Haberler

Ticaret Bakanlığı kanun teklifini hazırladı: Zincir marketlerde sigara ve elektronik eşya satılamayacak

Güncelleme:

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı kanun teklifi taslağına göre, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli büyümesi için bir dizi düzenlemeye gidilecek. Buna göre, zincir marketlerde tütün mamulü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak.

Alışveriş merkezleri (AVM) ile zincir marketlerde mesafe ve nüfus kriteri ile birlikte satış esaslarında da bir dizi değişikliğe gidilecek.

ZİNCİR MARKETLER PAZAR GÜNLERİ SAAT 11.00'DEN ÖNCE AÇILAMAYACAK

Milliyet gazetesinden Mithat Yurdakul'un haberinde yer verdiği Ticaret Bakanlığı'nın taslak düzenlemesine göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerinde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Küçük esnafı korumak amacıyla, zincir gıda marketleri, pazar günleri saat 11.00'den önce açılamayacak.

Ticaret Bakanlığı'nın hazırladığı kanun teklifi taslağına göre, perakende ticaretin rekabet şartlarına göre yapılması, tüketicinin korunması ve perakende işletmelerin dengeli şekilde büyümesi için bir dizi düzenlemeye gidilecek. Taslağa göre, zincir mağazaların geleneksel perakende işletmelere olumsuz etkilerinin azaltılması ve perakendecilere korunma sağlanması için zincir marketlerin bazı ürünleri satmasına yasaklama getirileceği kaydedildi.

Ticaret Bakanlığı kanun teklifini hazırladı: Zincir marketlerde sigara ve elektronik eşya satılamayacak

ELEKTRONİK ORTAMDAKİ SATIŞLARDA YASAK YOK

Buna göre, elektronik ortamda satış ve 1500 metrekareden büyük mağazalar hariç olmak üzere, zincir gıda marketlerde tütün mamülü, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya satılamayacak. Marketlerin elektronik ortamdaki satışlarında ise mevcut yasak ve düzenlemeler geçerli olmaya devam edecek.

ŞİKAYET EDİLEN ÜRÜN LİSTEDEN ÇIKARILMAYACAK

Hızlı tüketim ürünleri satan mağaza ve zincir marketlerin raflarının yüzde 1'i, coğrafi işaretli ürünlerin satışına ayrılacak. Coğrafi işaretli ürünlerin yanı sıra bu alanlarda, marketin bulunduğu ildeki yöresel ürünler yer alacak. Marketler, promosyonlu ürünlerden kaynaklanan kayıpları, üreticiye yansıtamayacak. Reklam, anons, ürünlerin yerleştirilmesi gibi hizmetler nedeniyle üretici veya tedarikçiden para talep edilmeyecek, ancak ikili sözleşme yapılması halinde bedel alınabilecek. Tarım ve gıda ürünlerinin markete sağlam şekilde tesliminin ardından, ürünün bozulması halinde üreticiden zarar tazmini istenemeyecek. Gıda ürünlerinin müşteri şikayeti nedeniyle incelenmesinde de üreticiye bir bedel yansıtılamayacak. Sebze ve meyve ile 30 gün içinde bozulabilen ürünlerin bedeli, üreticiye 30 gün içinde ödenecek. Marketler, kamu kurumlarına veya adli mercilere şikayet nedeniyle ürünlerin listeden çıkarılması, sipariş edilen miktarın azaltılması ve promosyonunun durdurulması gibi "misilleme" hareketlerine başvuramayacak.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500

Yorumlar (113)

eser:

Zincir marketler kapanmalı, çünkü yüzbinlerce küçük esnafı bitirdiler, işsizliğin ve kartelin en büyük nedeni zincir marketlerdir.

15
35
yanıtYanıtla
ADANALI HALİME:

SENİN O KÜÇÜK ESNAF DEDİKLERİN EV ARABA APARTMAN DİKTİLER SENELERCE HALKI SÖMÜRÜP!!! HADEEEEEEE BÜYÜK MARKETLER AÇILDIDA GARİBANDA ÇOLUĞUNU ÇOCUĞUNU ALIP UYGUN FİYATA ALIŞVERİŞ YAPIYOR

yanıt20
yanıt1
Doktor:

Eser kardeşim zincir marketlere halk bu nedenle minnettar. Vallahi tanımadığım bir yerleşim yerinde zincir market bulmak gibisi yok. Düşünsene turistik şehirlerde küçük esnafa mahkum kaldığını... Bir çeşit cezanın infazı gibi bir şey :)

yanıt6
yanıt1
AA:

REKABETTEN RAHATSIZ OLAN VAR SANIRIM, KÜÇÜK ESNAF DEDİKLERİN ZAMANINDA APARTMAN SAHİBİ OLDU, ESKİSİ GİBİMİ OLSUN İSTİYORSUNUZ?KOLAY , KISA YOLDAN KÖŞE DÖNÜP MİLLETİ SOYMAK MI İSTİYORSUNUZ?

yanıt3
yanıt0
ah ah:

bimde a101 de her şey var kırtasiye oluyor züccaciye oluyor eczane oluyor beyaz eşyacı oluyor telefoncu oluyor serbest piyasa istediğini satar size ne

40
9
yanıtYanıtla
MERSİN 33:

Allah''ınızı severseniz böyle ıvır zıvır işlerle uğraşmayın . Milletin geçim derdiyle uğraşın. Bunlara iş ve aş nasıl verebilirim diye uğraşın . Var olan anayasa, babayasayı nasıl yeniliyebiliriz kimin neyine ! Sanki var olana sahip çıktıkta ! Amaaan, laf olsun torba dolsun . . .

47
1
yanıtYanıtla
ABUZİTTİN:

SUYUNU ÇIKARDINIZ BU SİGARA SATIŞLARININ VALLA. ÖNCE FOTO KOYDUNUZ SONRA SİYAH YAPTINIZ AMBALAJI ŞİMDİDE ZİNCİR MARKETLERDE SATILMASIN DİYORSUNUZ, TÜRKMENİZTAN GİBİ YASAKLAYIN OLSUN BİTSİN YANİ. SİGARADAN ALDIĞINIZ VERGİLERİDE ALMAYIN O ZAMAN.

39
6
yanıtYanıtla
mrte:

sigarad Alkode satılmasın heç sıkıntı yok

yanıt4
yanıt5
ahaha:

insanlar ucuza ürün kovalıyor kimi zaman bu marketlerde piyasadan çok daha ucuza bulmak mümkün oluyor demek ki birileri rahatsız olmuş

27
6
yanıtYanıtla
EL SABAH:

Yine herzamanki gibi vatana millete insanlara en ufak faydası olmayan aksine beş para etmez idareci yönetici siyasi çıkarcı sahtekarların almış olduğu laf olsun diye alınan en ufak faydası olmayan lüzumsuz kararlardan bir daha

28
2
yanıtYanıtla
Tüm 113 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title