Haberler

Makina Mühendisleri: "Türkiye Tıbbi Cihaz, Alet ve Sarf Malzemesinde Dışa Bağımlı"

TMMOB Makina Mühendisleri Odası "Iı. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi Sonuç Bildirgesi"nde, Türkiye'nin Tıbbi Cihaz, Alet ve Sarf Malzemesinde Büyük Oranda Dışa Bağımlı Olduğunu Kaydederek, Sektörde Dünya Liderliği Yüzde 40'lik Payla ABD'nin Aldığını Bildirdi. Ayrıca Türkiye'nin Oecd Ülkeleri İçinde Sağlığa Gsmh'dan En Az Pay Ayran Ülke Olduğunu Belirtti.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO), Türkiye'nin tıbbi cihaz, alet ve sarf malzemesinde büyük oranda dışa bağımlı olduğunu kaydederek, sektörde dünya liderliği yüzde 40'lik payla ABD, ikinciliği yüzde 30'luk pay ile Avrupa Birliği ve üçüncülüğü yüzde 11'lik pay ile Japonya'nın aldığını bildirdi. Ayrıca Türkiye'nin OECD ülkeleri içinde sağlığa GSMH'dan en az pay ayran ülke olduğunu belirtti.

MMO tarafından gerçekleştirilen, "II. Ulusal Tıbbi Cihazlar İmalatı Sanayi Kongresi Sonuç Bildirgesi"nde, tıbbi cihaz imalat sanayinin dünyada 500 bin ürün çeşidine ve 180 milyar euroluk işlem hacmine ulaştığı belirtildi. Türkiye'nin tıbbi cihaz, alet ve sarf malzemesinde büyük oranda dışa bağımlı olduğunu kaydedilen bildirgede, tıbbi cihazların neredeyse tamamının, tıbbi alet ve sarf malzemelerinin ise büyük bir kısmının ithalat yoluyla karşılandığı bildirildi. Sektörün tekel konumdaki firmaların hakimiyetinde olduğu ifade edilen bildirgede, söz konusu firmaların aynı zamanda bilgisayar, elektronik alanlarında da üretim yaptığı ve AR-GE'ye yeterli kaynak ayırdığı ifade edildi.

-SAĞLIK HARCAMALARINA AYRILAN PAY YETERSİZ-

Bildirgede, Türkiye'nin sağlık harcamalarına ayırdığı payın yetersiz olduğu belirtilerek, bütçeden sağlık harcamalarına 2005'te yüzde 3.5, 2006'da yüzde 4, 2007'de ise yüzde 3.3 pay ayrıldığı ifade edildi. Bildirgede, "Türkiye OECD ülkeleri içinde sağlığa GSMH'dan en az pay ayrılan ülkedir. Bu pay 2006 yılı için Almanya'da yüzde 16, Fransa'da yüzde 15, Hollanda'da yüzde 15, İtalya'da yüzde 12, Yunanistan'da yüzde 8, Polonya'da yüzde 7, Bulgaristan'da yüzde 6'dır. ABD'de bu oran yüzde 19 ve Japonya'da yüzde 18'dir" denildi.

Bildirgede, ulusal tıbbi cihaz imalat sanayi sektöründe 181 firmanın üretim faaliyetlerinde bulunduğu, sektörel kümelenmenin ise İstanbul, İzmir, Ankara, Samsun ve Konya illerinde olduğu kaydedildi. Bildirgede, son dönemlerde gerçekleştirilen yatırımlarla Samsun'un özellikle cerrahi el aletleri imalatı konusunda, Almanya–Tutlingen ve Pakistan–Sialkot kentlerinden sonra dünyanın üçüncü cerrahi el aletleri üretim üssü olduğu bildirildi.

Hastanelerdeki tıbbi cihazların bakım, onarım ve kalibrasyonunu denetleyecek mühendislik birimlerinin yeterli olmaması ya da hiç bulunmamasının ciddi sorun oluşturduğu belirtilen bildirgede, yapılan belirlemelere ve söz konusu uygulamaların aksaklıklarına karşı şu çözüm önerileri sunuldu:

-Nihai tüketici olan yurttaşlar teknik mevzuata aykırı ürünler konusunda bilinçlendirilerek, şikayet başvuru yöntemleri ve aşamalarının kolaylaştırılmasına yönelik çalışmalar yapılmalıdır.

-Dünyada teknik bilgilerin yüzde 80'i patent dokümanlarında yer alıyor. Patent ve sınai mülkiyet konusunda KOBİ'lerin ve bu alanda çalışan personelin eğitimi geliştirilerek sürdürülmelidir.

-Sektöre yönelik yapılmakta olan bilimsel çalışmaların hayata geçirilebilmesi konusunda bilim insanları ile üreticilerin bir araya gelebilmesi için yetkili kuruluşlar çalışma yapmalıdır.

-Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan sektörde faaliyet gösteren üretici, satıcı ve ithalatçı firmalara ilişkin veri bankası oluşturma çalışmasının yaygınlaştırılarak bilgilerin ilgili kurum ve kuruluşların paylaşımına açılmalıdır.

-Yerli üreticilerin yabancı üreticilerle rekabet edebilir hale gelmesi, ihracatın ithalata bağımlı kılınmaksızın artırılması, yerli üretim artışı sayesinde sağlık hizmeti maliyetlerinin azaltılması sağlanmalı ve nihayet kamunun yeniden sosyal devlet uygulamalarına yönelmesi için çalışmalar ivedilikle başlatılmalıdır.

-Sektöre ilişkin sorunların aşılması için güçlü kamu destek ve teşviki verilmesi, Ar-Ge altyapısının oluşturulması, meslek kuruluşları–üniversite–sanayi işbirliğinin kurularak geliştirilmesi, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve nihayet ulusal tıp teknolojisi sanayisinin oluşum ve gelişmesine çalışılmalıdır.

-Bölgesel/sektörel teşvik sağlanarak, ihtisas Organize Sanayi Bölgeleri ve Teknokentlerde sektörün yapılanmasını sağlamak, dışa bağımlılığın azaltılması ve sektörün dünya ile rekabet edebilir bir konuma ulaşması sağlanmalıdır.

-Sektörde ihtiyaç duyulan her düzeyde yetişmiş nitelikli ara teknik eleman ihtiyacını karşılamaya yönelik, ilgili meslek odaları, üniversiteler, sektörel kuruluşlar ve Mili Eğitim Bakanlığı işbirliği çerçevesinde müfredat programları hazırlanmalı ve meslek liselerinden başlayarak uygulamaya koyulmalıdır.

-Kamu İhale Yasası'nda yerli malına uygulanan yüzde 15 oranındaki fiyat avantajı oranının, ulusal tıbbi cihaz imalat sanayinin gelişimini sağlamak için artırılması veya daha yüksek oranlarda fiyat avantajı sağlanmalıdır.

-Sektörün temel sorunu, Türkiye'nin sektöre ilişkin politikalarının olmayışıdır. Bu eksikten hareketle, sektörle ilgili tüm kesimlerin katılımıyla ulusal plan, politika ve stratejiler oluşturulmalıdır. (ANKA)

(NUR/NB/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title