarda gelişme var ama bu gelişme, bizim ihracat artışımızın çok gerisinde. Söz konusu dönemde Avrupa'ya ihracatımız üç kat artmış, fakat kotalar sadece üçte bir oranında yükselmiş. 1991 senesinin İngiltere'sinin ihracatını biz 2007'de yakaladık. Bu ülkelerle aramızda 10-12 yıl fark kaldı. Eskiden buna 50 yıl derdik" diye konuştu.

Dünya metal, enerji ve gıda fiyatlarında çok ciddi artışlar olduğunu ifade eden Kürşad Tüzmen, böyle fiyat artışlarının olduğu bir ortamda ihracatı arttırmanın kolay olmadığını söyledi. Lojistik sektörüne destek vermek amacıyla Lojistik Daire Başkanlığı kurduklarını da hatırlatan Tüzmen, gelecek yıllarda lojistik sektörünün Türkiye'nin çok para kazanacağı alanlardan biri haline geleceğinin görüleceğini söyledi.

Toplantıya telekonferans aracığıyla katılan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise, taşımacılığın tek başına bir ticaret alanı olmadığını, ülkeler arası sosyal, ticari ve turistik ilişkilerin gelişmesi için de bir vesile olduğunu söyledi. UND'nin "2008 Kotasız Avrupa İçin Eylem Yılı" kampanyasını destelediklerini ifade eden Yıldırım, Ulaştırma Bakanlığı olarak ihracatçıların hızına yetişmediklerini fakat tüm olumsuz şartlara rağmen Türk taşımacılık sektörünün gerek ihracattan, gerekse ithalattan daha fazla pay alması için çalıştıklarını ifade etti. Yıldırım, yerli taşımacıların ihracattaki payının 2002-2007 yılları arasında yüzde 81'den yüzde 87'ye, ithalattaki paylarının ise aynı dönemde yüzde 74'den yüzde 80'e yükseldiğini de aktardı.

(ERÖ-CY-CC-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title