Haberler

Kürdistan Bölge Anayasası Barzani'ye Teslim Edildi

Kuzey Irak'taki Kürt Grupların Bir Süreden Bu Yana Üzerinde Çalıştığı 'Kürdistan Bölge Anayasa Taslağı', Irak Kürdistan Demokrat Partisi Lideri ve 'Kürdistan Bölge Başkanı' Mesut Barzani'ye Kişisel Katkıda Bulunması İçin Teslim Edildi.

Kuzey Irak`taki Kürt grupların bir süreden bu yana üzerinde çalıştığı ‘Kürdistan Bölge Anayasa Taslağı’, Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve ‘Kürdistan Bölge Başkanı’ Mesut Barzani`ye kişisel katkıda bulunması için teslim edildi.

Sunum, Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanı Adnan Müfti, Yardımcısı Kemal Kerkuki, Parlamento Sekreteri Fırset Ahmet ile Anayasa Hazırlık Komisyonu Başkanı tarafından Selahaddin kentinde yapıldı. Anayasa taslağını, Kürt halkının elde ettiği önemli bir kazanım olarak nitelendiren Barzani`nin son şeklini vereceği taslak daha sonra Erbil`deki yerel Kürdistan Parlamentosu`nda görüşülecek ve onay gördükten sonra, yeniden Barzani`nin onayına sunulacak.

TASLAKTA NELER VAR

Yerel Kürdistan Parlamentosu Hukuk Komisyonu`nun bir üyesine göre taslak 160 maddeden oluşuyor. Anayasa Taslak`ın da temel insan hakları, ifade özgürlüğü, demokrasi ve sivil toplum konularına geniş yer veriliyor. Yasaların oluşturulmasında İslam dini temel kaynak alındı ve kadınların yönetime katılım oranı belirlendi.

Kuzey Irak`ta yaşayan azınlıkların yaşadıkları kent ve bölgelerde çoğunluğu teşkil etmeleri halinde bunların konuştuğu dillere, referandum yoluyla Kürtçe`nin yanında resmi dil statüsü kazandırılabileceği ifade edildi. Bu maddenin Türkmenler`in yoğun olduğu kentler için alındığı ileri sürüldü. Anayasa taslağında bölgenin sınırları netlik kazanıncaya kadar, başkentin Erbil olduğu belirtilirken, sınırların kesinleşmesinden sonra başkentin başka bir kente taşınabilmesine olanak tanındı. Taslakta bölgedeki silahlı gücün adı Peşmerge yerine düzenli ordu olarak yer aldı.

Halen IKDP lideri Mezut Barzani`nin sürdürdüğü Kürdistan Bölge Başkanı`nın görev ve yetkilerine de yer verilen taslakta, bu yetkilerin daha önce yerel Kürt parlamentosu tarafından onaylanan, Kürdistan Bölge Başkanlığı yasasında belirtildiği gibi olması öngörüldü.

TALABANİ`YE DE SUNULDU

Kürdistan Bölge Parlamentosu Başkanı Adnan Müfti, Barzani`den sonra, Kürdistan Bölge Anayasa Taslağı`nı, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani`ye sundu. Talabani, bütün kesimlerden anayasa taslağı üzerinde ayrıntılı çalışma yürüterek, önerileriyle zenginlik katmalarını istedi. Kürt halkının çağdaş ve demokratik bir anayasaya kavuşması için, bütün kesimlerin taslak üzerinde derinlemesine çalışma yürütmesi gerektiğini belirten Talabani, ¨Bütün kesimler, düşünce ve önerileriyle anayasa taslağını zenginleştirmeli¨ diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title