Haberler

Kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı şartları neler, nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatının işçi ve işveren açısından olumlu ve olumsuz yönleri neler?

Güncelleme:

İşveren ve işçiyi ilgilendiren kıdem tazminatı yeniden gündemde.. Özellikle kıdem tazminatının şartları büyük merak konusu. Peki, kıdem tazminatı nedir? Kıdem tazminatı şartları neler ve nasıl hesaplanır? İşte tüm detaylar haberimizde..

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatı; çalışan işçinin hizmet süresi boyunca verdiği emeğin karşılığını almasını sağlayan yasal bir sistemdir. İşveren tarafından iş akdi feshedilen kişilere ödenen tazminata verilen isimdir.

KIDEM TAZMİNATI ŞARTLARI NELER?

Geçerli olan 1475 sayılı İş Kanunu'nun 14'üncü maddesine [1] göre, 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde çalışanlar işverenlerinden kıdem tazminatı alabilir. İlgili yasada 7 hal belirtilmiştir:

İşverenin haklı bir sebep olmadan işten çıkartması

İşçinin haklı bir sebeple işi bırakması

Erkek çalışanların askerlik için işi bırakması

Emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması

Emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması

Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması

İşçinin ölmesi

Bu belirtilen hallerden herhangi birisinde, her çalışma yılına işçinin bir brüt maaşı tutarında kıdem tazminatı ödenir.

KIDEM TAZMİNATININ OLUMLU VE OLUMSUZ YÖNLERİ

Kıdem tazminatı nedir?Kıdem tazminatı şartları neler ve nasıl hesaplanır?Kıdem tazminatının işçi ve işveren açısından olumlu ve olumsuz yönleri neler?

Kıdem tazminatı nedir?Kıdem tazminatı şartları neler ve nasıl hesaplanır?Kıdem tazminatının işçi ve işveren açısından olumlu ve olumsuz yönleri neler?

KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Kıdem tazminatı hesaplanırken işçiye çalıştığı her bir tam yıl için, giydirilmiş brüt ücretinin otuz günlük tutarı ödenir. Bir yıldan arta kalan süreler için aynı ücret üzerinden oranlama yapılmak suretiyle tazminat tutarı hesaplanır. Giydirilmiş brüt ücret; işçiye verilen ikramiye, prim, yakacak yardımı gibi çıkarları kapsar.

Kıdem tazminatından binde 7,59 yani, %0,00759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır.

Kıdem tazminatında hesaplanabilecek bir maaşın tavanı vardır. 2020 Yılı için kıdem tazminatı tavanı 6.730,15 TL'dir. Maaş bu tutardan yüksek olsa bile bu kadardan hesaplanır.

Kaynak: Haberler.com / Gündem

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500

Yorumlar (6)

Yaşar:

Ben 15 yıl bir yerde çalışıyorum isden cıksam tazminat alabilirmiyim sigorta başlangıs 2005 ama ilk ise giriş tarihi 1996 çıraklık okulunda okudum 3 yıl ama o sayılmiyormuş ama ise giriş 1996 olarak gözüküyor

0
0
yanıtYanıtla
Mehmet yıldız:

Ben sekiz sene oldu aynı işlerinde çalışmaktayım ben nekadar tazminat hak ediyorum mümkünse

0
0
yanıtYanıtla
BÜLENT:

8yılını brüt maaşınla çarp

yanıt0
yanıt0
Hüseyin karataş:

6.730tlden düşükse yine aynımı öğrenebilirmiyim saygılar

0
0
yanıtYanıtla
Zübeyde:

Çalıştığını her yıla giydirilmiş bir maaş eksi damga vergisi

yanıt0
yanıt0
AHMET GÜNER:

6. 730 TL Den düşükse brü maaş yıl kardeş

yanıt0
yanıt0
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title