Haberler

Suriye'de Türk Firmalarına Özel Yatırım Bölgesi

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Suriye'de Sadece Türk Firmalarına Ait Bir Yatırım Bölgesi Oluşturulması İçin Girişimlerde Bulunduklarını, Bu Amaçla Özel Sektör Kuruluşlarının Önümüzdeki Aylarda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (Dtm) Koordinasyonunda Suriye'ye Gönderileceğini Söyledi.

Uzun yıllar terör sorunu nedeniyle bozulan Türkiye-Suriye ilişkileri, son yıllarda siyasetteki yumuşamanın yanında işadamlarının gerçekleştirdiği yatırımların da etkisiyle gelişme sürecine girdi.

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Suriye'de sadece Türk firmalarına ait bir yatırım bölgesi oluşturulması için girişimlerde bulunduklarını belirterek, bu amaçla özel sektör kuruluşlarının önümüzdeki aylarda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) koordinasyonunda Suriye'ye gönderileceğini söyledi.

Tüzmen ayrıca, Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin de gelecek yıl Türkiye'nin doğalgaz sistemine bağlanmasını beklediklerini kaydetti. Tüzmen, "Siyaset, ticaretin önüne geçtiği zaman neler olduğunu hep beraber görüyoruz. Biz ticareti öne alacağız" dedi.

-"TİCARET HACMİ 2012'DE 5 MİLYAR DOLAR ÇIKACAK"-

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesinde faaliyet gösteren Türk-Suriye İş Konseyi tarafından düzenlenen "Suriye'de İş ve Yatırım Olanakları" konulu toplantının açılışında konuşan Bakan Tüzmen, iki ülke arasındaki ticaret hacminin tarhte ilk kez 1 milyar dolar noktasına geldiğini, bu rakamı 2008 sonuna kadar 2 milyar dolar, 2012 sonuna kadar ise 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini bildirdi.

Henüz birinci yılını dolduran serbest ticaret anlaşmasının olumlu etkilerinin kısa sürede görülmeye başlandığına dikkat çeken Tüzmen, bu kapsamda önümüzdeki günlerde Türkiye'den yapılan ithalatta kullanılmakta olan istatistik formu, konsolosluk ve fatura tasdiki gibi zaman ve kaynak israfına yol açan bürokratik uygulamaların kaldırılacağı müjdesini verdi.

-IRAK'IN İHTİYAÇLARI İÇİN "INTERMODAL" TAŞIMA MERKEZİ-

Suriye'de sadece Türk firmalarına ait bir yatırım bölgesinin oluşturulması için girişimlerde bulunduklarını, bu amaçla özel sektör kuruluşlarının önümüzdeki aylarda Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın (DTM) koordinasyonunda Suriye'ye gönderileceğini dile getiren Tüzmen, Türkiye, Irak ve Suriye sınır üçgeni içerisinde zor günler yaşayan Irak'ın ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik bir "intermodal" taşıma merkezi oluşturmayı da planladıklarını ifade etti.

-"SİYASET, TİCARETİN ARKASINDA KALACAK"-

Tüzmen ayrıca, Arap Doğalgaz Boru Hattı Projesi'nin de gelecek yıl Türkiye'nin doğalgaz sistemine bağlanmasını beklediklerine, Suriye'deki ihale mevzuatının ise Türk müteahhitleri için sıkıntı yarattığına işaret ederek, şöyle konuştu:

"Ama bunlar bizi yıldırmıyor. Biz burada işimizi devam ettireceğiz. Zorlaya zorlaya Suriye'nin ticaret hacmini de artıracağız. Türkiye'nin ticaret hacmini biraz zorladık, 270 milyar dolara geldik. Bence Suriye'nin ticaret hacmi, önümüzdeki dönemde çok hızlı bir şekilde artacak. Altyapıda biz olalım, ondan sonra bütün dünya gelir. Siz ne kadar zenginleşirseniz biz o kadar zenginleşeceğiz. Bu bölgenin toptan ayağa kalkması için demiryolu, havayolu ve karayolu bağlantılarını gerçekleştirmemiz lazım. Başka çare yok, ticareti artıracağız. Siyaset, ticaretin arkasında kalacak. Siyaset, ticaretin önüne geçtiği zaman neler olduğunu hep beraber görüyoruz. Biz ticareti öne alacağız."

-"ŞAM VE HALEP'İ YİNE TİCARET MERKEZİ HALİNE GETİREBİLİRİZ"

Suriye Başbakan Yardımcısı Abdullah Al Dardari de, Suriye'nin son yıllarda yaptığı ekonomik reformlara işaret ederek, bu konuda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlandıklarını söyledi. Türkiye ile Suriye'nin Avrupa, Orta Asya ve Arap ülkeleri arasında çok önemli bir yatırım ve enerji koridor olabileceğine dikkat çeken Dardari, "Kardeş dost Türkiye ile ilişkilere çok önem veriyoruz" dedi.

Türkiye temasları çerçevesinde dün Ankara'da Türkiye Bankalar Birliği yetkilileri ile bir araya geldiklerini ve Suriye'nin finans sektöründeki yatırım fırsatlarını konuştuklarını anlatan Dardari, "Türkiye ile el ele vererek Şam ve Halep'in eskiden olduğu gibi dünya ticaretinin merkezi haline getirebiliriz. Biz bunu Türkiye ile yeniden gerçekleştirebiliriz" diye konuştu.

-26-27 NİSAN'DA TÜRKİYE-SURİYE FORUMU YAPILACAK-

Türk-Suriye İş Konseyi Başkanı Fatih Karamancı ise, kısa zamanda iki ülke arasında 27 projeye imza atıldığına dikkat çekerek, bu sırada bankacılık ve tahsilat gibi alanlarda karşı karşıya kalınan zorlukların kötü niyetten değil, Suriye'nin dünyaya açılma süreci içerisinde yaşamak zorunda olduğu bazı zorunluluklardan kaynaklandığını vurguladı.

Türk-Suriye İş Konseyi Eş Başkanı Bahaeddin Hassan da, iki ülkenin Filistin halkının durumu ve Irak'ın toprak bütünlüğü konusunda aynı fikirde olduğuna işaret ederek, 26-27 Nisan 2008 tarihlerinde Suriye-Türkiye arasındaki stratejik ortaklık ve güçlü ekonomik ilişkiler oluşturulması ile uluslararası piyasalara entegrasyon sağlanması konulu bir forum gerçekleştirileceğini bildirdi. (ANKA)

(AD/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title