Haberler

Mardin'i 2006 Yılında 300 Bin Turist Ziyaret Etti

Açık Hava Müze Görümündeki Tarihi Dokusuyla Dünyada Kudüs ve Venedik Şehirlerinden Sonra 3. Tarihi ve Mimari Sit Kenti Olan Mardin'i, 2006 Yılında 300 Bine Yakın Yerli ve Yabancı Turistin Ziyaret Ettiği Belirtildi.

Açık hava müze görümündeki tarihi dokusuyla dünyada Kudüs ve Venedik şehirlerinden sonra 3. tarihi ve mimari sit kenti olan Mardin'i, 2006 yılında 300 bine yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği belirtildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Vali Mehmet Kılıçlar, Mardin'i ziyaret etmeye gelen turist sayısının sonbahar aylarında büyük bir artış gösterdiğini belirterek, her gün bin 500 ile 3 bin arasında turistin ili ziyaret ettiğini söyledi. Vali Kılıçlar, turizmin Mardin için büyük bir potansiyel olduğuna dikkat çekerek, "2005 yılında Mardin'i ziyaret eden turist sayısında yaşanan düşüşü yükselişe geçirerek 2006 yılında ilimizi 300 bin turist ziyaret etti. Önümüzdeki yıl bu sayıyı ikiye katlamayı hedefliyoruz. Bizim hedeflediğimiz rakam da bu yönde. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan ve dış kredi destekli yatırımların sonucunda Mardin'in Turizm Bölgesi ilan etmek için çalışmalarımız devam ediyor. Turizm, ekonomiye katkısının yanında insanlar arasında din, dil, ve ırk ayırımı gözetmeksizin barış, dostluk ve kardeşlik duygularını pekiştiren, ulusal ve uluslararası düzeyde kazandığı büyük boyutlarla yatırımları ve iş hacmini geliştiren, gelir oluşturan, döviz sağlayan, istihdam açan sosyal kültürel hayatı etkileyen ve bu yönüyle dünya barışına da hizmet eden bir sektör. Mardin, GAP bölgesinde yer alması, inanç ve kültür turizmi bakımından zengin olması ve ayrıca sit alanı kapsamına alınması nedeniyle turizm açısından büyük bir öneme sahip" dedi.

Tarihi kenti bir revizyondan geçirdiklerini söyleyen Vali Kılıçlar, "İnanç ve kültür turizminin yaygın olduğu ilimizin her tarafı tarihle iç içe geçmiş durumda. Bütün tarihi mekanlarımızı restorasyondan geçiriyoruz. Tekke Zaviyesi'nin restorasyonunu bitirmek üzereyiz. Zinciriye ve Kasımiye medreselerinin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Bu restorasyonlarının bitmesiyle buralara işlevsellik kazandırarak daha da canlandıracağız. Tarihi ve kültürel mekanların yanı sıra ezan sesinin de çan sesinin de duyulduğu Mardin'de, gümüşün zarafetini simgeleyen telkari ürünleri de yerli ve yabancı turistlerin büyük ilgisini çekiyor. Farklı din ve kültürleri barındıran kentimizi tanıtmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Tarihi yapısı ve dokusuyla zamanın canlı bir şahidi olan ilimizde çekilen dizi ve filmlere çok önem veriyoruz. Tanıtım için sempozyum ve toplantılar düzenliyor, tanıtım CD'leri ve broşürler hazırlıyoruz'' şeklinde konuştu.

Bölgede huzur ve güvenin tam anlamıyla sağlanmasıyla birlikte gelen turist sayısında da artış sağlanacağını ifade eden Vali Kılıçlar, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesine girmeye aday olan ve sahip olduğu tarihi, kültürel ve mimari yapısıyla büyük bir potansiyele sahip olan Mardin'de artan turist sayısına rağmen en önemli sorunlardan birisinin halkın tarih karşısındaki bilinçsizliği olduğunu dile getirdi. Turizmin daha da gelişmesiyle çok kısa bir zamanda büyük bir değişim yaşanacağını kaydeden Vali Kılıçlar, konuşmasını şu şekilde sürdü:

"Artan turist sayısıyla birlikte seyahat acenteleri, konaklama tesisleri, taşımacılık şirketleri, lokantalar gibi turizm sektöründe faaliyet gösteren unsurların gelirleri doğrudan yükselecek, çalışan sayısı artacaktır. Asıl önemli etki ise bölgenin ekonomik yaşamında görülecektir. Turizm sektörü birçok sektörün üretimini kullanmakta, diğer sektörler için lokomotif görevi görmektedir. Artacak turizm faaliyetleri, ekonomik hayatı canlandıracak bu da istihdam imkanlarının artması anlamına gelmektedir. Bu ise, bölge halkının kültürel varlıklarının önemini anlaması ve bu varlıkların korunması ve bakımı için üretilecek politikalara destek vermesi ve en önemlisi bu yöndeki faaliyetlere kendilerinin katılması sonucunu doğuracaktır."

Mardin'i ziyaret eden turist sayısının artmasıyla birlikte işadamlarını tesis yapmaya davet eden Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Ali Tutaşı da, "Mardin'i ziyaret eden turistlerin günübirlik gelmelerinin sebebi, Mardin'de konaklayacak yer bulmakta sıkıntı çekmeleridir. İşadamlarımıza sesleniyorum. Kentteki bütün otel ve pansiyonlar full çalışıyor. Buraların konaklama tesislerine ihtiyaç var. Gelin hem teşvik yasasından yararlanın hem de turistlerin ihtiyaçlarını gidermek için yatırım yapın" dedi.

Mardin'i ziyaret eden yerli ve yabancı turist sayısında artış olmasıyla birlikte kentteki otellerde doluluk oranının ortalama yüzde 90 civarında seyredeceğini savunan Artuklu Kervansarayı sahibi işadamı Sebahattin Evrensel, kenti gezip görmenin bir ayrıcalık olduğunu ifade ederek, "Burada ezan ve çan sesi birbirine karışıyor. Kimse kimsenin inancına karışmıyor. Bunu gezide fark eden yerli ve yabancı turistler, döndüklerinde yakın akraba ve dostlarına bu farkı yansıtarak, bu yöndeki akışı süreklileştiriyor. Bu sevindirici bir gelişmedir. Mardin'e beklentimizin çok üzerinde turist akını var. Bütün Mardinliler olarak bunun devamı yönünde büyük çaba harcamaktayız" şeklinde konuştu.

Mardin'in, kış ayarlında bile turist akınına uğraması esnafın yüzünü güldürürken, Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Hulusi Kurtuluş ise, turistin küstürülmemesi ve memnun bir şekilde gönderilmesi için esnafın denetlenmesi konusunda Belediye ve Tarım İl Müdürlüğü'ne büyük görevler düştüğünü söyledi.

Mardin'i ziyaret eden Şebnem Koçhisar ismindeki turist ise, ilk defa geldiği kentte büyülü bir atmosferin hakim olduğunu dile getirerek, hoşgörüyü yaşamak isteyenlere Mardin'i gezmelerini tavsiye edeceğini ifade etti.

Tarihi dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin gözde mekanı haline gelen Mardin'e gelen turistler Ulu Camii, Deyrul-Zafaran Manastırı, Kırklar Kilisesi, Peygamberimizin ayak izinin içinde bulunduğu Sitti Radviye Medresesi Şehidiye Camii, Kasimiye ve Zinciriye medreselerini gezdikten sonra tarihi çarşılardan, gümüş işlemeciliği, Mardin Leblebisi ile bakır ve cam üzerine işlenen şahmaran motifine ilgi gösterirken, tarihi kente turla birlikte gelen turistler ise Midyat İlçesi ve Batman'ın antik kenti Hasankeyf'i de gezmeyi tercih ediyor.

(MNG-EST-NÇ-NÇ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title