Haberler

Özyürek: "Cari Açık Aslında 35 Milyar Dolar"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Merkez Bankası'nın Açıkladığı Son Raporlarda Geçmiş Ay Verilerinin Sürekli Düzeltildiğini Belirterek, Cari Açık Miktarında "Oyun" Oynandığını Savundu.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, Merkez Bankası'nın açıkladığı son raporlarda geçmiş ay verilerinin sürekli düzeltildiğini belirterek, cari açık miktarında "oyun" oynandığını savundu. Özyürek, cari açığın 35 milyar dolar düzeyinde olduğunu ileri sürdü.

Özyürek yaptığı açıklamada, geçen yıl ağustos ayından itibaren Merkez Bankası'nın açıkladığı verilerin sürekli revize edildiğini belirtti. Özyürek, "Yani geçmiş ay verilerinin açıklanan son raporlarla sürekli düzeltildiğini görmekteyiz" dedi. Merkez Bankası'nın kasım ayı cari işlemler açığının geçen yılın 11 aylık döneminde 29.9 milyar dolar, geriye dönük bir yıllık cari işlemler açığının ise 33.7 milyar dolar olduğuna işaret etti.

CARİ AÇIK 1.3 MİLYAR DOLAR İYİLEŞTİRİLDİ

Özyürek, geçen yıl eylül ve ekim aylarında geriye dönük yapılan revizyonların cari açığı yaklaşık 1.2 milyar dolar artırıcı yöndeyken kasım ayında yapılan revizyonda ise cari açığın 1.3 milyar dolar iyileştirildiğini savundu. Özyürek, "Burada çarpıcı olan yapılan son revizyonla cari işlemler açığının önemli düzeye ulaşan tutarda iyileştirilmesidir" dedi. Özyürek, "Yani, cari açık son 10 aya ilişkin olarak 1.3 milyar dolar daha aşağıya çekilmiştir. Eylül ayı verilerine göre ise bu tutar yaklaşık 1.1 milyar dolardır" dedi.

Merkez Bankası'nın, geçen ağustos ayı raporunda açığın 1.7 milyar dolar düzeyinde olduğuna işaret eden Özyürek, bu açığın eylül ve ekim raporlarıyla 2 milyar dolara çıkarıldığını kaydetti. Özyürek, Merkez Bankası'nın kasım ayı son raporuyla birden ağustos ayı açığının yaklaşık 500 milyon dalar düşürülerek 1.5 milyar dolar düzeyine indirildiğini belirtti.

BAVUL TİCARETİ RAKAMLARI YÜKSELTİLDİ

Özyürek, yapılan revizyonla, esas olarak bavul ticaretinde ihracat rakamlarının hemen hemen bu düzeyde yükseltilmesiyle sağlandığını vurguladı. Kasım ayında bavul ticaretinden elde edilen ihracat gelirinin yüzde 68 oranında arttığına dikkat çeken Özyürek, bu orandaki artışın yüzde 15.6 oranındaki genel ihracat artış oranının çok üstünde olduğuna dikkat çekti. Özyürek, "Merkez Bankası yaptığı açıklamada zımni olarak bu düzeltmeye 2006 yılı 3'üncü çeyreğine ait bavul ticareti verileri için Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK) yürütülmekte olan anket sonuçlarının kullanılmasını gerekçe göstermektedir" değerlendirmesini yaptı.

GÜVENİLİRLİK SORUNU

Revizyon yapılmamış olsaydı geriye dönük cari işlemler açığının 35 milyar dolar düzeyinde olacağını vurgulayan Özyürek, yapılan reviyonla bu tutarın 33.7 milyar dolar düzeyine düşürüldüğünü savundu. Özyürek şöyle devam etti:

"Gerek Merkez Bankası açıklamasının gerekse buradaki revizyona konu olan TÜİK çalışmasının güvenilir olmadığını düşünmekteyiz. Revizyonun açığı iyileştirici yönde olması ve TÜİK anket sonuçlarından kaynaklanıyor olması buradaki kaygıların artmasına, ciddi bir güvenilirlik sorunu ile karşı karşıya olduğumuzu bize göstermektedir."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title