Haberler

Samsun: Arazi Toplulaştırmada Problemler Yaşanıyor

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (Omü) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Yerel Gündem 21 Ziraat Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yunus Pınar, Türkiye'de Arazi Toplulaştırmada Yasal, Yönetim, Teknik ve Finansal Problemler Yaşandığını Söyledi.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı ve Yerel Gündem 21 Ziraat Konseyi Başkanı Prof. Dr. Yunus Pınar, Türkiye'de arazi toplulaştırmada yasal, yönetim, teknik ve finansal problemler yaşandığını söyledi.

Türkiye'de bir taraftan büyük harcamalar yapılarak toplulaştırma projeleri uygulanırken, diğer taraftan Medeni Kanun'un mirasla ilgili hükümleri gereği arazi parçalanmasına seyirci kalındığını belirten Prof. Dr. Yunus Pınar, "Yani her yıl toplulaştırılandan daha fazla arazi parçalanmakta ve bu kısır döngü devam etmektedir. Bu durum düzeltilmeli ve Medeni Kanunumuz'un ilgili hükümleri değiştirilmelidir" dedi.

Arazi toplulaştırma çalışmalarının yürütülmesinin Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü, İl Özel İdareleri, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü gibi birçok kamu kuruluşunun çalışmaları ve uygulamalarıyla ilişkili olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Pınar, "Hemen hemen her biri bir başka bakanlığa bağlı ve çok farklı yasal düzenlemelerle yönetilen ve çok farklı önceliklere sahip bu kuruluşlar arasında koordinasyon ve uyumu gerçekleştirmek oldukça zor olup, bu bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Ülke tarımı açısından çok önemli olan 'arazi düzenleme'yle ilgili tüm çalışmaların tek çatı altında toplanması hem zaman hem de ekonomik açıdan memleket menfaatine olacak ve çalışmaların daha verimli bir şekilde hızlı tamamlanması sağlanacaktır" diye konuştu.

Arazi toplulaştırma çalışmalarının yapılabilmesi için kadastro çalışmalarının tamamlanması veya yapılmış olan kadastro çalışmalarının amaca uygun olması gerektiğine dikkat çekerek, "Mevcut kadastro pafta ve kayıtlarının önemli bir kesimi toplulaştırma çalışması için yeterli değildir" diyen Pınar, şunları söyledi:

"Haritaların önemli bir kısmı 1/5000 ölçekli standart topoğrafik kadastral niteliğinde olmayıp, yine haritaların bir kısmı güncelliğini kaybetmiş ve zemine uymamaktadır. Tapu kütüklerinde, malik kayıtlarında da hatalar sözkonusudur. Aynı şekilde orman kadastro çalışmaları da henüz bitirilememiş olup, orman alanlarında çalışmalar mümkün olamamaktadır. Toplulaştırma çalışmalarının yapılabilmesi için toprak indekslerinin bilinmesi bir başka gerekliliktir. Ülkemizde ayrıntılı toprak etütlerinin yapılıp 1/5000'lik paftalarına işlenmesi henüz tamamlanmamıştır. Tarım Reformu Bölge Müdürlükleri sadece 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlemesine Dair Kanun'a göre Bakanlar Kurulu'nca uygulama alanı ilan edilen yerlerde toprak etütlerini yapıp, toprak endekslerini belirlemektedir. Arazi toplulaştırma projeleri için ayrılan yıllık ödenekler en fazla 30-40 bin hektar alanın arazi toplulaştırmasına yetecek miktardadır. Halbuki yılda ortalama 80-90 bin hektar alan yeni sulamaya açılmaktadır. Bu durum dikkate alındığında her yıl 100 bin hektar alana toplulaştırma hizmeti götürmeye yetecek miktarda, bu projelere ödenek ayrılması gerekmektedir."

Pınar, Samsun ilinde de ilk arazi toplulaştırma çalışmalarının Tarım Reformu Bölge Müdürlüğü'nce 2005 yılı sonunda başlatılmış olup, Bafra İlçesi'ne bağlı 20 köyde 14 bin hektar arazide çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, 2007 yılında da Alaçam İlçesi'ne bağlı 11 köyde ihale yapılarak çalışmalara başlanacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title