Haberler

Şener: "Borsayı 11 Binden 40 Bine Yükselttik"

SPK'nın 25'inci Kuruluş Yıldönümünde Konuşan Başbakan Yardımcısı Şener, Göreve Geldiklerinde 11 Bin Olan Borsa Endeksinin, 40 Binleri Aştığını Söyledi. Türk Sermaye Piyasasının Yabancı Yatırımcılar Açısından Bir Çekim Merkezi Haline Geldiğini Kaydeden Şener, 1 Milyon Bireysel Yatırımcıya Karşılık 4 Milyonu Aşkın Yatırım Fonu Yatırımcısına Ulaşıldığını Belirtti.

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, göreve geldiklerinde 11 bin olan borsa endeksinin, 40 binleri aştığını söyledi. Türk sermaye piyasasının yabancı yatırımcılar açısından bir çekim merkezi haline geldiğini kaydeden Şener, 1 milyon bireysel yatırımcıya karşılık 4 milyonu aşkın yatırım fonu yatırımcısına ulaşıldığını belirtti.

Sermaye Piyasası Kurumu'nun(SPK) 25'inci kuruluş yıldönümünde konuşan Şener; 1981 yılında Sermaye Piyasası Kanunu'nun çıkarılması ve 1982 yılında özerk bir kurum olan SPK'nın kurulmasının ardından sermaye piyasası gelişmelerinin hız kazandığına işaret etti. SPK öncülüğünde 1986 yılında İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) kurulduğunu, 1992 yılında menkul kıymet takas işlemlerinin kurumsallaştırıldığını anımsatan Şener; 1995 yılında İstanbul Altın Borsası, son olarak 2005 yılı Şubat ayında da İzmir Vadeli İşlemler ve Opsiyon Borsası'nın faaliyete geçtiğini kaydetti. KOBİ Borsası ve mortgage için çalışmaların sürdüğünü vurgulayan Şener, şöyle konuştu:

"Biz iktidara gelmeden önce İMKB endeksi 11 bin seviyelerindeyken, şu an 40 binleri aşmış durumdadır. Türk sermaye piyasası, yabancı yatırımcılar açısından bir çekim merkezi haline gelmiştir. Yatırımcı profili değişmiş, yatırım fonlarına ve bireysel emeklilik fonlarına yatırım yapanların sayısında büyük artışlar yaşanmıştır. Yani kurumsal yatırımcılar ağırlık kazanmaktadır. 1 milyon bireysel yatırımcıya karşılık 4 milyonu aşkın yatırım fonu yatırımcısına ulaşılmıştır."

SPK mevzuatını AB'ye uygun olarak yenileme çalışmalarının devam ettiğini kaydeden Şener, ayrıca SPK'nın kamu altyapı yatırımlarının finansmanına ilişkin çalışma yaptığını belirtti. Finansal araç çeşitliliği ve piyasa derinliğinin artırılmakta olduğunu söyleyen Şener, "Devam eden ekonomik istikrar, yüksek ekonomik büyüme performansı ve hükümetimizin ekonomik programına piyasaların duyduğu güven, sermaye piyasalarımızın önümüzdeki dönemde de hızlı gelişimini sağlamaya devam edecektir" dedi.

EROL: ŞİRKETLERE YILLIK 2.5 MİLYAR DOLAR AKTARILIYOR

SPK Başkanvekili Turan Erol da konuşmasında, sermaye piyasaları kanalıyla her yıl ortalama 2.5 milyar dolarlık fonun, özkaynak olarak şirketlere aktarıldığını kaydetti. Bundan sonraki dönemde, piyasaları geliştirme ve güven artırıcı gözetim alanlarına yoğunlaşacaklarını belirten Erol, şunları söyledi:

"Piyasa derinliğinin artırılması ve kalkınmanın finansmanında sermaye piyasalarından daha fazla faydalanılmasını öncelikli hedeflerimiz arasında görmekteyiz. Finansal bakımdan gelişmiş ekonomilerde yaygın olarak kullanılan, fakat ülkemizin şimdiye kadar yeterince yararlanamadığı 'menkul kıymetleştirme (sekurizasyon)' faaliyetlerine hız vereceğiz. Atıl varlıkların öz sermayeye dönüştürülmesi süreci olan menkul kıymetleştirme, hem şirketlere hem de yatırımcılara eşanlı olarak çok cazip fırsatlar sunmaktadır."

Menkul kıymetleştirme çalışmaları kapsamında, sermaye piyasalarına yeni bir proje olarak, "kamu altyapı yatırımlarının sermaye piyasaları aracılığıyla finansmanını" sunacaklarını kaydeden Erol, "Projemizin özünde, özel şirketlerin finansmanında olduğu gibi, kamu altyapı projelerinin, çok sayıda yatırımcının sağlayacağı özkaynak yoluyla finans edilmesi yatmaktadır. Bu sistem ülkemizde kısmen kullanılmakta olan kamu-özel sektör ortaklığının da ilerisindedir. Bu proje ile hem ülkemizin kalkınmasının finansmanına hem de piyasalarımızın derinleşmesine önemli katkı sağlamayı amaçlamaktayız" diye konuştu. Erol, İSO-500 şirketi gibi belli büyüklüğe ulaşmış şirketler ve KOBİ'lere halka açılma bilinci kazandırmak ve borsa şirketi olmalarını teşvik etmenin de öncelikleri olacağını sözlerine ekledi.

ERDOĞAN'A HİSSE SENEDİ KÜTÜĞÜ HEDİYE EDİLDİ

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı törende konuşmaların tamamlanmasının ardından, SPK kurucu başkanı İsmail Türkü'ye ve 25 yıldır kurumda çalışanlar adına Köksal Surat'a plaket verildi. SPK Başkanvekili Turan Erol, Başbakan Tayyip Erdoğan'a, günün anısına, SPK'nın ilk kurul kararı ile bugüne kadar kaydileştirilen tüm hisse senetlerini gösteren kütük örneğini hediye etti. Erol, Bakan Şener'e de, 27 Nisan 1982 tarihli ilk halka arz izin belgesini armağan olarak sundu.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title