Haberler

Diyanet'in, 'Mortgage' Yorumu Şaşırttı

Diyanet İşleri Başkanlığı, Tartışmalara Yol Açan 'Mortgage' Sistemi Kapsamında Faizli Kredi Kullanımıyla İlgili İlginç Bir Zengin-Fakir Ayırımına Girdi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, tartışmalara yol açan 'Mortgage' sistemi kapsamında faizli kredi kullanmanın 'fakirler' için helal, zenginler için 'haram' olduğunu açıkladı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı, kamuoyunda 'Mortgage' olarak bilinen ipotekli konut finansmanı sistemi kapsamında kullanılan faizli kredinin caiz olup olmadığı yönünde gelen sorular üzerine görüşünü ortaya koydu. Kurul kararında İslam'da faizin kesin olarak haram kılındığına işaret edilerek, "Faiz almak da vermek de caiz değildir. İslam'da faiz, kesin olarak haram kılınmıştır. Ev ve araba satın almak, hayvancılık veya ticaret yapmak ve benzeri amaçlar için bankalardan alınan krediler de böyledir" denildi. Ancak zaruret hallerinde bu tür kredilerden yararlanılabileceğine vurgu yapılan Din İşleri Yüksek Kurulu kararında, zaruretin hangi halleri kapsadığı da açıklandı. "Zaruret kişinin kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin sağlık ve güvenlik içinde yaşamalarını sağlamak konusunda başka çıkar yolun kalmaması halidir" denilen kararda, fakirlerin devletin verdiği krediden yararlanabileceği kaydedildi. Kurul, "İkamet edilen yerde kiralık da olsa oturulacak ev bulunamaz ya da kira ödendiği takdirde asgari geçim sağlanamaz ve ev sahibi olabilmek için ödenebilir vade ve ölçekte karz-ı hasen yani faizsiz ödünç borç yoluyla da para bulunamaz ise devletin verdiği kredilerden yararlanılabilir. Mortgage sistemi yolu ile ev sahibi olmak da bu kapsamda değerlendirilmelidir" yönünde görüş bildirdi.

(DA-MAY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title