Haberler

Mardin: Belçika Kültürlerarası Diyalog Platformu Mardin'de

Türkiye'de bir dizi gezi ve inceleme yapmak üzere Mardin'e gelen Belçika Kültürlerarası Diyalog Platformu üyeleri, İsrail'in Ortadoğu'da yaptığı insanlık dışı uygulamayı kınadı.

Türkiye'de bir dizi gezi ve inceleme yapmak üzere Mardin'e gelen Belçika Kültürlerarası Diyalog Platformu üyeleri, İsrail'in Ortadoğu'da yaptığı insanlık dışı uygulamayı kınadı.

Belçika Kraliyet Enstitüsü Uluslararası İlişkiler Daire Başkanı Prof. Rik Coolsaet, Avrupa'da seçilen ilk Türk Senatör Meryem Kaçar ve Belçika Kültürlerarası Diyalog Platformu Başkanı Bahattin Koçak'tan oluşan yaklaşık 20 kişilik diyalog platformu, Vali Mehmet Kılıçlar ve Belediye Başkanı Metin Pamukçu'yu ziyaret ederek, Mardin'de bulunan dinlerarası hoşgörüye hayran kaldıklarını ifade etti. Vali Kılıçlar ile akşam yemeğinde buluşan Belçika heyeti, daha sonra Belediye Başkanı Pamukçu'yu makamında ziyaret etti. Mardin hakkında Belçika heyetine bilgi veren Pamukçu, daha sonra platform üyelerine Mardin kitabı ve gümüş Mardin tablosu hediye etti. Heyeti kabulünde Mardin'in sahip olduğu tarihi ve kültürel yapısıyla bir dünya kenti olduğuna dikkat çeken Başkan Pamukçu, "12 bin yıllık tarihli kentimizde binlerce yıldan beri Müslüman'ı, Hıristiyan'ı, Yezidi'si ve Ermeni'si, hoşgörü ve barış içinde hep birarada yaşamlarını bugünlere kadar devam ettirmişlerdir. Burada kesinlikle hiç kimsenin hiç kimseye din, dil ve ırk yüzünden bir üstünlüğü olması mümkün değildir. Herkes kardeşçe yaşıyor. Bizler, sahip olduğumuz kültürümüzle Türkiye'den önce Avrupa Birliği'ne (AB) girmiş bulunmaktayız. Buradaki birlikteliğimizin bütün dünyaya örnek olması gerekir. Buradan bütün dünyaya şu mesajı veriyorum: 'Herkesin kendisine Mardin'i örnek alması gerekir" dedi.

İçinde barındırdığı birbirinden ayrı kültür, dil ve dinlere mensup vatandaşın yaşadığı birer hoşgörü ve barış kenti olan Mardin'de olmaktan büyük bir onur içinde olduklarını dile getiren grup sözcüsü Gent Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Rik Coolsaet ise, bölgede gördükleriyle yaşadıklarının, kendisine anlatıldığından çok daha farklı olduğunu söyledi. Mardin'in gerçekten dinlerin ve dillerin kaynaştığı bir kültür şehri olduğunu ifade eden Coolsaet, Osmanlı'nın hoşgörüsünün hala günümüze yansımasının kendilerini sevindirdiğini ifade etti.

Ortadoğu'da son günlerde tırmanan şiddet olaylarını da kınayan kültürlerarası diyalog sözcüsü Coolsaet, AB ülkeleri tarafından resmi olarak İsrail'e karşı bir açıklama olmamasına rağmen, olayları birer sivil toplum örgütü olarak kınadıklarını ve gerekirse canlı kalkan olarak bölgeye gitmeye hazır olduklarını kaydetti. Bölgedeki aşırı uçların yaptığı hareketlerin normal halka yansıdığına dikkat çeken Coolsaet, "Yaşananlar, anladığımız ve gördüğümüz kadarıyla tarihten bir ders almadığımızı gösteriyor. Burada olan normal halka oluyor ve bu çok üzücü. Olayları çözmek için en kısa zamanda bir antlaşmanın sağlanması gerekir. Gerekirse oraya canlı kalkan olarak gitmeye hazırız" dedi.

Avrupa'da seçilen ilk Türk Senatör Meryem Kaçar ise, Diyarbakır'dan sonra geldikleri Mardin'de kaldıkları ortamın kendilerin etkilediğini dile getirerek, "Belçika'da Türkiye'nin doğusu denildiği zaman herkesin aklına savaş ve şiddet olgusu geliyordu. Ama bizler buraya yaptığımız geziyle bunun böyle olmadığını gördük. Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılması yolunda Avrupa'daki yetkili kişilerin gelip buraları görmesi çok önemlidir. Türkiye'nin bu bölgesine yatırım yapılması gerekir. Bununla birlikte Avrupa'dan bölgeye aktarılacak çok sayıda fon var. Bizler de bu fonların buralara akması için önayak olarak yardımcı olacağız. Ama birilerinin bunu organize etmesi lazım" şeklinde konuştu.

Belediye meclis toplantısında gruptan bir bayan temsilcinin "Bölgede bayanlara yönelik olarak ayrımcılık yapıldığını ve bu anlamda bayanların karşılaştığı engelleri" sorusuna Belediye Başkanı Metin Pamukçu ile birlikte salonda bulunan Belediye Başkan Yardımcısı Deniz Beşenk, kendisinden örnek vererek karşı çıktı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title