Haberler

Proje Yok, Umut Samimiyet Var

Başbakan Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve Beraberindekileri AKP Genel Başkanı Sıfatıyla Kabul Etti.

Başbakan Erdoğan, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk ve beraberindekileri AKP Genel Başkanı sıfatıyla kabul etti.

ERDOĞAN-TÜRK GÖRÜŞMESİNDEN KARELER

Görüşmeden sonra "Umutlarımız daha da arttı" diyen Erdoğan, "Sürecin önünü tıkamak isteyenler çıkabilir. Dil ve üslup çok önemli" diye konuştu. Kendilerinin de samimiyetle çözüm istediklerini söyleyen Türk de, "Bir proje ile gelinmesi çözümü zorlaştırırdı. Herkesin katkısının olacağı bir yöntemin benimsenmesi çok doğru bir tutumdur" dedi.

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan ile DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’ün ’Kürt Açılımı’nın ilk adımı olarak nitelenen görüşmesi, dün Meclis’te gerçekleşti. 1 saat süren görüşmenin ardından Erdoğan, "Umutlarımız daha da arttı" derken Türk, "Gerçekten mutluyuz, umutluyuz" açıklaması yaptı. Erdoğan, ’AK Parti Genel Başkanı’ sıfatıyla görüştüğü için Türk’ü Meclis’teki ’Genel Başkanlık’ ofisinde kabul etti. DTP’nin talepte bulunmasından 3 ay sonra gerçekleşen dünkü görüşmeye iktidar kanadından İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ve Başbakanlık Başdanışmanı Yalçın Akdoğan, DTP’den de Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna ve Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş katıldı.

Erdoğan: Dil ve üslup çok önemli

Erdoğan, görüşmede, sorunun çözümü konusunda samimi ve kararlı olduklarını söyledi. Bu çalışmaya verilecek samimi katkıların sorunun çözümünü kolaylaştıracağını vurgulayan Erdoğan, iyi niyetle başlatılan bu sürecin önünü tıkamak isteyenlerin çıkabileceği uyarısında bulundu. Erdoğan, herkesin çok dikkatli davranması gerektiğine dikkat çekerek, "Dil ve üslup çok önemli" dedi ve kısa, orta ve uzun vadede yapılacaklar olduğunu belirtti.

Anneler kan, ölüm olmasın istiyor

Erdoğan görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada da, "Bugün TBMM çatısı altında çok çok önemli bir toplantıyı gerçekleştirmiş bulunuyoruz" diyerek, şunları söyledi: "Bir sürecin içerisindeyiz ve bu sürece yönelik olarak yaptığımız toplantıyla geleceğe yönelik umutlarımızın daha da arttığı inancındayım. Anneler gözyaşları dinsin istiyor, kan, ölüm olmasın istiyor. Hepimiz bunu istiyoruz. Bunlara yönelik olarak da Türkiye’de İçişleri Bakanı’mızın koordinasyonunda bir çalışma başlattık. Bu çalışmada teori de, pratik de var.

Birbirimizden istifade ettik

Siyasi partilerimizin, sivil toplum örgütlerimizin, akademisyenlerimizin, medyanın söyleyeceği çok şey olan temsilcilerinin katılımlarıyla böyle bir çalışma devam ediyor. Bir saatlik görüşmemizde karşılıklı olarak birbirimizden istifade ettiğimize ve bütün bu görüşmelerin de geleceğe yönelik olarak güvene dayalı olarak olumlu adımlar olacağına inanıyorum."

Türk: Proje ile gelmek zorlaştırırdı

Ahmet Türk de görüşme sırasında, "Kimsenin bu konudaki samimiyetimizden şüphe duymaması gerekir" dedi ve şöyle konuştu: "Sonuçta kim zemin, kim oy kaybedecekmiş, hiç bunlarda da değiliz. Onun için biz de bu sürece katkı sağlamak isteriz, tıkamak değil. Bizce de kullanılacak dil ve üslup çok önemli. İncitici, kırıcı, ötekileştirici değil, çözümün, barışın dili kullanılmalı. Bir proje ile gelinmesi çözümü kolaylaştırmaz, zorlaştırırdı. Bu şekilde gelmek yerine, herkesin katkısının istendiği bir yöntemin benimsenmesi çok doğru bir tutumdur." Görüşme sonrası gazetecilerin önüne ilk çıkan da Ahmet Türk oldu. Soru yanıtlamayacağını belirten Türk, açıklamasında şunları söyledi:

Kucaklaşılan bir süreç

"Önemli bir gün. Bir diyalog ortamının sağlanmasından dolayı gerçekten mutluyuz, umutluyuz. Bizim görmek istediğimiz tablo halkımızın, Türkiye’nin kucaklaştığı bir süreçtir. Nelerin yapılması gerektiği konusundaki düşüncelerimizi ifade ettik. Umut ediyoruz ki, daha demokratik, herkesin sevgiyle kucaklaştığı bir süreç için olumlu gelişmelerle karşı karşıya kalırız. Tabii ki hepimize önemli görev ve sorumluluklar düşüyor. Bu sorumluluk bilinciyle çabalarımızı sürdüreceğiz. Biz genel olarak bu süreçte bir projeyle ortaya çıkmanın doğru olmadığını ifade ettik. Bunu zaman içinde daha olgunlaştıracak, toplumun her kesiminin düşüncesini alacak bir sürecin başlaması konusundaki düşüncelerimizi ifade ettik. Umuyorum ve inanıyorum ki, daha güzel günlere, mutlu günlere hep birlikte kavuşuruz, kucaklarız o günleri."

Öcalan da kendince katkı yapar

GÖRÜŞMEDE Öcalan’ın 15 Ağustos’ta açıklayacağı yol haritası da konuşuldu. DTP’liler, Öcalan’ın açıklamasının önemli olduğunu belirterek, dikkate alınmasını istedi. Ak Parti kanadından da bu konuda şu değerlendirme geldi: "Öcalan’ı ve PKK’yı muhatap almamız sözkonusu olamaz. Ancak Kürt sorununun çözümünde Öcalan’ın sözlerinin ve PKK’nın atacağı adımların önemi de görmezden gelinemez. Öcalan daha önceki açıklamalarında olduğu gibi gerçeklikten ve ciddiyetten uzak değerlendirmeleri kamuoyunun önüne koymazsa sorunun çözümüne kendince katkı yapar."

Ak Parti kanadı, İmralı’daki infaz sisteminin değişmesi yönünde adımlar atıldığını ve adaya mahkûm nakli yapılacağı bilgisini de verdi. Mahmur Kampı’nın boşaltılması konusu da ele alındı.

Anlamlı dekor önünde 1 saat

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın AKP Genel Başkanı sıfatıyla, DTP Genel Başkanı Ahmet Türk’le yaptığı görüşme saat 12.00’de Erdoğan’ın AKP Grubu’ndaki makamında gerçekleşti ve 1 saat sürdü. Erdoğan, Türk ve beraberindekileri Atatürk’ün milletle birlikte ileriyi gösterdiği büyük boy yağlıboya tablonun önünde kabul etti. Tablo ünlü ressam İbrahim Çallı’nın torunu Yaşar Çallı’ya ait. Meclis’in ilk ve son kadrolu ressamı olma özelliğini taşıyan Yaşar Çallı, "Atatürk’ün her alanda başarı için topluma daima ileriyi işaret ettiğinin resmedildiği bu tabloyu ilk kez eski Başbakan Tansu Çiller çalışma ofisi olarak kullandığı odanın duvarına astı. Daha sonra burayı devralan Erdoğan da, çalışma odasının dekorasyonunu tümüyle değiştirmesine karşın tabloyu aynı yerinde korudu" dedi. Basına kapalı yapılan görüşmeye, DTP’den Genel Başkan Yardımcısı Emine Ayna, Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş katıldı. Ayrıca görüşmede İçişleri Bakanı Beşir Atalay, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ ile Başbakan Başdanışmanı Yalçın Akdoğan bulundu. Selçuk ŞENYÜZ / ANKARA

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title