Haberler

'seracılık Ve Örtü Altı Sebze Yetiştiriciliği' Paneli

Güncelleme:

Trabzon Tarım İl Müdürlüğü, birim alandan en fazla verimi elde edebilmek için seracılığın önem kazandığını söyledi.

Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Ali Kemal Yıldız, tarım arazilerinin miras yoluyla parçalanarak sürekli küçüldüğünü, bu durumda birim alandan en fazla verimi elde edebilmek için seracılığın önem kazandığını kaydetti.

Trabzon Tarım İl Müdürlüğü, Tarım Kredi Kooperatifleri 12. Bölge Birliği ve IMC Plastik San. Tic. A.Ş. tarafından ortaklaşa düzenlenen 'Seracılık ve Örtü Altı Yetiştiriciliği' konulu panel, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Çok Amaçlı Toplantı Salonu'nda yapıldı. Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Sezgin Uzun ve Prof. Dr. Sebahat Özman Sullivan ile IMC Plastik San. Tic. A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Balaban'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde, dinleyicilere seracılık ve örtü altı yetiştiriciliği konusunda çeşitli bilgiler verildi.

Panelin açılışında konuşan Trabzon Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim ve Yayım Şube Müdürü Ali Kemal Yıldız, tarım yapılan arazilerin miras yoluyla parçalanarak sürekli küçüldüğünü, birim alandan daha fazla verim alabilmek için küçülen bu arazilerin en iyi şekilde değerlendirilmesi gerektiğini belirterek bu noktada seracılığın önem kazandığını söyledi. Tarım arazilerinin miras yoluyla sürekli küçülmesinin, tarım alanları zaten sınırlı olan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde seracılığın çok daha önem kazandığını dile getiren Yıldız, Trabzon ekonomisinde tarımın önemli bir yer tuttuğunu ancak arazi yapısından dolayı farklı ürünler yetiştirmeye elverişli arazilerin çok sınırlı olduğunu ifade etti.

Ana ürün olarak değer kazanan fındık ve çay dışında ürün çeşitlendirmesine projelerinde yer verdiklerini de belirten Yıldız, "Son yıllarda gittikçe yaygınlaşan seracılık işsizliği azaltan, birim alandan daha fazla ürün alınmasını sağlayan ve nüfusun şehirlere göçünü önleyen önemli etkenlerden biridir. İlimizde, İl Özel İdaresi kaynaklı toplam sera sayısı 480 adet olup, bu seralar 95 bin 953 metrekare alanı kaplamaktadır. Özel yapılmış olan seralarla birlikte il genelinde 700 civarında sera bulunmaktadır. Ancak bu sayı ilimiz için yeterli değildir" diye konuştu.

Sera sebzeciliğinde hangi ürün yetiştirilecekse, bu ürünle ilgili bilinmesi ve uygulanması gerekli temel bilgilere ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Yıldız, paneli düzenlemekteki amaçlarının da seracılıkta gerekli temel bilgilerin bu işle uğraşan üreticilere verilmesi olduğunu vurguladı.

Açılış konuşmalarının ardından panelistler kendi alanlarıyla ilgili dinleyicilere çeşitli bilgiler verdi. Aynı zamanda panelin başkanlığını da yapan OMÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezgin Uzun, seracılığın Türkiye'deki mevcut durumu, seracılık ve örtü altı sebze yetiştiriciliği, toprak hazırlığı, toprak tahlilinin önemi, bitki besleme ve gübreleme programının hazırlanması, seralarda sulama teknikleri ve fide yetiştiriciliği gibi konularda dinleyicilere bilgi verdi. Aynı fakülteden Prof. Dr. Sebahat Özman Sullivan ise örtü altı sebze yetiştiriciliğinde bitkilerde görülen hastalık ve zararlılarla ve bunlarla mücadele yöntemlerini anlattı. Panelin son konuşmacısı IMC Plastik San. Tic. A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Balaban da sera yapı malzemeleri hakkında bilgi verdi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title