Haberler

Mardin Tarih Hazinesi Konumunda

Mardin'de Yaşanan Turizm Hareketliliğinin Temelinde Bölgenin Tam Bir Tarih Hazinesi Olması Yatıyor.

Mardin'de yaşanan turizm hareketliliğinin temelinde bölgenin tam bir tarih hazinesi olması yatıyor.

7 bine yakın tarihi mimari yapısıyla birlikte kentte bulunan Artuklu ve Osmanlı öncesindeki Karakoyunlu ve Akkoyunlu dönemlerine ait medreseler ve ibadethaneler ile Süryanilere ait kilise ve manastırlar şehri dört bir taraftan kuşatarak adeta açık müzeye çeviriyor. Türk, Süryani, Yezidi, Kürt, Arap ve Ermeni gibi farklı dil, din ve kültürden oluşan vatandaşların yaşadığı Mardin'de, esnaf ise şehre gelen turist akınından dolayı adeta bayram ediyor. Yükselen trendi fark eden tur operatörleri de, Mardin'in tarih ve din turizmi potansiyelinden dolayı Avrupalı turistlere 'destinasyon' olarak pazarlamaya başladı. Bu konuda bir açıklama yapan Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar, Öğer Tur, VIP Tur ve Asya Tur'un Avrupalı turistleri hafta sonu seferleriyle Mardin'e getirmek için hazırlık yaptığını söyledi.

Türk Hava Yolları'ndan sonra Onur Air ve Pegasus Hava Yolları'nın da uzun süreden beri Mardin'e sefer yaptıklarını hatırlatan Vali Kılıçlar, farklı din, ırk ve inançlara mensup kişilerin hoşgörü ve kardeşlik duyguları içinde yaşadığı şehre turistlerin olan ilgisini Mardin'i görmeyen insanların hayatından oluşan bir boşluktan kaynaklandığını ifade etti.

Belediye Başkanı Metin Pamukçu da, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Eylül ayının başında Mardin'e yaptığı ziyaretinde Mardin'in alt yapı sorunlarının bitirilmesi için kaynak aktaracağını ve bu sorunların çözümlenmesi ile Bakan Günay'ın hükümet olarak burada destinasyon ilan etme sözü verdiğini hatırlattı. Belediye Başkanı Metin Pamukçu, Mardin'de destinasyon ilan edildiği takdirde Mardin'in kabuğunu değiştirerek tam anlamıyla çağ atlayacağını söyledi.

Türkiye'nin İnanç Turizmi alanında adeta cenneti olarak bilinen Mardin'i ziyaret eden yabancı turistlerin ülkelerine döndüklerinde Mardin'deki doğal ve kültürel varlıkların zenginliğini ve farklı inançları dile getiriyor. Mardin'i ziyaret eden Finlandiyalı Susanna Ailto, Mardin'in kelimenin tam anlamı ile bir turizm cenneti olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Tarihi hanları, hamamları, kervansarayları, medreseler, konaklar, kiliseler, 6 bin yıllık Deyrulzafaran Manastırı gibi yerlerin tarihi dokuları ve ihtişamı adeta bizleri kendimizden geçiriyor." Dış ülkelerden ikinci turistik seyahatini Mardin'e gerçekleştirdiğini anlatan Ailto, Mardin'i daha önce araştırdıkları için buraya geldiklerini belirterek imkanları olduğu takdirde memur olarak çalıştıkları kurumdaki arkadaşları ile birlikte bir tur yapmayı düşündüklerini söyledi.

Kültür Turizmi alanında farklı bir konuma sahip olan 7 bin yıllık tarihi şehrin tarihi dokusu ve bu yöndeki bakım onarım çalışmalarının giderek geniş alanlara yayılması özel müteşebbisleri fazlasıyla mutlu ediyor. Yabancı ve yerli turistlerin bu yıl Mardin'e beklenenin üzerinde ilgi göstermesi kentteki turistik otellerin doluluk oranını yüzde 90'a taşıdı. Bunun son derece sevindirici bir gelişme olduğunu belirten otel sahipleri, barınma ve beslenme yönünden tarihi şehre daha çok yatırım yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Mardinli esnaf da geçen yıl turlarla gelen yabancı ve yerli turistlerin pek fazla alış veriş yapmadığını ancak, bu yıl bu yönde çok olumlu atılımların oluşundan fazlasıyla memnun olduklarını söyledi. Mardinli esnafın yüzünü güldüren turizm akışının ileriki günlerde artarak devam etmesinin beklendiği belirtildi.

Tuba Seyahat acentesi sahibi Fatih Saygıner, Mardin'e gelmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin yoğun talebi karşısında zorluk çektiklerini söyledi.

Mardin'e gelen yerli ve yabancı turistler inanç ve kültür turizmi kapsamında en çok camiler, medreseler ve manastırları ziyaret ediyor. Mardin'den 5 kilometre uzaklıkta bulunan Deyrulzafaran Manastırı'nı da haftada 5 bin kişinin ziyaret ettiği belirtiliyor.

Deyrulzafaran Metropoliti Nuri Salibe Özmen, inanç ve kültür turizmi kapsamında geçen yıldan çok bu yıl yoğun bir turist akınına uğradıklarını söyledi. İnanç şehri Mardin'e gelen turistlere manastırlarını gezdirerek turizme katkı sağlamaktan büyük bir mutluluk duyduklarını ifade eden Özmen, "Günde en az 10 otobüs dolusu yerli ve yabancı turist burayı ziyaret ediyor. Turistlerin çoğu Avrupa'dan gelen ülkelerin insanlarından oluşuyor. Geçen yıl 200 bin üzerinde turist ağırladık. Bu yıl en az 500 bin turistin gelmesini bekliyoruz." (MNG-AŞ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title