Haberler

Sayokan Türkiye Şampiyonası Mamak'ta Gerçekleşecek

Mamak Belediyesi Çanakkale Şehitleri’ni anma etkinliği kapsamında Sayokan Dünya Federasyonu Türkiye temsilciliği ile birlikte Sayokan Türkiye Şampiyonası düzenliyor.

Mamak Belediyesi Çanakkale Şehitleri'ni anma etkinliği kapsamında Sayokan Dünya Federasyonu Türkiye temsilciliği ile birlikte Sayokan Türkiye Şampiyonası düzenliyor. Ankara'da ilk kez gerçekleşecek şampiyona 21 Mart Cumartesi günü 09.00-18.00 saatleri arası Mamak Belediyesi'nin ev sahipliğinde Başak Gençlik ve Spor Merkezi'nde düzenlenecek.

Çanakkale Şehitlerini Anma Bagatur (kahramanlık) oyunları kapsamında 12 kulüp ve 130 sporcu gövde gösterisinde bulunacak. Türklerin kullandığı dövüş tekniklerinden esinlenerek kurulan "sayokan" sporuyla, Osmanlı Tokatı da ringlerde uygulanacak. Minikler (Çayanbala), yıldızlar (Edizbala), ayakboyu (Gençler), ortayaşlı (Ortaboy) ve büyükler (Başboyu) olmak üzere 5 kategoride gerçekleşecek şampiyonada Mamak Belediyesi Sayokan Topluluğu'ndan da 42 alp (sporcu) yarışacak. Yarışma sonucunda her kategoriden dereceye giren sporculara sertifika ve madalya verilecek.

"BU DA TÜRK SAVUNMA SPORU"

Sayokan'ın Mamak'ta öğreniliyor olmasının önemine değinen Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül, "Bir ülkenin sanatı, sporu aynı zamanda o toplumun, ülkenin ve tarihi mirasının aynasıdır. Sayokanı sadece bir spor branşı ya da kulübü olarak görmek doğru değildir. İçinde milletimize, tarihimize ait saklı olan bir savaş sanatıdır. Bu organizasyona ev sahipliği yapmaktan çok büyük gurur duyuyoruz. Kendi değerlerimizden, kendi kültürümüzden ortaya çıkan ata sporumuz Sayokan'ın daha da yaygınlaşması için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Temennimiz bize ait bu değerin çocuklarımıza verilip, sağlıklı nesiller oluşturmaktır. Belediyemiz Sayokan Topluluğu sporcularımıza başarılar diliyor, hocamız Murat Çekiç'e de teşekkür ediyorum. Bu güzel gösterileri izlemeye tüm halkımızı davet ediyoruz" dedi.

Sayokan Alplerinin erdemli ve sporcuya yakışır bir şekilde seyircilerin karşılarında hünerlerini sergileyeceklerini belirten Aybar Murat Çekiç ise, "Sayokan ata sporumuzdur. Gelenek ve göreneklerimizi yaşatırken kişinin kendini savunma sanatını da geliştiriyoruz. Her Türk çocuğunun ve gencinin bu Türk spor ve savaş sanatı olan Sayokan sporunu bilmeleri gerektiğine inanıyorum" dedi.

SAYOKAN TARİHİNDE İLK

4 farklı oyun sistemiyle gerçekleşecek maçlarda takım halinde oynanarak eleme usulüyle gerçekleşecek uruş yarışmasının haricinde, üçer kişi ile oynanarak, 3 kişinin de hareketlerinin aynı olması şartıyla puanlama yapılan Tola, 25 yaş ve üzeri büyüklerin yarıştığı puanlama esasına dayalı Tayçu ve iki sporcunun karşılıklı müzik eşliğinde yarıştığı göze hoş gelecek 4 hareketi üzerinden değerlendirilecek Kün-Eki yarışmaları Sayokan tarihinde ilk kez bu şampiyonada düzenlenecek.

ZAMANA KARŞI YARIŞACAKLAR

15 hakem eşliğinde serbest teknikler, yasak tekniklerin değerlendirileceği yarışmada Alpler zamana karşı yarışacak. 2 dakikalık zaman diliminde alan sınırlaması olmaksızın yarışacak minikler kategorisinin yanı sıra; yıldızlar kategorisinde Alpler 2 metrelik alanda 2 dakikalık zaman diliminde yarışacaklar. Gençler ve büyükler ise 3 dakikalık zaman diliminin birinci dakikasında 2 metrelik alanı kullanırken, kalan diğer bir dakikada alanın dışında ve son kalan bir dakikada ise yine 2 metrelik alan içinde yarışacak. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Spor

Mamak Belediyesi Çanakkale Türkiye Spor Haberler

title