Haberler

Terör Treni

Rusya'nın Başkenti Moskova'dan St. Petersburg Şehrine Giden Bir Gece Yarısı Ekspresinin, Terörist Saldırı Sonucu Raydan Çıkarıldığı Belirlendi. Önceki Gece En Az 39 Kişinin Öldüğü Kazayı İnceleyen Rus İstihbaratı, Issız Demiryolunda Patlayıcı İzleri Buldu.

Rusya’nın başkenti Moskova’dan St. Petersburg şehrine giden bir gece yarısı ekspresinin, terörist saldırı sonucu raydan çıkarıldığı belirlendi. Önceki gece en az 39 kişinin öldüğü kazayı inceleyen Rus istihbaratı, ıssız demiryolunda patlayıcı izleri buldu.

KORKUNÇ KAZANIN FOTOĞRAFLARI

RUSYA’nın başkenti Moskova’dan, ülkenin ikinci büyük şehri olan St. Petersburg’a 682 yolcu taşıyan ekspres, başkentin yaklaşık 350 kilometre kuzeyindeki Uglovka köyü yakınlarında önceki gece TSİ 21.30’da raydan çıkmıştı. Hızlı tren faciasıyla ilgili ilk haberlerde, kazanın elektrik kesintinden kaynaklanmış olabileceği açıklandı.

En az 39 kişinin öldüğü, 100’den fazla kişinin yaralandığı kazanın ardından özellikle en arkadaki üç vagonun hasar gördüğü belirlendi. İlk incelemelerde, rayın parçalandığı ve demiryolunun ortasında bir krater oluştuğu de gözlenince dün adli soruşturma açıldı.

7 kg dinamit kadar

Demiryolları idaresi genel müdürü Vladimir Yakunin, dün olay yerinde gazetecilere yaptığı açıklamada, “Nevskiy ekspresinin raydan çıkmasına, bir bombanın patlamasının yol açtığına dair maddi deliller var” dedi. Rusya iç istihbarat servisi FSB, demiryolunda patlayıcı izleri tespit etti. FSB Başkanı Aleksandır Bortnikov, Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev ile yaptığı görüşmede, olaya, 7 kilogram TNT’nin patlayıcı gücüne eşit bir bombanın yol açtığını belirtti.

Rusya İçişleri Bakanlığı saldırının meydana geldiği noktayı merkez alarak 100 km yarı çaplı bir alandaki tüm yerleşim birimlerinde “terörist avı” başlattı. Şüphelenilen örgütler açıklanmasa da, Rus polis, ev ev gezerek bölgede daimi ikamet etmeyen yabancıları arıyor.

Bazı cesetler bulunamadı

Rusya, 2003’te Kuzey Kafkasya’da 47 can alan saldırıdan beri en büyük demiryolu felaketiyle karşı karşıya. 682 yolcu taşıyan trende, 39 kişinin öldüğü açıklansa da, 18 kişinin ismi hâlâ kayıp listesinde geçiyor. Ölü sayısının 50’yi geçmesine kesin gözüyle bakılıyor. Hastaneye ağır yaralı olarak kaldırılan 100 kişiden bazılarının durumu da kritik.

Uzaktan kumandayla patlatıldı

Rusya Savcılığı Yürütme Komitesi ve Rusya Demir Yolları yetkilileri şu açıklamayı yaptı: “13 vagondan oluşan tren, yaklaşık 200 km hızla gittiği sırada son üç vagonun altında raylarda patlama meydana gelmiş. İnfilak noktasında da bir metre derinliğinde çukur ile rayların 70 santimetre boyunca yırtıldığını tespit ettik. Klasik hiçbir raydan çıkma olayında böyle tahribat oluşmaz. Konan bombanın ‘profesyonel’ teröristler tarafından yerleştirildiğini ve uzaktan kumandayla patlatıldığını düşünüyoruz.”

Öte yandan dün enkaz kaldırma çalışmaları yapılırken de kalıntı halindeki patlayıcı maddenin infilak ettiği, yaralanan olmadığı bildirildi.

Aşırı sağcılar mı

SALDIRININsorumluluğunu sürpriz biçimde ırkçı bir örgüt üstlendi. Rusya’da faaliyet gösteren Almanya merkezli neo-Nazi örgüt Combat-18 internet sitesinde şu açıklamayı yaptı: “Eylemi komandolarımız yaptı. Rusya’yı istila eden yabancıları istiyoruz. Moskova’ya iyi bir ders verdik.”

Çeçen milisler mi

Rus yetkililer ise Kuzey Kafkasya’daki ayrılıkçılardan şüpheleniyor. Aynı tren 2007 ağustosunda aynı bölgede bombalanmış, 60 kişi yaralanmıştı. İki Çeçen’in 20 yıl hapis istemiyle yargılanması sürüyor. Savcılığa göre o saldırının arkasında Şamil Basayev’in  adamları vardı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title