Haberler

1 Nisan şakası nasıl ortaya çıktı, hangi ülkede çıkmıştır? 1 Nisan şakası yapmak günah mı, caiz mi?

Güncelleme:

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. 1 Nisan şakası nasıl ortaya çıktı, hangi ülkede çıkmıştır? 1 Nisan şakası yapmak günah mı, caiz mi? sorularının yanıtı bugün araştırılıyor. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir. 1 Nisan şaka günü, eğlenceli anların yaşanmasını sağlıyor. Gülümseten anların yaşanmasına aracı olan 1 Nisan günü hakkında insanlar 1 Nisan nedir? 1 Nisan günü ne oldu? 1 nisan şakası yapmak günah mı?

1 Nisan şakası nasıl ortaya çıktı, hangi ülkede çıkmıştır sorularının yanıtı merak edilen konular arasında yer alıyor. 1 Nisan günü insanlar birbirlerine ilginç ve komik şakalar yapıyor. 1 Nisan Şaka Günü nedeniyle birbirinden komik ve eğlenceli şakalarla kutlanıyor. Peki, 1 Nisan günü nedir, neden kutlanır? 1 Nisan nedir? 1 Nisan günü ne oldu? 1 Nisan anlamı nedir? 1 Nisan şakası nasıl ortaya çıkmıştır?

1 NİSAN ŞAKASI NASIL ORTAYA ÇIKTI?

1 Nisan Şaka Günü, her yılın 1 Nisan günü kutlanır. Genelde şaka gününde insanların birbirine şaka yapması gelenek haline gelmiştir.

Nisan 1 şakası hakkında farklı kültür, inanç ve dillerde efsaneler bulunmaktadır.

Fransa (Poisson d'avril - Nisan Balığı) : 1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocağa aldırır. Bu arada 1 Nisan'ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise "Nisan Balığı" adı verilir

  • İngiltere - April Fools' Day - Nisan Aptallar Günü
  • İskoçya - Gowk veya Cuckoo günü

Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

1 NİSAN ŞAKASINI KİM ÇIKARDI?

Nisan 1 veya Nisan Balığı, Hollanda, Belçika, Kanada, ABD, İsviçre, Japonya dahil dünyanın pek çok yerinde tanınmaktadır. Nisan 1 ile ilgili başka bir efsane de Pagan kültüründe 1 Nisan'da kutlanan Fous bayramıdır. Antik Roma'da Hilarya adıyla benzer bir bayram da kutlanmaktadır. Hindistan'da ise bu bayram 31 Mart'ta Holi adıyla kutlanmaktadır.

1 NİSAN GÜNÜ NE OLDU?

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles yılbaşını 1 Nisan'dan 1 Ocak'a aldırır. Bu arada 1 Nisan'ı sene başı olarak kabul etmeye devam edenlerle alay etmek amacı ile yapılan şakalar, bir süre sonra gelenek haline gelir. 1 Nisan'ı yılbaşı kabul edenlere ise "Nisan Balığı" adı verilir.

  • İngiltere - April Fools' Day - Nisan Aptallar Günü
  • İskoçya - Gowk veya Cuckoo günü

1 NİSAN ŞAKASI YAPMAK GÜNAH MI?

Halk arasında 1 Nisan günü, müslümanlara karşı katliam yapıldığı bilinmektedir ancak buna dair bir bilgi yer almıyor. Farklı kültür ve inançlara dayalı bir alışkanlık olan 1 Nisan günü direkt olarak hristiyanların adeti değildir. Bu nedenle Diyanet tarafından haram olduğuna dair açıklama bulunmamaktadır.

Ancak yalan söyleyerek yapılan şakaların temelinde yalan olduğu için bu alışkanlık haramdır.

1 NİSAN GÜNÜ TARİHÇESİ

1564 yılında Fransa kralı IX. Charles, yıl başlangıcını Ocak ayının 1. gününe aldı. Daha önce Avrupa'da yaygın olan yıl başlangıcı 25 Mart'tı. O zamandaki iletişim şartlarıyla Charles'in bu kararı fazla yayılmadı. Duyanlar ise protesto amaçlı eski adetlerine devam ettiler. 1 Nisan'da partiler düzenlediler. Diğerleri ise onları Nisan aptalları olarak nitelendirdiler. 1 Nisan'a "aptallar günü" adını verdiler. Bu günde herkese sürpriz hediyeler verdiler, gerçek olmayan haberler ürettiler. Yıllar sonra Ocak ayının yılın ilk ayı olmasına alışılınca, Fransızlar 1 Nisan gününü kültürlerinin bir parçası görerek devam ettirdiler. Oradan da bütün dünyaya bir şaka günü olarak yayıldı.

Şimal Güdüm
Haberler.com - Gündem

1 Nisan Haberler

Bakmadan Geçme

Mourinho Fenerbahçe'ye gelecek mi? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu, kaç kere şampiyon oldu? Galatasaray kaç şampiyonluğu var? Ligin bitmesine kaç hafta kaldı 2024? Survivor 3. eleme adayı kim oldu? 7Mayıs Survivor potada kimler var? Fenerbahçe başkanlık seçimi ne zaman 2024? 7 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 7 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 7 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! Rasim Ozan Beyaz Futbol'da neden yok, Beyaz TV'den ayrıldı mı? 7 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 7 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 7 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 7 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 7 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 7 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title