Haberler

Tarihi Cami ve Türbe Bakımsızlıktan Çürüyor

Büyük İslam Alimi Abdulkadir Geylani Hazretlerinin Torunu Seyyid Kutbittin Hazretlerinin Kabrinin Olduğu Türbe ve 700 Yıllık Cami Bakımsızlıktan Çürüyor.

Büyük İslam alimi Abdulkadir Geylani Hazretlerinin torunu Seyyid Kutbittin Hazretlerinin kabrinin olduğu türbe ve 700 yıllık cami bakımsızlıktan çürüyor.

Kökçüoğlu Mahallesi'nde eski mezarlık içerisinde bulunan türbe ve tarihi cami, birçok tarihi eser gibi çürümeye yüz tutuyor. Büyük İslam alimi Abdulkadir Geylani Hazretlerinin torunu Şeyh Seyyid Kutbittin Hazretlerinin kabrinin bulunduğu türbe ve yanındaki caminin 700 yıllık bir geçmişinin olduğu tahmin ediliyor. Kütahya çinileriyle süslenmiş cami ve türbeyi yüzlerce vatandaş günlük ziyaret ediyor. Seyyid Kutbittin Hazretlerinin Samsun'a geldiği miladi 1078 ila 1116 yılları arasında Selçuklu savaşlarında

bulunduğu ve bu savaşta şehit düştüğü biliniyor. Seyyid Kutbittin Hazretlerinin şehit düştüğü yerdeki cami ise miladi 1292 yılında yapılmış.

1969-1974 yılları arasında dönemin Samsun Belediye Başkanı Kemal Vehbi Gül tarafından restorasyonu yapılan cami ve türbe, o günden buyana hiçbir bakım görmedi. Bazı kuruluşlar tarafından restore edilmek istenen ama koruma altında olduğu için izin verilmeyen türbe ve caminin tavanı ve duvarları çürüdü. Özelliğini kaybetme durumuna gelen caminin çini işlemeleri dökülmeye başladı. Türbenin bulunduğu yerin tavanı ise içeri su alıyor, yağan yağmur suları içeri damlıyor. Türbedeki sandukanın üzerine damlayan

yağmur suları, burayı çürütmeye başladı. Caminin tuvaletlerinin kapıları dahi çalındı. Müezzin İbrahim Balcı, çatı kısmının tamamen su aldığını, türbe ve caminin her yağışta zarar gördüğünü, tarihi dokunun ise yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu söyledi

Vakıflar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, tarihi yapının bakım ve onarım programa alındığını, 2008 yılı içinde onarımının yapılacağının düşünüldüğünü kaydetti.

(MD-SA-MEF-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
title