Haberler

Dilek Makinesi", Londra Tasarım Bienali'nde

Bu yıl ilk kez düzenlenecek "Utopia by Design" (Tasarımla Ütopya) temalı Londra Tasarım Bienali'nde, Türkiye'den "Dilek Makinesi" adlı proje yer alacak.

Bu yıl ilk kez düzenlenecek "Utopia by Design" (Tasarımla Ütopya) temalı Londra Tasarım Bienali'nde, Türkiye'den "Dilek Makinesi" adlı proje yer alacak.

İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği ve çok disiplinli tasarım stüdyosu Autoban tarafından hazırlanan projenin detayları, The Marmara Hotel'de gerçekleştirilen toplantıda paylaşıldı.

Toplantıda konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, İKSV'nin 2004 yılından bu yana, uluslararası festival ve bienallerde organizasyonlar düzenlediğini söyledi.

İKSV'nin, Türkiye koordinasyonu konusunda görev alması önerisinin Londra Tasarım Bienali'nden geldiğini aktaran Eczacıbaşı, "Sanatçılarımızın uluslararası platforma çıkmaları, kalıcı ve sağlam ilişkiler geliştirmeleri çok değerli. Londra, tasarım açısından dünyanın en önde gelen kentlerinden biri. Bu bienal de benzerlerinden ayrılan, ilginç bir etkinlik olacağı için bizim için ayrıca önem taşıyor. İstanbul Tasarım Bienali gibi, tasarımı bir kültürel öge olarak alan ve işleyen bir bienal." dedi.

Projenin küratöryel danışmanlarından, Koleksiyon Marka ve Tasarım Direktörü Koray Malhan ise ilk olarak tasarımla değil, fikirle gitmeye karar verdiklerini dile getirdi.

"Sürecin kendisi, ütopya fikrini yerine getirdi"

Malhan, izleyiciyi işin içine dahil eden ve her bakanın başka bir şey düşünebileceği bir proje hayal ettiklerini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Tasarımı evrensel bir çizgide ileriye götürebiliriz. Bu, insanla ilgili bir şey. Tüm ülkelerin anlayabileceği bir tasarım. Ütopya gibi. Tasarımı da insan kafasının çalışma biçiminin yansımalarından birisi. Çok güzel bir şey çıkacağını düşünüyordum ama açıkçası bu kadarını beklemiyordum. Güzel fikirlerin gerçekle materyalize edilmesi çok çok güzel bir performans. Sürecin kendisi, ütopya fikrini zaten yerine getirdi."

Autoban'ın kurucularından Seyhan Özdemir de bildik ve tanıdık formları, çağdaş bir dille, kullanıcıyı işin içine katarak, zengin deneyimlerle hikayenin ortasına almayı hedefleyen bir bakış açıları olduğunu kaydetti.

Bienal teması, Thomas More'un "Ütopya"sından

Londra Tasarım Bienali'nde Thomas More'un klasik eseri "Ütopya"nın yayımlanışının 500. yıl dönümü dolayısıyla Tasarımla Ütopya teması seçildiğine değinen Özdemir, yansımalı bir mekanda, izleyicinin umutlarını, ütopyalarını ve dileklerini yazdığı kağıdı hava basıncıyla çalışan pnömatik bir sistemle, bilinmeyen bir hedefe göndermelerini sağlayarak, birçok kültürde yeri olan dilek ağacı metaforunu oluşturmaya çalıştıklarını belirtti.

Toplantıda ayrıca Autoban kurucularından Sefer Çağlar ile küratöryel danışmanlardan, sanatçı Paul McMillen, mimar Zehra Uçar ve İstanbul Tasarım Bienali Direktörü Deniz Ova da konuşmacı olarak yer aldı.

Farklı uzmanların bir araya geldiği disiplinlerarası ve kolektif bir çalışma olan "Dilek Makinesi", bienal mekanı için özel tasarlanmış, gerçek, etkileşimli ve kusursuz işleyen mekanik bir sistem oluşturmayı amaçlıyor.

Dünyanın 30'dan fazla ülkesinin proje sergileyeceği bienal, heyecan verici ve yenilikçi tasarımcıları bir araya getirerek bir münazara, tartışma ve işbirliği platformu oluşturmayı ve dünyayı daha iyi bir yer kılmaya katkı sunabilecek bir fikir laboratuvarı olmayı hedefliyor.

Somerset House'un tamamına yayılacak olan Londra Tasarım Bienali, 7-27 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Türkiye Londra Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title