Haberler

ÖTV indiriminin neden fiyatlara yansımadığı anlaşıldı! Bayilerin sıfır araç hilesi deşifre oldu

Güncelleme:

Sıfır araç almak isteyen vatandaşlar, ÖTV düzenlemesinin fiyatlara yansıtılmadığını belirterek şikayet yağdırdı. Bayilerin sıfır kilometre araçları galericilerle anlaşarak yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları iddiasıyla 2 binden fazla şikayet gelince Ticaret Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, söz konusu iddialarla ilgili müfettişler görevlendirerek inceleme başlattı.

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamada, Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı'yla Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) matrahlarında yapılan değişiklikle sıfır kilometre araçların fiyatlarının düşürülmesinin amaçlandığı ancak sıfır kilometre araç fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemenin piyasa fiyatlarına yansımadığına ilişkin Ticaret Bakanlığına 2 binden fazla şikayet dilekçesi ulaştığı kaydedildi.

ÖTV DÜZENLEMESİ KAPSAMINDAKİ ARAÇLARI SATMIYORLAR

Söz konusu şikayetlerde, bayilerin ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçların fiyatlarında indirim uygulanmaktan kaçındığı ve stoklarındaki sıfır kilometre araçları çeşitli gerekçelerle galericilerle anlaşma yoluna giderek veya kendi bünyelerinde yüksek fiyattan ikinci el araç olarak satmaya çalıştıkları iddialarının yer aldığı, yine bu şikayet başvurularında haksız işlemleri yapan bayilerin stoklarında araç kalmadığını iddia ederek ÖTV düzenlemesi kapsamındaki araçları müşterilerine satmadıkları ifade edildi.

MÜFETTİŞLER GÖREVLENDİRİLDİ

Vatandaşlardan gelen şikayetlerin çözüme kavuşturulması ve Cumhurbaşkanı Kararı'yla sıfır kilometre araçların fiyatlarını düşürmeyi amaçlayan söz konusu düzenlemeyi etkisiz hale getirmeye çalışan haksız ticari uygulamaların tespiti ve bu konudaki cezai müeyyidelerin uygulanması maksadıyla ticaret müfettişleri görevlendirildiği kaydedildi.

DENETİMLER DEVAM EDİYOR

Açıklamada müfettişlerce 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun ve ilgili diğer mevzuat kapsamında denetimlere ivedi bir şekilde başlandığı aktarıldı. Müfettişlerin bu kapsamda sıfır kilometre araçlara ilişkin üretici, distribütör, bayi ve galerici araç tedarik zincirini incelendiği belirtilerek, yürütülen denetimlerin devam ettiği kaydedildi.

Mesut Şahin
Haberler.com - Ekonomi

Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

26 NİSAN BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU! Bu hafta BİM'de neler var, hangi ürünler geldi? DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? #128993 Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler?
500

Yorumlar (26)

osman kanyücel:

Bir ildeki tüm bayileri gezdim araç yok dediler yani satmadılar eğer almak isterseniz ekim sonu kasım ayı ortası teslim edebiliriz fiyatta o aylardaki fiyattan olur dediler.Demekki öldük bittik ötv inidirimi olsun vb dediklerinde inanmayacaksın ve daha beter olun diyeceksin ki olsunlar beter olsunlar

189
6
yanıtYanıtla
Deniz Kilic:

Cok degil 2 3 yil insanlar sifir araba almasinlar..hepsi batar.ikinci elede ragbet etmesinler ki ikinci el firlamasin bu sefer..kisacasi 2 3 yil herkes arabasina sahip ciksin degismesin...arabasi olmayanda biraz daha sabretsin bak ne ikinci el ne sifirda boyle fahis fiyatlar bayilerde yok cekme olur.taleb olmazsa arz yukselmez..yoksa tenekeye cok paralar oderiz bizler..

169
17
yanıtYanıtla
ibrahim altan karahacıoğlu:

düğüne de senin arabanla gideriz artık :)

yanıt0
yanıt7
Bir Garip Vatandaş :

ÖTV saçmalığı kalmadığı sürece bunun önüne geçilemez. Araç telefon beyaz eşya Lux değil ihtiyaçtır. Zaten alınan ürünün kdvsi ödeniyor. Yeter kaldırın artık ötvyi de vatandaşların refah seviyesini yükseltin.

98
13
yanıtYanıtla
mehmet çelik:

Madem öyle gümrükten geçen araç sayısı belli e liste fiyayıda belli bayinin kar marjıda belli biz araç almak için bayiye gitmeyelim ticaret bakanlığına almak istediğimiz marka model araç için sıraya girelim sıramız geldiğinde gidip aracımızı bayiden alalım bakalım bayi sahipleri ve peşkeş çektikleri galeriler binlerce aracı stoklayıp fahiş fiyatlara satabiliyormu kimi kandırıyorsunuz devlet büyükleri benim şu küçük aklımla düşündüğümü düşünemiyormu

105
2
yanıtYanıtla
Taşkın Telçeken:

Hiç birşey denetlenmediği için

100
7
yanıtYanıtla
kadir bedir :

ben daha öncede yorumlarda belirttim yine söylüyorum galericilerle bayiler anlaşıyor. bayilere gidiyorsun araç yok diyor galericiler bunlardan iskontoyla araç çekip üzerine 30-40bin koyarak satışa sunuyorlar. şahidim önümde olan bir olay.bayi liste fiyatı202 bintl olan aracı iskontoyla 190 bin fiyatla galeriye çekiyor ve etikete 235 bin tl yazıyor böylelikle 2. eli e üstte tutuyorlar. Allah gözlerini doyursun, insanların hakkına giriyorlar. devletin ağır cezalar vermesini bekliyoruz artık.

95
4
yanıtYanıtla
murat mercan:

küçük bir iş yerin olsun veya devlete ve banka gibi bir kuruluşa ufak bir vereceyin olsun senin haberin olmadan devletin bankanın haberleri hemen olur bir bakarsın sana tebligat gelmiş sen öyle öyrenirsin ama bir meselede vatandaş magdur olacak yada olmuş devletin haberi en son oluyor oda iş işten geçmiş oluyor zincir magazalarada sürekli fiyat yükseliyor diye geçen sene ceza diye kestiyi mebla onlara teşfik oldu bu sene üstüne iki daha eklediler bakalım şimdi arabalarda ne olacak

85
5
yanıtYanıtla
Eren İsmail:

Bayii açanlar zengin kişiler firmalar zaten müfettiş gelmeden haberini alıyorlar. Saçma sapan islerdevket uzaya gidicekmis ekonomi sağlanmış ama halen ÖTV ye muhtaç. Fakir dediğimiz komünist ülkelerde bile yok bu otv

77
8
yanıtYanıtla
Ramazotti Xxx:

Ötv kalkmalı zaten devlet benzinden yoldan köprüden muaynedwn hertürlü para alıyor...

80
5
yanıtYanıtla
Tüm 26 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title