Haberler

Muhteşem Bir Araştırma Ürünü

Güncelleme:

Bir Nazi casusunun büyüleyici soğuk savaş hikayesi!

Pulıtzer Ödüllü Yazar Ian Johnson'dan Muhteşem Bir Araştırma Ürünü

" Münih'te Bir Cami"

Bir Nazi casusunun büyüleyici soğuk savaş hikayesi…

CIA tarafından yönetilen bir radyo istasyonu, ve Batı'da merkez haline gelen bir cami…

11 Eylül'de uçakları kaçıranların Avrupa'da yaşadıkları öğrenilince Washington Post yazarı gazeteci -yazar Ian Johnson bu grupların Batı'da nasıl var olduklarını merak etmeye başlıyor.

Johnson, Londra'daki radikal İslami eserler satan bir kitapçıda Müslümanlık'la ilgili kitaplara bakarken Müslümanlık'ta 4 adet caminin önemli olduğunu görür. Biri Mekke'deki Büyük Cami (her yıl milyonlarca Hacının uğrak yeri), Kudüs'teki Mescid-i Aksa (Hz. Muhammed'in (S.A.V) cenneti gördüğü varsayılan yer), harikulade Sultanahmet Camii ve Münih İslam Merkezi.

Ian Johnson, Almanya'da yaşamış biri olarak Münih İslam Merkezi'nin bu görkemli gruba uymadığını düşünür. Cami hakkında, Almanya'nın daha küçük İslam organizasyonlarından biri olduğunu bilmektedir ancak Münih şehri, İslam'ın merkezlerinden biri değildir. Cami ise Almanya'daki en büyük camilerden biri hiç değildir. Yine de birilerinin tapınağında ölümsüzleştirilmiştir…

Münih'e giden Ian Johnson, camiyi bulur, kapısındaki görevliden cami hakkında bilgi alamayınca iyice kuşkulanır ve araştırmaya karar verir…

Tüm araştırmalar yirmi yıl öncesine, Afganistan'da savaşan Müslümanların ABD tarafından desteklendiği günlere gitmektedir.

Ama Johnson, araştırmasını daha da derinleştirdiğinde Soğuk Savaş günlerini, hatta 2. Dünya Savaşı'ndaki Sovyet Müslümanların Almanya adına savaştıklarını da bulur. Savaş bittikten sonra Batı Alman ve Amerikan ajanları bu grubu kontrol etmek için Münih'te bir cami kurulması gerektiğini ortaya çıkarttı ve Batı'daki bu çalışmaların ilk tohumları atılmış oldu...

Naziler, CIA ve Müslüman Kardeşler'in Batı'daki Doğuşu ve 2.Dünya Savaşı'nda cephede başlayan hikaye…

İslamı, 2. Dünya Savaşı sırasında politik silah olarak Müslüman etnik grupları kullanmayı planlayan Adolf Hitler, kendine karşı savaşan Müslümanları organize edip Sovyet'lere karşı savaştırmaya başlamıştı. Bu stratejiyi, Soğuk Savaşlar döneminde Nazi düşünürleri sürdürmeye devam etmiştir. Batı Almanya ve ABD'nin Merkezi İstihbarat Teşkilatı CIA'in yaptıkları provokatif çalışmalar ve planları nezninde bu Müslüman grup komünizme karşı kullanılabilecek güçlü bir silahtır. Bunu yaparken de Münih'te bir cami altında yapılandırmalarının gündeme gelmesi, Müslüman Kardeşler'in oluşumu ve 24 Ağustos 1973 tarihinde açılan cami ile Müslüman Kardeşler'in aktif rolleri başlıyor.

Modern savaşlar olarak adlandırılan dönemde ise, camiyi Batı'ya atlamak için sıçrama tahtası olarak gören, radikal Müslümanlar – İslamcılar devreye giriyor.

Naziler, CIA ve Müslüman Kardeşler'in ortak bir noktası vardı: Bir ibadet merkezi değil de, politik ve hatta saldırgan faaliyetler için bir merkez kurmak.

Bu kitap, bir takım boşlukları doldurmaktadır;

Hollywood'dan Cakarta'ya, Washington'dan Mekke'ye götüren hikâyeler anlatmaktadır. Ancak çoğu kez Almanya'da olduğu gibi hikaye 2.Dünya Savaşı'nda cephede başlamaktadır…

Münih'te Bir Cami

İan Jonhson

Çeviren: Serhat Ataman

Mikado Yayınları / Tarih Dizisi

2012 1.Basım

244 sayfa

23 TL.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Ian Johnson Münih Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title