Haberler

Meclis'te Açılım Önergesi Tartışması

Demokratik Açılım'ın Ele Alınmasını Öngören Görüşme Önergesi Meclis'te İktidarla Muhalefet Arasında Tartışmaya Yol Açtı

AKP'nin demokratik açılım sürecinin tüm yönleriyle ele alınmasını öngören genel görüşme önergesi Meclis Genel Kurulu'nda iktidarla muhalefet arasında tartışmaya yol açtı. Muhalefet AKP'nin grup önerisinin "gelen kağıtlar listesinde yayınlanmadığı" gerekçesiyle Genel Kurul'da görüşülemeyeceğini belirtti. Demokratik açılımın 10 Kasım'da görüşülmesini isteyen AKP ise yapılan işlemin TBMM iç tüzüğüne uygun olduğunu dile getirdi. Genel Kurul'da yapılan tartışmalar ve verilen aranın ardından AKP'nin demokratik açılımla ilgili genel görüşme önergesinin ön görüşmelerinin 10 Kasım'da yapılmasını öngören grup önerisinin görüşmelerine başlandı.

Meclis Genel Kurulu'nda, DTP, MHP ve CHP'nin grup önerilerinin görüşülmesinin ardından AKP'nin "demokratik açılım sürecinin tüm yönleriyle ele alınmasını öngören genel görüşme' önergesi okundu. Demokratik açılımla ilgili genel görüşmenin ön görüşmelerinin 10 Kasım Salı günü Genel Kurul'da yapılmasını öngören grup önerisine MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural "gelen kağıtlar listesinde yer almadığı" gerekçesiyle karşı çıktı. Birleşimi yöneten Meclis Başkanvekili Nevzat Pakdil genel görüşme önergesinin okunduğunu ve aleniyet kazandığını belirtirken yapılan işlemin de Meclis İçtüzüğüne uygun olduğunu söyledi. Vural ise, Pakdil'in sözlerine "Hukukla ilgili bir şey konuşuyorsunuz. Gelen kağıtlar lisesinde yayınlanmayan bir şeyi okuyamazsınız kim veriyor size bu yetkiyi" şeklinde itiraz etti. Muhalefetin itirazları üzerine Pakdil birleşime 10 dakika ara verdi. Verilen aranın ardından da Pakdil, 22 Ekim'de de MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır'ın grup önerisine aynı işlemin yapıldığını, AKP'nin grup önerisinin de görüşüleceğini kaydetti. Tartışmaların ardından Genel Kurul'da AKP'nin grup önerisinin görüşmelerine geçildi.

-VURAL: "HODRİ MEYDAN 10 KASIM'DA YAPMAYIN GENEL GÖRÜŞMEYE EVET DİYELİM"-

Genel Kurul'da AKP'nin grup önerisinin aleyhinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, AKP'ye "biraz hukuka uymanızı beklemek çok mu fazla" diye seslendi. İçtüzüğe göre önergenin gelen kağıtlar listesinde yayınlanması gerektiği görüşünü yineleyen Vural, "Demokrasiye uyacaksanız önce hukuka uyacaksınız. Hukuka uymayanların demokrasiden bahsetmesi komik oluyor" dedi. Genel görüşme önergesinde, "kamuoyunda demokratik açılım olarak bilinen milli birlik ve kardeşlik projesi'ifadesinin yer aldığını belirten Vural, açılımın "domuz gribi gibi sürekli mutasyona uğradığı'nı söyledi. AKP'ye "Niye 10 Kasım?" diye soran Vural, AKP'nin Milli mücadeleyi gerçekleştiren, Kurtuluş Savaşı'nı gerçekleştiren Atatürk'ün ölüm yıldönümünde "senin en büyük eserini tartışmanın önünü açıyorum' mesajı vermek istediğini savundu. Vural "Bizim hassasiyetimiz var niye saygı göstermiyorsunuz. 10 Kasım yerine 11 Kasım yapmanıza itiraz eden mi var. Yapın, size hodri meydan; 11 Kasım'da ön görüşmelerini yapalım, biz MHP olarak konuşmayacağız, genel görüşmeye oy vereceğiz. MHP olarak elimizi de kaldırmayacağız. Genel görüşme açılmasına evet diyeceğiz. 11 Kasım'da yapamıyorsanız yarın ya da öbür gün yapalım. Tarih konusunda niye ısrar ediyorsunuz. Milletvekillerinin hassasiyetine siz de katılın. 10 Kasım'da yapmayalım hangi tarihte istiyorsanız o tarihte genel görüşme yapalım" diye konuştu. (ANKA)

(EG/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title