Haberler

Lefkoşa: Rum Malı Kullanan Kıbrıslı Türklere Hapis Cezası Konusunda Muamma

Kıbrıs Rum Kesiminde Yayınlanan Gazetelerden Alithia, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Sofoklis Sofokleus'un; "Mal Gaspçıları Tutuklanacak" Şeklindeki Sözlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Panik Oluşturduğunu Kaydettiği Haberinde "Gaspçı" Teriminin Kapsam Alanını Detaylandırdı.

Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan gazetelerden Alithia, Rum Adalet ve Kamu Düzeni Bakanı Sofoklis Sofokleus'un; "mal gaspçıları tutuklanacak" şeklindeki sözlerinin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde panik oluşturduğunu kaydettiği haberinde "gaspçı" teriminin kapsam alanını detaylandırdı.

Gazete, "Mal Gaspçıları-303 A Maddesi Kıbrıs Rum Malı Bulunduran Kıbrıslı Türkleri Kapsamıyor - Kıbrıs Rum Malı Bulunduran Kıbrıslı Türkleri Tutuklama Tehdidi" başlık ve spotlarıyla verdiği haberinde şunları yazdı: "Adalet Bakanı Sofokleus'un 'mal gaspçılarının tutuklanacağı' açıklamasının ardından işgal bölgelerinde panik baş gösterdi. Ancak konu; tasarrufunda Kıbrıs Rum malı bulunduran veya Rum evi bulunduran Kıbrıslı Türkler'le ilgili olmadığı görünüyor. Elbette 'gaspçı' teriminin nerede başlayıp nerede bittiği soru işaretleri oluşturuyor. Ceza Yasası'nın 303 A maddesinin öngörüsü; Rum malı bulunduran Kıbrıslı Türklerle; bu malı alıp satmamaları şartıyla ilgili değildir. Ancak Ceza Yasası'nda; Kıbrıs Rum malı bulundurmayı ve kullanmayı yasaklayan bir öngörü vardır. Orams davası da bu öngörüye dayandırılmıştır."

Adalet Bakanı Sofoklis Sofokleus'un Kıbrıslı Türklerin de kovuşturulup kovuşturulmayacağı konusunda yaptığı açıklamaya yer veren gazeteye göre Sofokleus şu ifadeleri kullandı: "Ceza Yasası'nın başkalarına ait malların hileli işlem görmesini izah eden 303 A maddesinden söz ediyoruz ve aynı maddeye göre yapılmakta olan bu tür hareketlere izin verilmesi suç kapsamınadır. 'Kıbrıslı Türkler' ve 'Rumlar' diye hiçbir ifade yoktur. Kanunsuzluk yapanlardan söz edilir. Kimse hakkında hiçbir ifade yer almıyor. Hiç kimse demiyorum, 303 A'dan söz ediyor ve onun gerektirdikleriyle sınırlı kalıyorum. 303 A maddesine ve bu maddenin anlamına atıfta bulunuyorum. Yasa kimseyi ayırmaz."

Gazeteye göre, "mal gaspçılarının; yasadışı olarak işgal bölgelerindeki Rum mallarında oturan Kıbrıslı Türkler mi olduğu ve bu kişilerin kovuşturulup kovuşturulmayacakları" sorusuna karşılık Sofokleus; yasanın kimseyi ayırmadığını tekrarladı. Adalet Bakanı'na; "işgal bölgelerindeki Rum mallarında yasadışı ikamet ve kullanmanın Ceza Yasası'nın başka bir maddesiyle örtüştüğünü ve bu yasanın uygulanıp uygulanmayacağının' hatırlatılması üzerine Sofokleu, kendisinin yalnızca kısa süre önce yapılan 303 A maddesinden söz ettiğini ve bu çerçeve içinde kaldığını söyledi.

"Bir tarlayı yasadışı olarak tasarrufunda bulunduran bir Kıbrıslı Türk de gaspçıdır ve o da mı tutuklanacak" sorusu üzerine ise Sofokleus'un yanıtı "Yasayı her kim ihlal ederse kovuşturulur" oldu.

Gazeteye göre, 303 A maddesi şu kişiler hakkında 7 yıl hapis cezası öngörüyor:

"Başka bir kişiye ait malı hile yapmak kastıyla alıp satan; gayrı menkulü başka birine satan veya kiralayan veya ipotek eden veya herhangi bir şekilde borçlandıran veya başka bir taşınmaz malı kullanmak maksadıyla sunan, başkasına satmak veya kiralamak veya ipotek etmek için reklamını yapan, başka birine satmak veya kiralamak için anlaşma yapan, böyle bir alışverişe konu olan gayrimenkulü kabul eden."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title