Haberler

KKTC'nin Tanınması için Tarih Verdi

Erdoğan "KKTC'de Tüm Tarafların Yapıcı Davranmaları Halinde Bu Yıl Sonuna Kadar Kapsamlı Çözüme Ulaşılması Mümkündür." Dedi.

-Başbakan Erdoğan, dünyanın kurulmasına katkı sunmanın, dili, dini, milliyeti ne olursa herkesin ortak sorumluluğu ve tarihi görevi olduğunu belirterek, ''21'inci yüzyılı, savaşların değil barışın, korkunun değil güvenin, haksızlığın değil adaletin, terör ve şiddetin değil huzurun, açlık ve fakirliğin değil refahın hakim olduğu bir yüzyıl yapabiliriz'' dedi.

-Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, Ada'da kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik çabaları desteklediğini söyleyen Erdoğan, ''Mevcut müzakere sürecinde tüm tarafların yapıcı davranmaları halinde bu yıl sonuna kadar kapsamlı çözüme ulaşılması mümkündür. Hedefimiz en geç 2010'da varılan anlaşmayı referanduma götürmektir."

-Erdoğan, adil ve katılımcı bir küresel düzenin kurulması için BM'nin etkinliğinin arttırılası gerektiğini vurgulayarak, "Asla umutsuz değiliz, küresel barış ve istikrarın mümkün olduğuna dair umutlarımızı her an diri tutuyoruz. Bu yüzden BM'nin küresel kamu vicdanının sesi ve sözcüsü olmasını istiyoruz" dedi.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (ANKA) - Can Kamiloğlu Bildiriyor - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, dünyanın kurulmasına katkı sunmanın, dili, dini, milliyeti ne olursa herkesin ortak sorumluluğu ve tarihi görevi olduğunu belirterek, '' 21'inci yüzyılı, savaşların değil barışın, korkunun değil güvenin, haksızlığın değil adaletin, terör ve şiddetin değil huzurun, açlık ve fakirliğin değil refahın hakim olduğu bir yüzyıl yapabiliriz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Birleşmiş Milletlerin 64. Genel Kurul Genel Görüşmeleri'ndeki konuşmasında, BM üyelerini Filistin sorunu konusunda duyarlı olmaya davet ederek, "Filistin-İsrail ihtilafının, yan yana barış ve güvenlik içinde var olacak iki devlet temelinde çözüme kavuşturulmasını, bölge ve dünya barışının vazgeçilmez bir şartı olarak görüyoruz. Filistin'de ulusal uzlaşının sağlanması, bağımsız Filistin devletinin kurulması sürecini hızlandıracaktır" şeklinde konuştu.

Erdoğan, Gazze'ye yapılan saldırının insanlık dramına dönüştüğünü ifade ederek, "1400'e yakın insan öldü. 5000 Filistinli yaralandı. BM binaları bile bu yıkımdan kurtulamadı. BM Genel Sekreteri Ban bunu yerinde gördü. İsrail'in saldırısı BM'nin 15 Eylül raporunda yer aldı. Türkiye her zaman Filistin'in yanına olmuştur. Filistin'de insanlar su bulamıyor. BM ne yapıyor? Gazze için verilen sözler tutulmadı. Gazze'ye sadece ilaç ve gıda veriliyor. Bu engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz. İsrail kadar Filistinlilerin güvenliği de önemli. İsrail-Filistin müzakereleri yeniden başlasın. Türkiye, Filistin halkının her zaman yanında olmuş ve bundan böyle de olmaya devam edecektir" dedi.

Başbakan Erdoğan, Uluslararası toplumun konuya hassasiyetini kaybetmemesinin son derecede önemli olduğunu söyleyerek, ''İlgili tüm tarafları, bu soruna kayıtsız kalmamaya, yeni acılar yaşanmasına göz yummamaya çağırıyoruz. Bu arada, Gazze kriziyle sekteye uğramış olan İsrail-Filistin müzakerelerinin yeniden başlatılmasının büyük önem taşıdığına inanıyor ve barış sürecine süratle yeniden hayatiyet kazandırılacağını ümit ediyoruz'' ifadesini kullandı.

-REFERANDUM 2010'DA-

Başbakan Erdoğan, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, Ada'da kapsamlı bir çözüm bulunmasına yönelik çabaları desteklediğini söyleyerek, şunları kaydetti:

''Mevcut müzakere sürecinde tüm tarafların yapıcı davranmaları halinde bu yıl sonuna kadar kapsamlı çözüme ulaşılması mümkündür. Hedefimiz en geç 2010'da varılan anlaşmayı referanduma götürmektir. Ancak 2004 yılında olduğu gibi, Rum uzlaşmazlığı yüzünden yine çözüm bulunamadığı takdirde, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin uluslararası alandaki statüsünün normalleştirilmesi artık ertelenemeyecek bir zorunluluk haline gelecektir. Kıbrıs Türk tarafı haksızlığa uğramıştır. Çözümsüzlüğün bedelinin Türk tarafına ödetilmesi haksızlıktır"

-''KIBRIS TÜRK TARAFI HALA HAKSIZ İZOLASYONLARA MARUZDUR''-

Erdoğan, Kıbrıs Türkleri üzerindeki kısıtlamaların kaldırılmasının, sadece bir haksızlığı gidermeyeceğini, çözüm sürecini de hızlandıracağını iddia ederek, ''Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözümün Doğu Akdeniz'in bir barış, istikrar ve işbirliği alanına dönüştürülmesine büyük katkı sağlayacak. Bu anlamda, herkesi üzerine düşeni yapmaya çağırıyorum. Öte yandan, 2004 yılında BM Kapsamlı Çözüm Planı'nın içerdiği tüm fedakarlıkları kabul eden Kıbrıs Türk tarafı hala haksız izolasyonlara maruzdur. Çözümsüzlüğün bedelinin Türk tarafınca ödenmesini beklemek hakkaniyete uygun değildir. Türkiye dünyanın çeşitli bölgelerinde BM, NATO, AB ve AGİT şemsiyesi altındaki barışı koruma faaliyetlerine de etkin katılım sağlamaya devam etmektedir" dedi.

-''YENİ BİR LİDERLİK ANLAYIŞINA İHTİYAÇ VAR''-

Dünyanın kurulmasına katkı sunmanın, dili, dini, milliyeti ne olursa herkesin ortak sorumluluğu ve tarihi görevi olduğunu dile getiren Erdoğan, şunları söyledi:

''Risk ve tehdit algısına dayalı bir dünya tasavvurundan, güven ve dayanışma esasına dayalı bir küresel düzene geçiş mümkündür. Bu, artık hepimiz için bir zaruret haline gelmiştir. Bunun için yeni bir liderlik anlayışına da ihtiyaç var. 21'inci Yüzyılı; savaşların değil barışın, korkunun değil güvenin, haksızlığın değil adaletin, terör ve şiddetin değil huzurun, açlık ve fakirliğin değil refahın hakim olduğu bir yüzyıl yapabiliriz. Bu dünyanın kurulmasına katkı sunmak, dili, dini, milliyeti ne olursa hepimizin ortak sorumluluğu ve tarihi görevidir."

-"BM'NİN ETKİNLİĞİ ARTTIRILMALI"-

Erdoğan, adil ve katılımcı bir küresel düzenin kurulması için BM'nin etkinliğinin arttırılası gerektiğini vurgulayarak, "Asla umutsuz değiliz, küresel barış ve istikrarın mümkün olduğuna dair umutlarımızı her an diri tutuyoruz. Bu yüzden BM'nin küresel kamu vicdanının sesi ve sözcüsü olmasını istiyoruz. Temsil kabiliyeti güçlendirilmiş, demokratik, şeffaf, adil ve etkin bir BM'nin, küresel barış ve istikrara daha fazla katkı yapacağına inanıyoruz. Birleşmiş Milletler, iklim değişikliği, sürdürülebilir kalkınma, yoksullukla mücadele, kadın-erkek eşitliği, insan hakları ve insan onurunun korunması konularında, daha etkin bir kurum haline gelmelidir. Bu amaca matuf reform girişimlerine tam destek veriyoruz. Fakat Birleşmiş Milletler sistemindeki reformun, Güvenlik Konseyi de reforma tabi tutulmadığı müddetçe başarılmış sayılamayacağı muhakkaktır.''

-"İRAN'A ZİYARETİMİZ OLACAK"-

Erdoğan, BM Genel Kurulu'na hitabının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Erdoğan, Ekim ayında İran'ı ziyaret edeceğini belirterek, "Orada detay görüşme imkanımız olacak. Nükleer silahların yayılmasının engellenmesiyle ilgili düşüncelerimizi zaten Güvenlik Konseyi'nde ortaya koyduk. Bundan sonraki süreçte ikili görüşmelerde de zaten gerekli hassasiyetimizi, barışçı amaçlara ilişkin biliyorsunuz bu işe karşı olduğumuzu söylüyoruz, bundan sonra da bunu devam ettireceğiz.'' (ANKA)

(CK/EÖ)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title