Haberler

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir? Hurma tatlısı tarifi | Hurma sağlık açısından yararları

Güncelleme:

Eski çağlardan bu yana tüketilen hurma, amber, mejdul ve medine gibi türleri olan lezzetli meyvedir. Genellikle Orta Doğu'da yetişen hurma lezzetli olduğu kadar da besleyicidir. Peki, Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir? Hurma ile yapılacak tatlılar nelerdir? Çekirdeksiz hurma

Tüm hurma çeşitleri, protein, doymamış yağ asitleri, lif ve protein bakımından zengindir. 15 farklı mineral içeren hurma, B1, B2, A ve C vitaminleri içerir. DNA yenileme etkisi olan hurma birçok sağlık sorunu için de şifadır. İşte, Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir gibi merak edilen soruların yanıtları!

HURMA NEDİR?

Hurma (Latincesi: Phoenix dactylifera), palmiyegiller (Latincesi: Arecaceae) ailesinden yapraklı bir palmiye türüdür. Hurma, palmiyeler gibi ılıman, tropikal ve çöl ikliminin görüldüğü ortamlarda yetişmektedir. Kazık kök ve saçak kök yapısına sahiptir. Hurma ve ağacı genellikle kahverengindedir. Hurmanın birçok çeşidi vardır. Medine hurması, Amber hurması, Mejdul hurması, İran hurması, Kudüs hurması en bilindik hurmalardandır.

HURMANIN FAYDALARI

-Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Uzmanlar tarafından dile getirilen bilgilere göre, hurma bağışıklık sistemini harekete geçirir. Hurmada bulunan fenolik bileşikler ve vitaminler sayesinde bağışıklık sistemine olumlu etkisi vardır.

Yüksek lif içerir: Hurma yüksek oranda lif içerir. 100 gram hurma, bir insanın günlük lif ihtiyacının yüzde 30'unu karşılar. Hurma, lif içeriği sayesinde hazmı kolaylaştırır.

Antioksidan deposudur : Hurma, antioksidan deposudur. Antioksidanlar, vücudu zararlı maddelerden temizleyerek birçok hastalığa karşı direnç oluşturur. Hurmanın diğer meyvelerden farklı olarak, bekledikçe antioksidan oranı artar.

Beyin sağlığı: Hurma, beyin sağlığını koruyucu etki gösterir. Beta-karoten içeren hurma, bu bileşen sayesinde hafıza kaybını önlemeye yardım eder.

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir?

Tatlı krizlerine çözüm

Vücudun gerekli olan sağlıklı şeker isteğini rahatlıkla hurmadan alabiliriz. Tatlıya çoğu kişinin zaafı bulunmakta. Rafine şeker vücutta kan şekerini aniden yükselterek birçok rahatsızlığın temelini oluşturur. Kendine özgü aroması ve yüksek tatlılık oranı ile sağlıklı şekilde tatlı ihtiyacınızı karşılar. Hurma ile sağlıklı ve lezzetli tatlılar yapabilirsiniz.

Şeker seviyesini dengeler: Hurmanın karbonhidrat seviyesi yüksek olmasına rağmen glisemik indeksi düşüktür. Suyla beraber tüketildiğinde şeker seviyesini dengeleyici etki gösterir.

Göz sağlığı: Düzenli hurma tüketimi göz sağlığını koruyucu etki gösterir. A vitaminine ihtiyaç duyan gözler, hurmadan bu takviye alabilirler.

Cilt sağlığı: Besleyici özellikleri ve antioksidan seviyesi ile cildin sağlıklı bir görünüm kazanmasını sağlayan hurma, cilt yüzeyindeki tahrişleri giderir.

HURMALI TATLI TARİFLERİ

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir?

-Hurmalı browni

Malzemeler;

6 yemek kaşığı kakao

1 çay bardağı vanilya özü

2 çay kaşığı su

1 yemek kaşığı bal

2,5 su bardağı hurma

2,5 su bardağı çekilmiş ceviz

Yapılışı;

Tüm malzemeyi robottan geçirin. Pürüzsüz olan karışımı tepsiye yayıp, 2 saat buzdolabında bekletin. Küçük parçalar halinde bölüp tüketebilirsiniz.

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir?

-Hurmalı rulo pasta

Malzemeler;

Yarım su bardağı badem

Yarım çay bardağı iri dövülmüş ceviz

yarım su bardağı hurma

Yarım çay kaşığı vanilya

1 tutam tuz

1 yemek kaşığı su

3 yemek kaşığı tarçın

Yapılışı;

Badem ve ceviz robottan geçirdikten sonra üstüne hurma, tuz ve vanilyayı ekleyip tekrar robottan geçirin. Daha sonra su ekleyin. Elde edilen karışımı yağlı kağıdın üzerine yayın. Üzerine tarçın ekleyip rulo halinde sarabilirsiniz. 2 saat buzlukta bekledikten sonra servise hazır olacaktır.

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir?

HURMANIN BESİN DEĞERLERİ NELERDİR?

Karbonhidrat : 72,9 gr

Protein : 2,2 gr

Kolesterol : 0

B3 vitamini : 2,2 mg

B6 vitamini : 0,153 mg

B9 vitamini (Folik Asit) : 24,9 mcg

C vitamini : 3 mg

Kalsiyum (Ca) : 59 mg

Lif (posa) : 9,3 gr

A vitamini : 0,5 gr

B1 vitamini : 0,1 mg

B2 vitamini : 0,1 mg

Demir (Fe) : 3 mg

Fosfor (P) : 63 mg

Hurmanın faydaları nelerdir? Hurma neye iyi gelir?

HURMA KAÇ KALORİ?

Hem sağlık hem de kalori bakımından hurma en iyi seçenek olabilir. Bir hurma içerisinde 42,2 kcal kalori olduğunu söylemek mümkün. Gün içinde ara öğünlerde tüketilmesi önerilen hurma, sağlıklı yaşam için gereklidir.

Ramazan ayının vazgeçilmezi hurmayı sadece Ramazan'da değil diğer aylarda da tüketerek hurmanın sağlıklı etkilerinden faydalanılabilir.

Osman Demir
Haberler.com - Gündem

Haberler

500

Yorumlar (4)

ALİHAN:

Çekirdeksiz hurmalar en iyisi. Direk ağza atıyorsun yiyorsun. Sizin de yemenizi tavsiye ederim.

0
0
yanıtYanıtla
SAMET S.:

Eğer açsanız 1 tane hurma yiyin açlığı çok iyi bastırıyor. Adeta mucize bir gıda.

0
0
yanıtYanıtla
Gupse L.:

Her sabah hurmalı su içiyorum. Çok faydalı gerçekten

0
0
yanıtYanıtla
Kader ş.:

hurmalı tatlı tarifleri harika

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title