Haberler

Madımak Önünde Polis Müdahalesine Tepki

Sivas Demokrasi Platformu, 'anma yasağı' açıklaması ile ortamı gerdiğini iddia ettikleri Vali Ali Kolat'a da tepki gösterdi.

Sivas Demokrasi Platformu, Madımak Olaylarının 18'inci yıldönümü etkinlikleri sırasında, polisin barikatı geçmek isteyenlere yönelik biber gazlı ve coplu müdahalesini kınarken, 'anma yasağı' açıklaması ile ortamı gerdiğini iddia ettikleri Vali Ali Kolat'a da tepki gösterdi.

Anma programını organize eden Sivas Demokrasi Platformu adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Temsilcisi Hidayet Yıldırım, Eğitim-Sen binasında basın açıklaması yaptı. Anma etkinlikleri öncesinde valilik ve emniyet ile görüşmeler yaptıklarını, kendilerine verilen resmi yanıtta, anma programına ve yürüyüşe müdahale edilmeyeceğinin bildirildiğini belirten Yıldırım şunları söyledi:

"Buna rağmen Vali Ali Kolat'ın bilgilendirme toplantısında, 'otel önünde anma yapılamayacağına' ilişkin açıklaması kamuoyunda 'anma etkinliğini yasaklama' olarak algılanmış ve gerginliğin artmasına neden olmuştur. Valiliğin katılımı azaltmak ve engellemek için yapılan bu açıklamasına rağmen, on binler yine Madımak katliamını unutmadıklarını ve unutmayacaklarını, bir kez daha yaratılmaya çalışılan korku imparatorluğuna rağmen inat ve kararlılıkla kitlesel olarak hayat geçirmişlerdir.

Valiliğin yasak kararı ile kente giriş- çıkışlar polis iznine bağlanmış, anmaya gelenler uzun süre yolda bekletilerek şehre girişlerine zorluk çıkarılarak, 'Sivas'ta olağanüstü hal uygulaması var' havası yaratılarak gerginlik iyice artırılmıştır. Yıllardır yapılan anma etkinliğimizin bir anda yasaklanması, polisin gaz bombalarıyla saldırısı ve tahammülsüzlüğü AKP'nin Alevi açılımının sahteliğini bir kez daha kanıtlamıştır.

Şehit aileleri karanfil bırakmak ve çocuklarını, eşlerini anmak üzere otel önüne geçmek isterken, zaten acılarından dolayı birbirlerine tutunarak ayakta kalmayla çalışan acılı ve yaşlı ailelere, tam da onların olduğu alanda pervasızca gaz bombalarının patlatılmasını kınıyoruz. Vicdanlarına soruyoruz. Bir annenin elindeki karanfili, evladını kaybettiği yere bırakmasına tahammül etmek bu kadar zor mu?"

'İLERİ DEMOKRASİ YALANI BUDUR İŞTE'

2 Temmuz günü sabah saatlerinde, Vali ve belediye başkanının halktan önce otele gidip ellerindeki karanfillerle basına hatıra fotoğrafı çektirir gibi poz verdiklerini anlatan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunu içine sindirenlerin, ardından yakınlarını kaybedenlerin, ailelerin ve dernek yöneticilerinin karanfil bırakmalarına tahammül edemeyerek provokatörce gaz bombası atmaları ve kitleye copla saldırarak kaos ortamı yaratılmak istemesi son derece düşündürücüdür.

Atılan gaz bombalarından yaşlı şehit aileleri, küçük çocuklar etkilenmiş, yaralanmalar olmuş ve yaratılmaya çalışılan provokatörlük, tertip komitesi, dernek yöneticileri ve sağduyulu vatandaşlarımız tarafından boşa çıkarılmıştır. Tüm engelleme ve baskılara rağmen bizler yine de Sivas'ta bir arada özgür ve kardeşçe yaşanılacak bir kent olması gerektiğine olan inanç ve kararlılığımızla bir kez daha sesleniyoruz.

18 yıldır kendisiyle yüzleşmekten imtina eden devletin, evrenselleşen bu acı ve utançla kalamayacağını yeniden hatırlatıyoruz. Katliamın 18'inci yılında, terör ve şiddetten zarara uğramamıza rağmen, terör ve şiddeti kınayan bu vicdani ve ahlaki kınama protesto hareketine karşı yapılan saldırının mesajı şudur. 'Devlet hesap vermez, hiçbir şeyden dolayı özür dilemez, gerekirse halkına bombalarla saldırır. ' AKP'nin seçim sonrası balkonda halkımıza yutturduğu ileri demokrasi yalanı da budur işte. " - Sivas

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
title