Haberler

İran Sınır Ötesine Soğuk

Dışişleri Bakanı Babacan, Tahran'daki Temaslarında 'Türkiye'nin PKK'ya Karşı Öfkesi Son Noktada' Dedi, Ancak Sınır Ötesi Harekata Destek Bulamadı.

Dışişleri Bakanı Babacan, Tahran’daki temaslarında "Türkiye’nin PKK’ya karşı öfkesi son noktada" dedi, ancak sınır ötesi harekata destek bulamadı. İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad, barışçı çözüm istediklerini söylerken, Dışişleri Bakanı Muttaki "Sorunu çözmek için askeri harekattan başka seçenekler de var" diye konuştu.

IRAK’ta üslenip İran’a karşı faaliyet gösteren PJAK örgütüne aylardır bomba yağdıran, hatta sınırı da geçen Tahran yönetimi, Türkiye’nin olası sınır ötesi harekatına destek vermedi. Ortadoğu turu kapsamında İran’a giden Dışişleri Bakanı Ali Babacan, dün Tahran’da mevkidaşı Manuçehr Muttaki ile görüştükten sonra ortak basın toplantısında Türkiye’nin PKK’ya karşı öfkesinin son noktaya geldiğini, ancak diplomatik çözümün de hala masada olduğunu söyledi. Babacan, "Bütün dostlarımızdan beklentimiz, bu mücadelede bize destek vermeleridir" dedi.

İranlı bakan Muttaki ise bir gazetecinin, "Türkiye’nin askeri harekatına destek verir misiniz?" sorusu üzerine, "Bu küçük grupların üstesinden gelebiliriz. Bunun başka yolları da var. Umarız işbirliğimiz çözümü getirir" dedi.

Dışişleri Bakanı Babacan, PKK’ya karşı mücadelede bugüne kadar pek çok metodun denendiğini ancak somut bir sonuç alınamadığını belirterek "Sorun azalmadı, çoğaldı. Türkiye’nin PKK ile mücadelede pek çok enstrümanı var. Bunlar siyasi diyalog, diplomasi, ekonomi ve askeri enstrümanlardır. Bu enstrümanların hepsi şu an masadadır" diye konuştu.

İran Dışişleri Bakanı Muttaki de terör örgütünün faaliyetlerini kınayarak, Türk milleti ve terör kurbanlarının ailelerinin acısını paylaştıklarını ifade etti. Muttaki, "Adı PJAK ya da PKK, ne olursa olsun fark etmez, terör örgütü terör örgütüdür" diyerek, PKK eylemlerinin derhal durdurulması gerektiğini belirtti. Muttaki, İsrail ve ABD’yi Kürt teröristlere destek vermekle de suçladı. Babacan ise, Washington’un PKK’nın arkasında olduğunu sanmadığını söyledi ve terör örgütünü durdurmak için Ankara’nın gerekeni yapacağını yineledi.

BAĞDAT-TAHRAN ALIŞVERİŞİ

Öte yandan İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ve Irak Başbakanı Nuri el Maliki ile önceki gün telefon görüşmesi yaptıktan sonra dün Babacan ile görüştü. Ahmedinejad, PKK nedeniyle yaşanan krize barışçıl çözümden yana olduğunu belirtti. Irak Başbakanlık bürosundan yapılan açıklamaya göre Ahmedinejad ile Maliki "PKK’nın eylemlerinin durdurulması, ancak tek seçeneğin askeri harekat olmadığı" konusunda uzlaştı. Talabani ise "tehdit ve askeri seçeneğin" yerini "diyalog ve anlayışın" alması için Ahmedinejad’ın Babacan nezdinde çaba göstermesini istedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title