Haberler

Özbek: Tereddütlerimiz Var

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Değişiklik Taslağı ile İlgili Olarak, 'Niye Yapıldığı, Neden Yapıldığı ve Nasıl Bir Ortamda Hangi Düşüncelerle Yapıldığı Konusunda Bizim Bir Takım Tereddütlerimiz Var. Bunları Zaman Zaman da İfade Ettik Ancak Kesinlikle Vatandaşın Beklediği, Vatandaşın Lehine Olabilecek Bir Çözüm Olduğunu Düşünmüyoruz' Dedi.

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Başkanvekili Kadir Özbek, Anayasa Değişiklik Taslağı ile ilgili olarak, ''Niye yapıldığı, neden yapıldığı ve nasıl bir ortamda hangi düşüncelerle yapıldığı konusunda bizim bir takım tereddütlerimiz var. Bunları zaman zaman da ifade ettik ancak kesinlikle vatandaşın beklediği, vatandaşın lehine olabilecek bir çözüm olduğunu düşünmüyoruz'' dedi.

Özbek, HSYK'dan ayrılırken gazetecilerin Anayasa Değişiklik Taslağı ile ilgili sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker'in açıklamalarını anımsatarak, konuyla ilgili değerlendirmesini sorması üzerine Özbek, şöyle konuştu:

''Ben bu konuda kanunsuz telefon dinlemeleri ve izlemeleriyle ilgili olarak 11 Kasım 2009'da yargının savunma konumuna düşürülmüş olduğunu, bunun hukuk devleti ve kuvvetler ayrılığı ilkesi açısından çok büyük sıkıntılar yaratacağını söylemiştim.

Bugün onun bir ürününü görüyoruz. Sayın Başkan'ı ben de izledim, söyledikleri de bunları doğrulayacak biçimdeydi ve söylediklerinin tüm detayları da sanıyorum sizin merak ettiğiniz her türlü soruya da yanıt olacak nitelikteydi. Hepsine katılıyorum.''

Özbek, Bakan ve müsteşar dışındaki kurul üyeleriyle bugün bir çalışma gerçekleştirdiklerini belirterek, ''Öncelikle basından elde ettiğimiz metinler üzerinde değerlendirmeler yaptık. Yarın öğleden sonra da yine bu çalışmamıza devam edeceğiz ve sizlerin aracılığıyla kamuoyunu aydınlatacak bir takım açıklıklar getirecek bir toplantı da düzenleyeceğiz'' diye konuştu.

-HSYK'NIN YAPISI-

''HSYK'nın yapısıyla ilgili öngörülen değişikliklerle'' ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Özbek, ''Bu konuları size tek tek sunacağız, yarın öğleden sonra açıklama yapacağız'' dedi.

Bir gazetecinin ''Taslakta adli ve idari hakim ve savcıların da HSYK'ya atanması öngörülüyor. Bu yargının kendi içinde bir çatışmaya yol açabilir mi?'' sorusunu Özbek, ''Elimizdeki metin yargının sorunlarına yanıt verecek nitelikte bir metin değil. Yargının sorunlarına yanıt vermekten uzak, yargı içinde büyük sorunlar yaratacak ve öyle sanıyorum ki yargıdan kamuoyunun, milletin beklediği çözümlere, çarelere de çok uzak olan bir metindir. Bunların detaylarını sizlerle paylaşacağız'' şeklinde yanıtladı.

Yaptıkları çalışmanın detaylarının sorulması üzerine, Özbek, teknik olarak bütün maddelerin üzerinde çalışma yaptıklarını anlattı.

Özbek, ''Biz de hukukçuyuz, bunları özellikle HSYK'nın içinde bulunduğumuz, görev yaptığımız HSYK'nın geleceğiyle ilgili olarak yapılan bir düzenlemenin teknik detayları üzerinde duracağız. Tümünün üzerinde duracağız'' diye konuştu.

''Danıştay'ın 2 olan üye sayısı 1'e düşürülüyor, Yargıtayın üye sayısı korunuyor ama aynı zamanda 21'e çıkarıldığı için onun da etkisini yok etmiş oluyor'' bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz sorusu üzerine Özbek, ''Kusura bakmayın yüksek yargı ile dalga geçiyorlar. Bu kadar açıkça söylüyorum. Eğer kendileri bunu istiyorlarsa ciddiyetten uzak bir taslak diye düşünmek de mümkün'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title