Haberler

Lozan mübadillerinden "suyun iki yakasını birleştiren konser"

Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Korosu, Türk-Yunan zorunlu nüfus mübadelesinin 97. yılında ilk albümü "Hasretin İki Yakası" konseri ile dinleyiciyle buluşuyor.

Lozan Mübadilleri Vakfı (LMV) Korosu, Türk-Yunan zorunlu nüfus mübadelesinin 97. yılında ilk albümü "Hasretin İki Yakası" konseri ile dinleyiciyle buluşuyor. Ünlü müzisyen Zülfü Livaneli'nin de "Memleket Kokulu Yarim" adlı şarkısının bulunduğu ve koro ile birlikte söylediği albümün ücretsiz konseri 26 Ocak'ta Cemal Reşit Rey konser salonunda verilecek.

Rumeli ezgilerini 14 yıldır yaşatan Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu, 26 Ocak'ta Cemal Reşit Rey sahnesinde vereceği konser ile suyun iki yakasını birleştiriyor. "Adını 1923 yılında Türkiye ve Yunanistan arasında imzalanan zorunlu nüfus mübadelesi sözleşmesinden alan Lozan Mübadilleri Vakfı Korosu, 2005 yılından bu yana, Yunanistan ve Türkiye'de verdiği yüzden fazla konserle barışa hizmet ediyor."

Lozan Mübadilleri Vakfı'ndan yapılan açıklamada, "Yunanistan'da yaşayan Türk-Müslüman nüfus ile Anadolu'da yaşayan Rum-Ortodoks nüfusunun 97 yıl önce karşılıklı göçe zorlanması, LMV Korosu'nun çıkış noktası olup, ilhamını doğdukları toprakları terk etmek zorunda bırakılan mübadillerin kültüründen alıyor. Mübadillerin belleklerinde getirdikleri kültürel mirasımızı sanatseverlerle paylaşmaktan gurur ve mutluluk duyuyoruz" denildi.

Açıklamaya göre, farklı meslek gruplarına mensup koristler, "göçün hüzünlü çocukları ve torunları" olarak, gönüllülük temelinde LMV Korosu'nu oluşturuyor. Suyun iki yakasında da barışı ve kardeşliği yaşatan LMV Korosu, repertuarının bir bölümü mübadil bestekarların eserleri olan Balkan

ezgileri, Rumeli türküleri ve Rebetikolardan oluşuyor.

LMV Korosu, repertuarının bir bölümünü "Hasretin İki Yakası" adlı albümünde seslendirdi. Kalan Müzik'ten çıkan albüme ünlü müzisyen Zülfü Livaneli de "Memleket Kokulu Yarim" adlı şarkısını koro ile birlikte seslendirerek destek verdi.

Albümde yer alan 18 eserin aranjmanlarını LMV Korosunu yedi yıldır çalıştıran şef Garip Mansuroğlu yaptı. Albümde korist ve enstrumantalist olarak 40 kişinin emeği var. İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin Cemal Reşit Rey salonunda yapılacak olan konsere Çatalca Belediyesi Türk Halk Oyunları ekibiyle Uçan Potinler Yunan Dansları Okulu öğrencileri de özel gösterileriyle katılacak.

Lozan Mübadilleri Vakfı'nın "Hasretin İki Yakası/Mübadil Aile Öyküleri" sergisi de 22 Ocak'ta Cemal Reşit Rey'de açılacak ve sergi 26 Ocak akşamına kadar gezilebilecek. "Hasretin İki Yakası" adlı ilk albümü ile müzik severlerle buluşan LMV Korosu, iki ülkenin kültürel değerlerini ve ortak mirasını yaşatmayı amaçlıyor. Hem Türkçe hem Yunanca şarkılardan oluşan konser repertuarı, iki ülkenin ortak kaderini ve kültürel mirasını yansıtıyor.

Açıklamada, "26 Ocak Pazar günü, Cemal Reşit Rey'de sahne alacak olan LMV Korosu, müziğin birleştirici gücünü hissedenleri bekliyor" denildi. (Fotoğraflı)


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Lozan Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title