Haberler

Rıce: "Saddam Hüseyin ile El Kaide Arasında İlişki Vardı"

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, son istihbarat raporlarının aksini ortaya koymasına rağmen, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ile El Kaide terör örgütü arasında ilişki bulunduğunu iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, son istihbarat raporlarının aksini ortaya koymasına rağmen, Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ile El Kaide terör örgütü arasında ilişki bulunduğunu iddia etti.

Rice, Amerikan Senatosu tarafından yayımlanan raporla ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, "(El Kaide'nin Irak'taki lideri Ebu Musab) Zerkavi'nin Irak'ta zehirleyici bir şebekeyi yönettiğini biliyoruz. Zerkavi'nin, Ürdün'de Amerikalı bir diplomatın öldürülmesi tamilatını Irak'tan verdiğini biliyoruz" dedi.

Rice, bununla birlikte, ABD'nin, Irak'taki durumla ilgili ''gerçekler hakkında her gün daha fazla bilgi edindiklerini'' de kabul etti.

Açıklamasında, Afganistan'daki duruma da değinen Rice, Taliban militanlarının 11 Eylül saldırılarının 5'inci yıldönümüne rastlayan dönemde, daha iyi organize olduğunu ancak Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin tehdit altında olmadığını kaydetti.

''Çok uluslu gücün saldırılarına karşılık vermek istedikleri açık'' diyen Rice, ''Ama bunun Karzai hükümeti için stratejik bir tehdit oluşturduğu fikri bana göre yanlış'' ifadesini kullandı.

Rice, İran'a da mali yaptırım tehdidinde bulundu. İran'ın tartışmalı uranyum zenginleştirme faaliyetlerinden vazgeçmemesi halinde, İran'ın programlarının finansmanını durdurmak için bazı yolların bulunduğunu söyleyen Rice, ''Hedef, İran'a, nükleer programında ilerlemek için uluslararası finans sisteminden yararlanamayacağını göstermektir'' dedi.

Rice, ABD tarafından devrilen Saddam Hüseyin'in, İran ile Irak arasındaki savaşta meydana gelen ölümlerden de sorumlu olduğunu söyledi.

ABD, İmam Humeyni'nin açık hedeflerinden endişe ettiği için, savaş döneminde, İran'a karşı Irak'ı desteklemiş, Irak ile ilişkilerini normalleştirmiş, bu ülkeye ekonomik yardımın yanı sıra hem askeri hem sivil amaşçı teknolojik yardım sağlamıştı...

Konuşmasında, Saddam Hüseyin'i devirme kararlarını savunmak amacıyla, ''İran-Irak savaşında bir milyondan fazla kişinin ölümünden sorumlu kişi'' olarak niteledi ve ''Dünyanın en istikrarsız bölgelerinden birinde, İran-Irak savaşında bir milyondan fazla kişinin ölümüne yol açan, Kuveyt'i işgal eden, bizim inancımıza göre Suudi Arabistan'ı da işgal etmeye hazırlanan, komşularını her gün tehdit eden, uçaklarımıza ateş açan, ambargoya uymayan ve petrol gelirlerini silaha yatıran birinin bir tehdit oluşturmadığı fikri çok tuhaf ve çok tehlikeli'' diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title