Haberler

Prof. Dr. Tosun Damak yarığı hastalığı 18 aydan önce ameliyat edilmese çocuk bir daha...

GAZİANTEP'te Türk Plastik, Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Derneği ve Damak Dudak Yarıkları Derneği tarafından 'Damak Dudak Yarıkları Tedavisi' konulu toplantıda konuşan Dudak Damak Yarıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Prof. Dr.

GAZİANTEP'te Türk Plastik, Rekonstrüktif Estetik Cerrahi Derneği ve Damak Dudak Yarıkları Derneği tarafından 'Damak Dudak Yarıkları Tedavisi' konulu toplantıda konuşan Dudak Damak Yarıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Zekeriya Tosun, damak yarığının görüldüğü bebeklerin 18 aydan önce ameliyat edilmesi gerektiğini aksi takdirde çocuğun konuşma özelliğini yitireceğini belirtti.

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesinde Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen Plastik Cerrahlar dudak ve damak yarığı rahatsızlığı ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda hastalığın tedavisi başta olmak üzere erken teşhisin önemi vurgulandı.

Toplantıya Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Sühan Ayhan, Dudak Damak Yarıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Zekeriya Tosun, Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Metin Yavuz ve Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen doktorlar ile basın mensupları katıldı.

Dudak Damak Yarıkları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrah Prof. Dr. Zekeriya Tosun, dudak ve damak yarığının anne karnında teşhis edildiğini ifade ederek, çocuk doğduktan sonra 18 aylık olmadan ameliyat edilmesinin çok önemli olduğunu vurguladı.

18 aylıktan sonra ameliyat edilse bile çocuğun konuşma özelliğini kaybettiğini ifade eden Tosun, "Özellikle damak yarığı belli bir süre içerisinde tedavi edilmesi gerekiyor. Bebek doğduktan sonra çocuk 18 aylık olmadan önce mutlaka ameliyat edilmesi gerekiyor.  Çünkü bu aydan sonra yapılacak damak yarığı ameliyatında çocuklarımız konuşmayı öğrenemiyorlar. Sonrasında oradaki yarık kapatılmış olsa bile konuşamayacağı için zamanı kaçırdığımız için bu çocuklarımız toplumda yer bulmakta zorlanıyorlar. O nedenle damak yardığı olan bireylerin bir an önce ameliyat olması gerekiyor. Anne babalar çocuklarının narkozu kaldıramayacağını düşünerek bu ameliyatları geciktirebiliyorlar. Ama bu düşünce çocukların hayatlarına mal olmuş oluyor o nedenle  bir an önce bu hastaların ameliyat olmalarında yarar var" dedi.

Hastalığı yaşayanların birçok problemle karşılaştığına değinen Tosun, bu hastalığın ailelere sosyolojik ve psikolojik yükler getirdiğini aktardı.

Bu anomalinin oluşumunda birçok etkili faktör bulunmasına rağmen, kesin sebebinin tam olarak bilinemediğini vurgulayan Tosun, anne karnındayken bilinçsiz ilaç kullanımı, yüksek radyasyona maruz kalınma ve vitamin eksikliği gibi durumların hastalığı tetiklediğini bildirdi.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Plastik Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title