Haberler

İzmir: Gıdalarda AB Süreci

"Türkiye Hayvancılığının Geliştirilmesi Üzerine Teknik ve Ekonomik Yaklaşımlar" İsimli Bir Konferans Veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü Hayvanyetiştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Avrupa Birliği'nin (AB); Kendi Belirlediği Standartlara Uymayan Türk Sütünün Bir Zerresini Bile Pazarına Sokmayacağını, Kendi Bünyesinde Ciddi Sorun Durumuna Gelmiş Süt ve Ürünleriyle Sığır Stoklarını, Türkiye'ye Pazarlayacağını Söyledi.

"Türkiye Hayvancılığının Geliştirilmesi Üzerine Teknik ve Ekonomik Yaklaşımlar" isimli bir konferans veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü HayvanYetiştirme Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı, Avrupa Birliği'nin (AB); kendi belirlediği standartlara uymayan Türk sütünün bir zerresini bile pazarına sokmayacağını, kendi bünyesinde ciddi sorun durumuna gelmiş süt ve ürünleriyle sığır stoklarını, Türkiye'ye pazarlayacağını söyledi.

AB ile müzakere sürecinde süt, süt ürünleri, et, hububat, şeker ve tütüne üretim kotaları getirileceğini açıklayan Prof. Dr. Kaymakçı, "AB'nin belirlediği standartlar esas alınacak. Türkiye, bugün AB'ye tam üye olsa süt kotası, yıllık 3 milyon ton olacak. Türkiye'nin yıllık üretim miktarıysa 10.5 milyon ton. Bu durumda, 7.5 milyon ton fazlalık süt dökülecek ve bunları üreten sığırlar kesilecek. Yetkililer, üyeliğe geçme süreci olarak kabul edilen 10 yıl içinde, süt kotasının 5-6 milyon tona çıkarılabileceğini umut ediyor. Bu durumda bile, en azından 5 milyon ton sütün döküleceği görülüyor. Buna bağlı olarak, milyonlarca sığır, koyun ve keçiyi kesmek zorunda kalacağız" ifadelerini kullandı.

AB'nin süt kotası getirmesindeki 1. amacının, elinde birikerek sorun olan süt gölleri, tereyağ dağları ve et buzullarını, Türkiye'ye satmak olduğunu belirten Kaymakçı, bunu; "AB üyesi olacak yurttaşlarınız için, benim elimde sağlıklı süt ve ürünleri var. Bunları tüketebilirler" diye yapacaklar. Bu durumda, Türk sütünün, Türkiye'de tüketilmesi olanaksız olacak. Süt kotasının 2. amacıysa stok sığırları satmak. AB tarafından getirilen süt kotasının ardındaki gerçek; acaba ellerindeki süt ve ürünleriyle bunları yaratan sığır stoklarının eritilmesine yönelik bir tezgah olabilir mi?" şeklinde konuştu.

Çözüm olarak, kısa dönemde üreticilerin en az AB'de olduğu gibi desteklenmesi gerektiğini belirten Prof.Dr.Kaymakçı, "Orta ve uzun dönemdeyse Türkiye'deki işletmelerin büyütülmesi ve uzmanlaştırılması, girdilerin ve çıktıların üretici ve tüketici lehine düzenlenmesinde kooperatiflerin örgütlenmesi gerekmektedir" dedi.

AB ile müzakere sürecinde gerekli önlemler alınmazsa süt hayvanlarını kesmek zorunda kalan işletme sahiplerinin, üretimden çekileceğini ve işsiz kalacağını belirten Kaymakçı, "Mandıra ve küçük imalathanelerin kapısına kilit vurulacak. Türkiye, yurt dışından süt ve ürünleri almak zorunda kalacak. Bu durum, dış alım açığını artıracak" ifadelerini sözlerine ekledi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title