Haberler

Nuh'un Gemi'si Ağrı'da

Greenpeace Üyelerinin, Küresel Isınmaya ve Çevre Sorunlarına Dikkat Çekmek İçin Ağrı Dağı'nın Deniz Seviyesinden 2 Bin 500 Metre Yüksekliğindeki Nuh'un Gemisi Maketi, Düzenlenen Törenle Iğdır Valisi'ne Teslim Edildi.

GREENPEACE ÜYELERİNİN, KÜRESEL ISINMAYA VE ÇEVRE SORUNLARINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN AĞRI DAĞI'NIN DENİZ SEVİYESİNDEN 2 BİN 500 METRE YÜKSEKLİĞİNDEKİ NUH'UN GEMİSİ MAKETİ, DÜZENLENEN TÖRENLE IĞDIR VALİSİ'NE TESLİM EDİLDİ.

Daha sonra oyuncu ve şovmen Okan Bayülgen, 'Ağrı Dağı Bildirgesi'ni okudu. Bayülgen'in ardından bildirge birçok dilde tekrar okundu. Sonra, her biri dünyanın bir ulusunu temsil eden 208 güvercin, 'Ağrı Dağı Bildirgesi'ni tüm dünyaya taşımaları için' gökyüzüne bırakıldı. Greenpeace üyelerinden oluşan 14 kişilik bir grup da Ağrı Dağı'nın zirvesine çıkarak, birçok dilde 'İklimi kurtarın, hemen' yazılı pankartları açtı.

Ağrı Dağı'nın Korhan Yaylası'nda yapılan 10 metre uzunluğunda ve 4 metre genişliğindeki Nuh'un Gemisi için son rötuşlar dün gece yapıldı. Greenpeace üyeleri, gece hava sıcaklığının sıfırın altına düştüğü Ağrı Dağı'nda çalışmalarını bitirdikten sonra yaktıkları ateş başında ısındı. Greenpeace üyelerinin, Türk ve Alman marangozlardan oluşan 20 kişilik ekiple 4 haftada tamamladığı geminin teslimi için bugün saat 07.00'de tören düzenlendi.

OKAN BAYÜLGEN, BİLDİRGEYİ OKUDU

Okan Bayülgen, 'Ağrı Dağı Bildirgesi'ni okudu. Bayülgen'in okuduğu 2 sayfalık bildirgenin ilk cümleleri şöyle:

'Yaşamlarımızı, meskenlerimizi, toplumlarımızı ve doğal kaynaklarımızı hem insan kaynaklı hem de doğal tehditlerden korumanın sizin vekaletinizde olduğunu sizlere hatırlatırız. Ne siyasi ne de fiili anlamda temsil ettiklerinizin yaşamını tehlikeye atacak herhangi bir eylemde bulunamazsınız.' Bildirgede, küresel ısınmanın, Nuh Tufanı'ndan bu yana görülmemiş kuraklığa, kıtlığa, toplu göçe, deniz seviyesinde yükselmeye ve sellere neden olacağına dikkat çekildi. İklim değişikliğinin, milyarlarca insanın hayatını alt üst ederek dünyadaki doğal yaşamı geri dönülmez biçimde değiştireceği belirtilen bildirgede, bu felaketin engellenmesinde devlet liderlerinin sorumlu görüldüğü kaydedildi. Bildirgede, devlet liderlerinin sorumlulukları altındaki her kişinin temel hakkı olan yaşama, barınma, sağlık, toplum ve yaşamsal doğal kaynaklara erişim güvenliğini muhafaza etme hakkını açıkça kabul ve tatbik etmeleri, sürdürülebilir ve yenilenebilir enerjiyi herkes için ulaşılabilir hale getirmeleri istendi. İnsanların iklim değişikliği konusunda eğitilmesi gerektiği vurgulanan bildirgede, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi ve Kyoto Protokolü'nün çatısı altında tüm ülkelerle anlaşmaya gidilmesi gerektiği anlatıldı.

Bildirge daha sonra, İngilizce, Almanca, Rusça, Flemenkçe ve Arapça olarak okundu. Daha sonra da her biri dünya üzerindeki bir ülkeyi temsil eden 208 güvercin 'Ağrı Dağı Bildirgesi'ni tüm dünyaya taşımaları için gökyüzüne bırakıldı.

Gemiye tahtadan yapılan son çiviyi çakan Vali Karahisarlı, "Bu gezegen hepimizin, Yegane evimiz burasıdır. Başka yerimiz yok. Bunu korumak zorundayız. Bu kampanyaya gönülden destek veriyorum. Buradan Erivan'daki Medzamor Nükleer Santrali'ne de dikkat çekmek istiyorum. Çernobil'i hepimiz biliyoruz. Medzamor depremden sonra faaliyetine yeniden başladı. Iğdır halkı adına buna son verilmesini istiyorum" diye konuştu.

Vali Karahisarlı daha sonra eşi Fatma, çocukları Serdar ve Zeynep Karahisarlı ile birlikte çektirdiği bir fotoğrafı, Nuh'un Gemisi'ne astı. Ardından törene katılanlar da ellerindeki dünyanın dört bir yanından getirilen binlerce fotoğrafı geminin çeşitli yerlerine bıraktı.

Okan Bayülgen'in de bol bol fotoğraf çektiği törende davetliler, kafkas ve bar ekiplerinin gösterilerini izledi ve gemi önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Gecce / Magazin

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title