Haberler

Sendikalar Bakanın Selamını Almadı

İşçi Konfederasyonlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'e Yönelik Protestosu Devam Ediyor.

İşçi konfederasyonlarının Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’e yönelik protestosu devam ediyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu genel kuruluna katılmayan başkanlara Bakan Dinçer, “Dostlar beni yanlış anladı… Kendilerine buradan sevgi ve selam gönderiyorum” demişti. Bu göndermeyi ‘özür’ olarak kabul etmeyen başkanlar, “Profesör değiliz ama söyleneni anlayabiliyoruz. Öğrenci değiliz ki bakanı dinlemediğimiz için sıfır alalım. AB ve ILO standartlarını bakandan 100 kat daha iyi biliyoruz” sözleriyle tepkilerini sürdürdüler.

Profesör değiliz ama…

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, “Bakan Dinçer SGK Genel Kurulunda üzgün olduğunu söyledi ama öyle anlaşılıyor ki, üzüntüsü İŞ-KUR Genel Kurulu’nda söylediklerinden dolayı değil, onun söylediklerini bizim ‘yanlış anladığımızı’ düşünmesinden kaynaklanıyor” dedi. Kumlu, “Yani Sayın Bakan doğruyu söylemiş de biz onu yanlış anlamışız. İŞ-KUR Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma kayıtlara geçti ve orada ne söylediyse, bizler ne eksik, ne fazla, olduğu gibi anladık ve bu nedenle tepki gösterdik.  Belki biz kendisi gibi profosör değiliz ama bu, dinlediklerimizi anlama kabiliyetimizin olmadığını göstermiyor” sözleriyle tepkisini sürdürdü.

Başkan Kumlu, dolayısıyla SGK genel kurulundaki sözleri özür olarak kabul etmediklerini belirterek, tavırlarının bundan sonra da devam edeceğini söyledi.

Selamın kıymeti yok!

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da Bakan’ın sözlerine ‘dostlara sitem ediyorum’ demiş olmasına karşın İş-Kur genel kurulundaki konuşmasının arkasında olduğunu belirtti. Hak-İş olarak İstihdam Zirvesi yaptıklarını, meslek edindirdikleri 350 kişiye sertifika verilme törenine Bakanın da katıldığını anımsatan Uslu, “Hala bana niye soruyorsun işsiz gezenlere karşı sorumluluk duyuyor musun, diye. Ya hangi toplantıya geldiğini unutuyorsun ya da beni kamuoyu önünde tartıştırıyorsun” dedi.

“Sendikalar Yasası hazırlıyorsun, en önemli maddesi maaşlarmış gibi yine kamuoyu önünde bizi tartıştırıyorsun. Hak-İş başkan ve yönetiminin bir kuruş maaş, ikramiye, prim, mesai almadığını ya bilmiyorsun ya da” sözleriyle tepkisini sürdüren Uslu, “SGK genel kurulundaki konuşmasında hala İş-Kur’daki konuşmasını referans aldığına göre gönderilen sevgi ve selamın kıymet-i harbiyesi olamaz” diye konuştu.

Başkan Uslu, “Bakan durduğu yerde durmaya devam ederse biz de durduğumuz yerde durmaya devam ederiz. Diyalog için Bakanın da tanıyor, anlıyor ve bilinen sözlerinde esniyor olması lazım. Yoksa biz toplantılara gitmedik, bakanı dinlemedik diye sıfır almayız. Öğrenci değiliz. Yılların birikimini, deneyimini, heyecanını yok saymak doğru bir pozisyon değil” dedi.

100 kat iyi biliriz!

DİSK Genel Başkanı Süleymen Çelebi de kimin ne konuştuğunu anlayabilecek kapasitede olduklarını belirterek, Bakan Dinçer’in İş-Kur’daki sözlerinin arkasında durmaya devam ettiğini söyledi. Bakan Dinçer’in sendikaları bugünkü sürece ayak uyduramamakla suçladığını ve bunu da AB standartları ve ILO kurgusuyla yaptığını kaydeden Çelebi, “Kendisiyle yarışa girmiyorum. Ama özellikle ILO ve Avrupa Sosyal Şartı kriterlerini Sayın Bakanın bilgisinden en az 10 kat 100 kat daha iyi biliyoruz” dedi. Bakanın bu yaklaşım ve anlayışla birçok konuyu oldu bittiye getirdiğini ve sendikaları konu mankeni yaptığını ileri süren Çelebi, “Bugüne kadar Murat Başesgioğlu ve Faruk Çelik dahil birçok bakanla görüş ayrılıklarına düştük. Ama TİSK dahil olmak üzere 4 konfederasyonla  ortak eylemle bir bakanı boykot etmemiştik” diye konuştu.

Bakanın sözlerini içlerine sindiremediklerini bu nedenle SGK genel kurulunda seçimlere de katılmadıklarını belirten Çelebi, “Bundan sonra herhangi bir zeminde Bakanla bir araya gelsem bile tavrımızda değişiklik olmaz. Tavrı inciticidir. Özrü kabahatinden büyüktür. Bundan sonrası kağıt üzerinde, kerhen bir araya gelmekten ibaret olur. Sosyal diyalog mekanizması böyle şekillenmez” dedi.

Bakan ne demişti?

Çalışma Bakanı Ömer Dinçer, İş-Kur Genel Kurulu’nun açılış konuşmasında hem işçi hem de işveren sendikalarını, "Sendikacılar sahip oldukları sendikaları düşünmek yerine bu ülkedeki işsiz gezenleri düşünsün. Gençlerimiz kahvede oturuyor, kızlarımız evinde otuyorsa bu işçi ve işveren sendikasının da sorunu. İş piyasasındaki esnekliği arttırmak için onu bunu konuşmam diyorsa neyi konuşacağız" sözleriyle eleştirmişti. Bu sözler karşısında işçi sendikaları konfederasyonları Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ile işveren sendikaları konfederasyonu TİSK bakanı protesto ederek Üçlü Danışma Kurulu toplantısına katılmayacaklarını açıklamıştı.

Üçlü Danışmadan sonra ise bu kez de işçi sendikaları konfederasyonları Başkanları Sosyal Güvenlik Kurumu genel kuruluna katılmayarak bakana yönelik protestolarını devam ettirdiler. Aynı genel kurulda Türkiye Kamu-Sen de Bakan Dinçer’i ''Türkiye'de memurların yüzde 36'sı vasıfsız. Yüzde 11'i hiç bir iş üretmiyor. Bu durum domuz gribinden daha tehlikeli” sözleri nedeniyle konuşmasını dinlemeyerek protesto etmişti.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title